ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Σύγκλιση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των φαρμακοποιών για το θέμα των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους

Σύγκλιση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των φαρμακοποιών για το θέμα των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους

Τι είπε ο Απόστολος Βαλτάς για το θέμα στο συνέδριο του ΣΥΦΑΚ

 

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Σε έκτακτη Γενική Συνέλευση αποφάσισε να παραπέμψει το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου το θέμα της διάθεσης των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τα ιδιωτικά φαρμακεία προκειμένου ο κλάδος να ενημερωθεί αναλυτικά για το τι προτείνει το υπουργείο Υγείας για το ζήτημα και να μπορέσει με βάση αυτήν την ενημέρωση και εξετάζοντας όλα τα δεδομένα να καταλήξει σε μία απόφαση για το τι θα μπορούσε να αντιπροτείνει η ηγεσία του ως βάση μία συμφωνίας στην επόμενη συνάντηση που έχει ο ΠΦΣ με τον υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια.

Όπως είχε γράψει το DailyPharmaNews (δες εδώ) μετά την πρώτη επίσημη συνάντηση της διοίκησης του ΠΦΣ με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αν και στην ανακοίνωση που είχε εκδοθεί αμέσως μετά τη συνάντηση γινόταν λόγος για θετικό και εποικοδομητικό κλίμα, υπήρξε προβληματισμός για την πρόταση που τέθηκε στο τραπέζι από τον υπουργό για το ζήτημα των ΦΥΚ καθώς δεν υπήρχε πουθενά αναφορά για κάποια μορφής αποζημίωση για την παροχή αυτής της υπηρεσίας.

Το υπουργείο Υγείας θέλοντας να υλοποιήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για τη διάθεση των ΦΥΚ και μέσα από τα φαρμακεία της κοινότητας με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών που ταλαιπωρούνταν στις ουρές των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες –καθώς μέχρι στιγμής επίσημα δεν υπάρχει κάποια σχετική ανακοίνωση- τη διακίνηση μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων των 57 από τα συνολικά 215 ΦΥΚ που διατίθενται από το κρατικό κανάλι, φαρμάκων που αφορούν στην πλειοψηφία τους τον καρκίνο και κατά δεύτερο λόγο την σκλήρυνση κατά πλάκας.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου συμμετέχοντας σε στρογγυλό τραπέζι με τίτλο «Οι κρίκοι της Αλυσίδας του Φαρμάκου στη Νέα Εποχή» σε συνέδριο που διοργάνωσε ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Κρήτης και Δωδεκανήσου (ΣΥΦΑΚ) στο Ηράκλειο της Κρήτης, η πρόταση που υπάρχει αφορά τα συγκεκριμένα φάρμακα και όχι όλα τα ΦΥΚ.

Ενδεχομένως αυτή η απόφαση του υπουργείου να εξηγεί και το γεγονός ότι τελικά τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ όχι μόνο δεν κλείνουν αλλά αντίθετα αναβαθμίζονται. Όπως ανέφερε στο συνέδριο ο κ. Βαλτάς -ο οποίος, αξίζει να αναφερθεί ότι όταν ρωτήθηκε από το DailyPharmaNews για το πώς  βλέπει ως κίνηση αυτήν την αναβάθμιση των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο- ουσιαστικά οι συνταγές γι’ αυτά τα φάρμακα που προτίθεται το υπουργείο με συμφωνία να δώσει στα ιδιωτικά φαρμακεία  αφορά περίπου τις 20.000 από το σύνολο των 100.000 συνταγών γι’ αυτά τα 215 ΦΥΚ που εκτελούνται μηνιαίως στη χώρα μας. Από αυτές μάλιστα τις 20.000 συνταγές το 70% διακινείται στην Αθήνα, το 15% στη Θεσσαλονίκη και το υπόλοιπο διακινείται σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Προς το παρόν λόγω πολλών κινδύνων, όπως ανέφερε ο κ. Βαλτάς «αυτό που συζητάμε είναι μόνο για συγκεκριμένα φάρμακα δύο παθήσεων».

