NEA

Την προανακριτική «βλέπει» το «αντισκάνδαλο» Novartis

Την προανακριτική «βλέπει» το «αντισκάνδαλο» Novartis

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

H αντίστροφη μέτρηση για την προανακριτική Επιτροπή στο «αντισκάνδαλο» της υπόθεσης Novartis είναι γεγονός, με τον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, Σταύρο Καλαφάτη στην γραπτή του δήλωση να αναφέρει την πρόθεση του κυβερνώντος κόμματος να την συστήσει. Ωστόσο στην σχετική δήλωση δεν αναφέρεται ακόμη το αδίκημα με το οποίο θα ζητηθεί η διερεύνηση των τυχόν ποινικών ευθυνών του κ. Παπαγγελοπούλου.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβερνητική πλειοψηφία προσανατολίζεται προς την διερεύνηση δύο αδικημάτων, την ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας, η οποία όμως έχει τελεστεί -κατά τη ΝΔ- από την κυρία Ελένη Τουλουπάκη και την πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος όπως αυτή περιγράφεται στο άρθρο 186 του Ποινικού Κώδικα.

Η επιτροπή στις πρώτες συνεδριάσεις της θα εξετάσει αν αυτά τα αδικήματα είναι υπουργικά και κατά συνέπεια η Βουλή θα προχωρήσει σε ενδελεχή έρευνα της υπόθεσης ή εάν δεν είναι υπουργικά όποτε η δικογραφία θα επιστρέψει στη δικαιοσύνη μετά από λίγες συνεδριάσεις.

 

Ο κ. Αγγελής φέρεται να αναφέρει στην κατάθεση του ότι η κ. Ξένη Δημητρίου «γνωρίζει ποιος είναι ο Ρασπούτιν και μου είχε γνωστοποιήσει το όνομά του. Η κ. Δημητρίου μου είχε πει ότι ο Ρασπούτιν επικοινωνούσε με την κυρία Τουλουπάκη μέσω τρίτου προσώπου». Και προσθέτει: «Η κ. Τουλουπάκη ήρθε για fast track διώξεις χωρίς την τήρηση δικονομικών κανόνων. Κάθε εντολή που έδινα στην Τουλουπάκη για να εκτελεστεί θα έπρεπε να τελεί υπό την έγκριση αυτής της ανώτερης δύναμης που λέγεται Ρασπούτιν. Στην Βιέννη κατάλαβα ότι η δίωξη ήταν στοχοποιημένη και προαποφασισμένη στα πρόσωπα των κ.κ. Αν. Λοβέρδου, Μ. Σαλμά και Αδ. Γεωργιάδη». 

Ο αντεισαγγελέας αναφέρεται στην κατάθεσή του και στην Γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης κ. Μαρία Παπασπύρου υποστηρίζοντας ότι μετείχε σε συναντήσεις και συσκέψεις χωρίς να έχει αρμοδιότητα και ότι τον πίεσε να μεταβεί στη Βιέννη προκειμένου να συναντήσει εκπροσώπους των δικαστικών αρχών των ΗΠΑ, αν και ο ίδιος δεν το επιθυμούσε, καθώς δεν ήταν ομόλογοί του.

 

Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος «δείχνουν» Τσίπρα

 

Στην δικογραφία υπάρχουν επίσης οι καταθέσεις του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο Αντώνης Σαμαράς στην κατάθεσή του κατονομάζει ευθέως τον Αλέξη Τσίπρα και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ως τα άτομα που βρίσκονται πίσω από την υπόθεση Novartis. Ο πρώην πρωθυπουργός είναι ο μόνος που αναφέρεται ευθέως στον Αλέξη Τσίπρα και στον κ. Παπαγγελόπουλο και λέει χαρακτηριστικά: «Σε όλες τις μηνυώμενες πράξεις των ανωτέρω εισαγγελικών λειτουργών και των προστατευόμενων ψευδομαρτύρων, ιθύνων νους είναι ο τέως πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

 

Ο Παπαγγελόπουλος είναι ο εκτελεστικός βραχίονας αυτού του μηχανισμού και κεντρικό ρόλο σε όλο αυτό το παρασύστημα έχει η εφημερίδα Documento».

 

Στην κατάθεσή του όταν ο πρώην πρωθυπουργός ερωτήθηκε ποιος είναι ο Ρασπούτιν απάντησε: «Δεν μπορεί να είναι άλλος από τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Ακόμη και ο κ. Τσίπρας το είχε παραδεχθεί αυτό σε συνέντευξή του στο CNN Greece που λέει «γιατί δεν ρωτάτε εσείς τον κ. Παπαγγελόπουλο αν είναι επιτέλους ο Ρασπούτιν;».

 

Αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα χωρίς να τον κατονομάσει ευθέως κάνει και ο Ευάγγελος Βενιζέλος λέγοντας:

 «Σε ό,τι αφορά εμένα και άλλα πολιτικά πρόσωπα εμφανίζεται επίταση δόλου του τέως πρωθυπουργού ο οποίος κατά την προεκλογική περίοδο των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών αναφέρθηκε στο σκάνδαλο Novartis ως κεντρικό προεκλογικό του επιχείρημα αν και υπόθεση για μένα είχε αρχειοθετηθεί».