ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Λύση από τον διοικητή του ΕΦΚΑ στις λανθασμένες οφειλές που καταλογίζονταν σε φαρμακοποιούς

Λύση από τον διοικητή του ΕΦΚΑ στις λανθασμένες οφειλές που καταλογίζονταν σε φαρμακοποιούς

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Αποτελεσματική στάθηκε η παρέμβαση προς τη διοίκηση του ΕΦΚΑ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου ο οποίος με το Υπ. Αριθμ. 3529/12-9-2019 έγγραφό του,  ζητούσε απάντηση του Διοικητή του φορέα για το θέμα που δημιουργήθηκε με την αποστολή σε εκατοντάδες φαρμακοποιούς λανθασμένων οφειλών του πρώην ΤΣΑΥ, όπου αναγραφόντουσαν υπέρογκες οφειλές (δες εδώ).

Ο διοικητής του ΕΦΚΑ κ. Χρήστος Χάλαρης αναγνωρίζει ότι τα προβλήματα οφείλονται στην ελλιπή μηχανοργάνωση του πρώην ΤΣΑΥ και απάντησε ότι με σχετική νομοθετική ρύθμιση ορίζεται ότι η καταληκτική ημερομηνία της 30.9.2019, αφορά µόνο το πρώτο βήμα του αιτήματος προσδιορισμού των οφειλών και ότι η υποβολή της αίτησης ένταξης της ρύθμισης θα μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι 31.12.2019.

Αναλυτικά η απάντηση του Διοικητή του ΕΦΚΑ κ. Χάλαρη προς τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο έχει ως εξής:   

«Αγαπητέ Πρόεδρε,

Όπως γνωρίζετε το πρώην ΤΣΑΥ δεν είχε προχωρήσει επαρκώς στην υιοθέτηση τεχνολογικών λύσεων με αποτέλεσμα, η πληροφορία για τις οφειλές των ασφαλισμένων του μέχρι την 31.12.2016 να μην είναι διαθέσιμη ή ορθά ψηφιακά αποτυπωμένη και να απαιτείται συχνά η αναζήτηση στο φυσικό αρχείο.

Η νέα διοίκηση του ΕΦΚΑ, η οποία ανέλαβε μόλις στις 19.8.2019, αντέδρασε άμεσα μόλις ενημερώθηκε για το πρόβλημα.

Σε συνεργασία και με την άμεση ανταπόκριση του εποπτεύοντος Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατατέθηκε νομοθετική ρύθμιση (άρθρο 64 του Αναπτυξιακού Πολυνομοσχεδίου, http://www.opengov.gr/ypoian/?p=10428) με την οποία ορίζεται ότι η καταληκτική ημερομηνία της 30.9.2019, αφορά µόνο το πρώτο βήμα του αιτήματος προσδιορισμού των οφειλών και ότι η υποβολή της αίτησης ένταξης της ρύθμισης θα μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι 31.12.2019.

Με το τρόπο αυτό μπορούν όλοι οι ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ ανεμπόδιστα να κατοχυρώσουν την ένταξή τους στη ρύθμιση των 120 δόσεων μέχρι 30.9.2019 και στη συνέχεια ο ΕΦΚΑ θα προχωρήσει στον ορθό υπολογισμό των οφειλών».