NEA

Ανακοινώθηκε στη Βουλή η δικογραφία για τη «σκευωρία Novartis»

Ανακοινώθηκε στη Βουλή η δικογραφία για τη «σκευωρία Novartis»

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Την διερεύνηση του αδικήματος της τέλεσης πιθανών ποινικών αδικημάτων από τον τέως πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο προτείνει στην Βουλή το διαβιβαστικό έγγραφο που συνοδεύει την δικογραφία για την «σκευωρία Novartis».

Η αναγγελία της κατάθεσης του φακέλου έγινε σήμερα το μεσημέρι από τον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα.
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό, η δικογραφία περιλαμβάνει τις καταθέσεις των Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελου Βενιζέλου, Δημήτρη Αβραμόπουλου και Ιωάννη Αγγελή. 


Με την ανακοίνωσή της, τα κόμματα αποκτούν αμέσως δικαίωμα να λάβουν γνώση του περιεχομένου της. Οι εμπλεκόμενοι, όμως, είναι οι μόνοι που μπορούν να πάρουν το αντίγραφό της.

Τι μέλλει γενέσθαι

Η Βουλή έχει αρμοδιότητα να ασκεί δίωξη εναντίον όσων διατελούν ή διατέλεσαν μέλη της κυβέρνησης για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος και το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Για την άσκηση δίωξης απαιτείται πρόταση κατηγορίας και απόφαση της Βουλής. Η πρόταση για την άσκηση δίωξης πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια τις πράξεις ή τις παραλείψεις που -σύμφωνα με τον νόμο για την ευθύνη υπουργών- είναι αξιόποινες και να καταγράφει τις διατάξεις που παραβιάστηκαν. Με την κατάθεση της πρότασης προς άσκηση δίωξης μπορεί να προταθεί από τους βουλευτές που την υπογράφουν η ανάθεση -από τη Βουλή σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο- του ελέγχου των στοιχείων της κατηγορίας και της αξιολόγησης της ουσιαστικής βασιμότητάς τους.

Η πρόταση για την άσκηση δίωξης υποβάλλεται γραπτώς και υπογράφεται από 30 βουλευτές και πάνω. Η ψηφοφορία για τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης είναι μυστική και η απόφαση απαιτεί την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών.