NEA

Αιχμές και για τον τέως πρωθυπουργό, εμφανίζονται στις καταθέσεις για την υπόθεση Novartis

Αιχμές και για τον τέως πρωθυπουργό, εμφανίζονται στις καταθέσεις για την υπόθεση Novartis

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Πλήρως ενημερωμένος εμφανίζεται να είναι ο τ. υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου μέσα από την κατάθεση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Αγγελή για τους χειρισμούς στην υπόθεση Novartis. 

Όπως αποκαλύπτουν σήμερα Τα Νέα, στην κατάθεσή του ο Ιωάννης Αγγελής δεν κατονομάζει μεν τον πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα αλλά αποδίδοντας στον Μιχάλη Καλογήρου την φράση «η απόφαση πρέπει να ληφθεί από άλλον τον οποίο και θα ενημερώσω» δείχνει εμμέσως ότι ο τότε πρωθυπουργός γνώριζε τι συνέβαινε...


Στην κατάθεση του κ. Αγγελή περιγράφεται και η κακή σχέση που είχε ο ίδιος με την εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη. Σύμφωνα πάντα με Τα Νέα, μετά το ταξίδι στην Βιέννη στο οποίο συμμετείχαν Αγγελής και Τουλουπάκη και άλλοι αντεισαγγελείς όπου συναντήθηκαν με εκπροσώπους του FBI, ο κ. Αγγελής ζήτησε συνάντηση με τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου.

Στις 4 Δεκεμβρίου πήγε με την τότε επιθεωρήτρια δημόσιας διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου στο γραφείο του κ. Καλογήρου. Εκεί, περιέγραψαν όλα όσα έγιναν στην Βιέννη και την διαφωνία που είχε με την κα Τουλουπάκη η οποία σύμφωνα πάντα με τον κ. Αγγελή, ήθελε να πει στους Αμερικανούς πράκτορες ότι θα ασκούσε ποινική δίωξη εναντίον 3 πολιτικών προσώπων (Λοβέρδο, Γεωργιάδη και Σαλμά).

Όπως φέρεται να διηγείται ο κ. Αγγελής όταν εξέθεσε όλα αυτά στον κ. Μιχάλη Καλογήρου και την γραμμή που ακολουθούσε η κα Τουλουπάκη εν αγνοία του, ο υπουργός Δικαιοσύνης έγινε έξω φρενών και έδειξε ότι δεν συμφωνεί καθόλου με αυτή την τακτική.


Σε εκείνη την συνάντηση, σύμφωνα πάντα με τον κ. Αγγελή, τέθηκε θέμα απομάκρυνσης της κ. Τουλουπάκη από την θέση της. Τότε, ο υπουργός Δικαιοσύνης φέρεται να συμφώνησε με την απομάκρυνση Τουλουπάκη «πλην όμως η απόφαση θα έπρεπε να ληφθεί από άλλον, τον οποίο θα ενημέρωνε».

«Δεν γνωρίζω ποιον ενημέρωσε και πως, γνωρίζω όμως πως η κα Τουλουπάκη όχι μόνο δεν απομακρύνθηκε αλλά αντιθέτως ανανεώθηκε η θητεία της», έχει πει ο κ. Αγγελής.


Περί Ρασπούτιν 

«Με την υπομονή της αλλά και την επιμονή της κ. Παπασπύρου και ύστερα από την υπόσχεση αμφοτέρων ότι ή θα απομακρυνθεί η κ. Τουλουπάκη ή θα απομακρυνθεί ο Ρασπούτιν από την κυβέρνηση, πήρα πίσω την αρχική μου αναφορά και κατέθεσα άλλη πιο επιεική», λέει σύμφωνα με πληροφορίες στην κατάθεσή του ο κ. Αγγελής. Στο ερώτημα του εισαγγελέα ποιος είναι ο Ρασπούτιν φέρεται να απαντά: «Το πραγματικό όνομα του Ρασπούτιν το γνωρίζουν όλοι οι ασχολούμενοι με την υπόθεση Novartis, φοβούνται όμως να το κατονομάσουν…».