NEA

Άμεσες ενέργειες για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου

Άμεσες ενέργειες για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Τον Οκτώβριο κατατίθεται στη Βουλή ο νέος αντικαπνιστικός νόμος που θα συνοδευτεί από διαφημιστική καμπάνια για την ενημέρωση του κόσμου. Για τον λόγο αυτό διεξήχθη σήμερα ευρεία σύσκεψη υπουργών της κυβέρνησης και υπηρεσιακών παραγόντων, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μαξίμου.

Συζητήθηκαν οι άμεσες και μεσοπρόθεσμες δράσεις για τη μείωση του καπνίσματος, η καθολική εφαρμογή ενός σύγχρονου νόμου κατά του καπνίσματος, καθώς και η προσπάθεια μείωσης των καπνιστών στη χώρα.

Αξιολογήθηκε, επίσης, η πορεία της μεγάλης καμπάνιας για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών που θα παρουσιαστεί το αμέσως επόμενο διάστημα ενόψει της καθολικής εφαρμογής του νόμου.

«Όπως αποδεικνύουν, άλλωστε, οι έρευνες, επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά ότι η κοινωνία είναι πιο ώριμη από κάθε φορά για την αποδοχή της απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς χώρους», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών, Θανάσης Κοντογεώργης καθώς και ο επικεφαλής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον έλεγχο του καπνίσματος, καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε:

«Μίλησα για καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο κατατίθεται τις επόμενες μέρες στη Βουλή, θα υπάρχει και σχετική νομοθετική πρωτοβουλία σε ό,τι έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί ο νόμος. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, είτε είναι καπνιστές, είτε είναι μη καπνιστές, πιστεύει ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος, να σεβόμαστε τους συμπολίτες μας, να μην τους βάζουμε στο βασανιστήριο του παθητικού καπνίσματος και ειδικά στα ανήλικα, στα παιδιά και στους χώρους τους συναφείς, παιδικές χαρές, βρεφονηπιακούς σταθμούς, πάρκα».