Ο κ. Βαλτάς σημείωσε ότι ανέκαθεν η πρόταση των φαρμακοποιών για τα ΦΥΚ ήταν να διακινούνται μέσω της αλυσίδας διανομής χονδρεμπορίου με ποσοστό κέρδους και μέχρι 3.000 προϊόν καθώς η δυνατότητα πώλησης φαρμάκων μεγαλύτερης αξίας των 3.000 ευρώ  θα μπορούσε να δημιουργήσει «φαρμακεία πολλών ταχυτήτων» με τους μεγάλους να μπορούν και τους μικρούς να μη μπορούν να τα διαθέτουν και κατ’ επέκταση φαινόμενα κανιβαλισμού στον κλάδο.

Η λύση που προτάσσει το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΦΣ, είναι «αγοράζω εγώ το φάρμακο από τη βιομηχανία, το φέρνω μέσω της διαδικασίας ψυχρής αλυσίδας στο φαρμακείο σου και γι’ αυτό προς το παρόν θα σε παρακαλούσα, επειδή δεν έχω λεφτά, να εξυπηρετήσεις τον πελάτη σου και αυτός ο πελάτης θα μπει μέσα στο φαρμακείο και θα πάρει και κάποιο καλλυντικό, θα πάρει κάποιο ΜΥΣΥΦΑ, άρα θα κάνει τζιράκο». Η βιομηχανία από την άλλη έρχεται και λέει, όπως ανέφερε ο Κ. Βαλτάς «“εμένα το σύστημα αυτό με βολεύει. Γιατί με βολεύει; Γιατί αντιμετωπίζω τους κινδύνους των παράλληλων εξαγωγών” που όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΠΦΣ είναι πραγματικότητα –και πρέπει να το λέμε ότι οι ελλείψεις οφείλονται στις παράλληλες εξαγωγές και κατά πρώτο λόγο κάνουν οι ιδιωτικές φαρμακαποθήκες αλλά όχι μόνο. Αυτό είναι και το βασικό επιχείρημα που έχει η φαρμακοβιομηχανία εναντίον της διάθεσης των ΦΥΚ μέσα από την αλυσίδα διανομής φαρμακαποθήκη και φαρμακείο. Το δεύτερο πρόβλημα που θέτει έχει να κάνει, όπως είπε ο κ. Βαλτάς  με το ερώτημα «“εγώ θα  πληρώσω 18% επιβάρυνση; Να βρούμε έναν τρόπο να πάνε στον φαρμακοποιό».

Για τον κ. Βαλτά έχει μεγάλη σημασία ότι όλοι αναγνωρίζουν το ρόλο του φαρμακοποιού και ψάχνουν να βρουν έναν τρόπο παροχής της επιστημονικής του γνώσης προς όφελος του πολίτης που να εξυπηρετεί όλους τους εμπλεκόμενους.

Πρακτικά διαφωνεί με τη λογική μίας μικρής πάγιας αμοιβής για τη διάθεση αυτών των φαρμάκων που προβλέπεται να αυξηθούν στο μέλλον και πολύ περισσότερο βέβαια με τη λογική της δωρεάν παροχής  αυτής της υπηρεσίας προς τους πολίτες και διεκδικεί κάποιο συγκεκριμένο ποσοστό κέρδους, το οποίο θα προκύψει μέσα από τη σχετική μελέτη που ήδη τρέχει ο ΠΦΣ γι’ αυτόν τον σκοπό.

Η σύγκλιση της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης για το θέμα, την οποία είχε ζητήσει εδώ και καιρό ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κώστας Λουράντος-  αναμένεται να ξεδιαλύνει τα πράματα και να θέσει όλους τους πρωταγωνιστές στα συνδικαλιστικά δρώμενα των φαρμακοποιών ενώπιον των ευθυνών τους. Για να έχει βεβαίως νόημα θα πρέπει να γίνει διάλογος επί της ουσίας και με επιχειρήματα και να αποφευχθεί η ρητορική άνευ ουσίας που δημιουργεί εντυπώσεις εμ σκοπό της άγρα ψήφων καθώς πλησιάζουν οι εκλογές για την ανάδειξη των νέων διοικητικών συμβουλίων στους τοπικούς φαρμακευτικούς συλλόγους όλης της χώρας.   

Η Γενική Συνέλευση ορίστηκε να πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου και ώρα 10.00 π.μ και σε περίπτωση μη απαρτία (το σύνηθες) να γίνει την επόμενη μέρα Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου την ίδια ώρα στα Γραφεία του ΠΦΣ.