ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ολύμπιος Παπαδημητρίου για τα ΦΥΚ: Για τη βιομηχανία υπάρχουν τρεις αδιαπραγμάτευτες προϋποθέσεις

Ολύμπιος Παπαδημητρίου για τα ΦΥΚ: Για τη βιομηχανία υπάρχουν τρεις αδιαπραγμάτευτες προϋποθέσεις

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Τρεις αδιαπραγμάτευτες από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας προϋποθέσεις για τη διακίνηση των ΦΥΚ μέσα από τα ιδιωτικά φαρμακεία έθεσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου μιλώντας σε στρογγυλό τραπέζι με τίτλο «Οι κρίκοι της Αλυσίδας του Φαρμάκου στη Νέα Εποχή» στο πλαίσιο του Συνεδρίου που διοργάνωσε ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Κρήτης και Δωδεκανήσου (ΣΥΦΑΚ) στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Και οι τρεις αυτές προϋποθέσεις, εξήγησε μπαίνουν «για να σταθεί αρωγός σε όλη αυτήν την προσπάθεια με απώτερο στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του ασθενούς που αναμφίβολά είναι ένα ζητούμενο αυτή τη στιγμή.

 Η μία είναι να μην επωμιστεί πρόσθετο κόστος η ίδια γιατί απλά δεν μπορεί να το αντέξει. «Όταν γυρίζουμε πίσω το 40, το 50, το 60% των πωλήσεων μας θα πρέπει το κράτος να βρει έναν τρόπο, ας πάρει ένα μέρος από αυτά (σ.σ. τα χρήματα) να κάνει τη διακίνηση. Δεν θα την καλύψουμε εμείς.

Η δεύτερη έχει να κάνει με τον κίνδυνο παράλληλου εμπορίου ο οποίος σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου, είναι μείζων καθώς όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ  «μιλάμε για φάρμακα υψηλότατης αξίας». Για να συμπληρώσει ότι «ένας λόγος που διατίθενται στην Ελλάδα κάποια από αυτά τα φάρμακα με τόσο χαμηλές καθαρές τιμές για τις εταιρείες είναι ότι τουλάχιστον δεν κινδυνεύουμε για παράλληλο εμπόριο με τον τρόπο που διακινούνται σήμερα. Στο σημείο αυτό υπήρξε η επισήμανση από φαρμακοποιούς των περιπτώσεων κυκλωμάτων που πιάστηκαν να δρουν χρόνια με ΦΥΚ όπως στην περίπτωση του Λαϊκού με τον κ. Παπαδημητρίου να δέχεται ότι υπάρχουν κενά από την πλευρά του κράτους που πρέπει να καλυφθούν επισημαίνοντας ωστόσο ότι ο κίνδυνος είναι μεκρότερος σε σχέση με εκείνον που υπάρχει από πλευράς φαρμακαπαποθηκών διατυπώνοντας το ερώτημα «πέντε νοσοκομεία που διακινούν αντικαρκινικά σε μεγάλες ποσότητες αποτελούν μεγαλύτερο κίνδυνο παράλληλου εμπορίου από 150 φαρμακαποθήκες;»

Η τρίτη προϋπόθεση έχει να κάνει με το Good Distribution Practice. «Πρέπει, όπως ανέφερε ο κ. Παπαδημητρίου, υψηλότατης ποιότητας διανομή διότι μιλάμε για φάρμακα ψυχής αλυσίδας τα οποία κοστίζουν χιλιάδες ευρώ, εξαρτώνται ζωές από αυτά. Θα πρέπει λοιπόν να διασφαλιστεί, όποιος κι εάν είναι ο τρόπος διακίνησης ότι τα φάρμακα αυτά θα πηγαίνουν με τον ενδεδειγμένο τρόπο στον τελικό παραλήπτη. Εάν με ρωτήσετε ένα γίνεται σήμερα αυτό, δεν ξέρω να σας απαντήσω με απόλυτη ακρίβεια. Έχω την άποψη ότι πιθανώς υπάρχουν κενά αλλά σε κάθε περίπτωση την ευθύνη τυπικά την ‘έχει ο ΕΟΠΥΥ εφόσον η διακίνηση γίνεται από τα φαρμακεία του».