ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Οι φαρμακοποιοί είπαν «ναι» στην πρόταση του ΠΦΣ για τη διάθεση 51-52 ΦΥΚ από τα φαρμακεία

Οι φαρμακοποιοί είπαν «ναι» στην πρόταση του ΠΦΣ για τη διάθεση 51-52 ΦΥΚ από τα φαρμακεία

Ενισχυμένος ο πρόεδρος Απόστολος Βαλτάς για τη διαπραγμάτευση με το υπουργείο Υγείας αλλά και με μεγαλύτερες ευθύνες

 

Ενισχυμένη αλλά και με μεγαλύτερη ευθύνη βγήκε η διοίκηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και προσωπικά ο πρόεδρος του κ. Απόστολος Βαλτάς από την έκτακτη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τη διάθεση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τα ιδιωτικά φαρμακεία καθώς με μεγάλη πλειοψηφία έγινε δεκτή η πρότασή του προεδρείου να προχωρήσει ο κλάδος στην αποδοχή συγκεκριμένων φαρμάκων δύο κατηγοριών ασθενειών (ογκολογικών και σκλήρυνσης κατά πλάκας), με μια σειρά από προϋποθέσεις  που θα συζητηθούν με το Υπουργείο Υγείας.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μετά τη Γενική Συνέλευση ο ΠΦΣ αναφέρεται σε τέσσερα βασικά σημεία της απόφασης.

Σημειώνει ότι «για λόγους κοινωνικής προσφοράς και στήριξης των ασθενών που ταλαιπωρούνται για την φαρμακευτική τους αγωγή, δίνουμε την δυνατότητα ενός  μεταβατικού χρονικού διαστήματος, το αργότερο μέχρι 31.8.2020 για την διάθεση τους χωρίς επιστημονική αμοιβή» καθώς και ότι «για τα συγκεκριμένα φάρμακα για δυο κατηγορίες ασθενειών, που θα διατεθούν από τα ιδιωτικά φαρμακεία θα καθορισθεί άμεσα επιστημονική αμοιβή».

Τρίτον, τίθεται ως απαραίτητη προϋπόθεση διάθεσης αυτών των φαρμάκων να έχει ολοκληρωθεί το μηχανογραφικό σύστημα που θα υποστηρίξει αυτή  την διαδικασία ενώ τέλος ξεκαθαρίζεται ότι «από την έναρξη της διαδικασίας διακόπτεται οποιαδήποτε διάθεση φαρμάκων με courier, εκτός συγκεκριμένων περιπτώσεων  που θα καθορισθούν.

Για τον κ. Βαλτά «ο καθορισμός επιστημονικής αμοιβής είναι εκ των ων ουκ άνευ» για να προχωρήσει οτιδήποτε άλλο.

Η δωρεάν διάθεση σε πιλοτική φάση ευελπιστούν στον ΠΦΣ ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου, εφόσον έχει ολοκληρωθεί το μηχανογραφικό σύστημα διασύνδεσης των ιδιωτικών φαρμακείων με τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ που θα υποστηρίξει αυτή τη διαδικασία, χωρίς ωστόσο να είναι σίγουρο ότι αυτό θα έχει γίνει μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ακόμη κι εάν η πιλοτική εφαρμογή καθυστερήσει εξαιτίας του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ, πάει δηλαδή Φεβρουάριο ή πιο αργά, η καταληκτική ημερομηνία του μεταβατικού διαστήματος που οι φαρμακοποιοί δήλωσαν ότι θα παρέχουν την υπηρεσία δωρεάν (η 31η Αυγούστου 2020) δεν θα αλλάξει.

Ένα θέμα που, όπως ανέφερε ο κ. Βαλτάς προβληματίζει τους φαρμακοποιούς αυτή τη στιγμή είναι ότι ήδη διακινούνται πολλά φάρμακα μέσω εταιρειών courier, ξεκαθαρίζοντας ότι από τη στιγμή που θα ξεκινήσει η διαδικασία να παρέχεται από τα φαρμακεία αυτό θα περιοριστεί στο ελάχιστο και μόνο στις απολύτως απαραίτητες περιπτώσεις που θα καθοριστούν.

Ένα ζήτημα που είναι προς συζήτηση, όπως είπε ο κ. Βαλτάς είναι το εάν θα εμπλακούν σε αυτή τη διαδικασία οι φαρμακαποθήκες. Όπως είπε «επειδή εμείς τις συνεταιριστικές φαρμακαποθήκες θέλουμε να τις βάλουμε στη διάθεση υπάρχουν δύο τρόποι. Ή θα πάνε στις συνεταιριστικές φαρμακαποθήκες τα προϊόντα αυτά ή θα πάνε κατευθείαν στο φαρμακείο, φυσικά πάντα με έξοδα του ΕΟΠΥΥ ή όποιου αναλαμβάνει την ευθύνη της διάθεσης».

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ δήλωσε αισιόδοξος για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με το υπουργείο Υγείας λέγοντας ότι τέθηκε ήδη στον υπουργό όλο αυτό το θέμα στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν παρουσία του Δ.Σ. του ΠΦΣ και ήταν θετικός και γι’ αυτό ακριβώς και στην εισήγηση προς την Γενική Συνέλευση υπήρχε σχετική αναφορά ότι ο υπουργός κ. Βασίλης Κικίλιας αποδέχτηκε την πρόταση για επιστημονική αμοιβή για τη διάθεση των συγκεκριμένων (51 – 52) φαρμάκων. Μάλιστα ο κ. Βαλτάς διευκρίνισε ότι η συμφωνία αφορά μόνο τα συγκεκριμένα φάρμακα. «Η συμφωνία αφορά μόνο τα συγκεκριμένα φάρμακα. Δεν είναι όλα τα φάρμακα (σ.σ. Υψηλού Κόστους). Καταλαβαίνετε ότι αυτό απαιτεί μία άλλη δυναμική και οργάνωση των φαρμακείων και των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, που προς το παρόν δεν υπάρχει».

Αναφερόμενος στην επιστημονική αμοιβή εξήγησε ότι ουσιαστικά μιλάμε για μια παροχή υπηρεσίας. Μίας υπηρεσίας που πληρώνεται παντού στην Ευρώπη και επομένως θα πρέπει να πληρωθεί και στη χώρα μας. Συμπλήρωσε δε ότι «πρώτα θα γίνει μία επιστημονική μελέτη για να βρεθεί πόση θα πρέπει να είναι αυτή η επιστημονική αμοιβή βάσει του κέρδους που θα έχει ο ΕΟΠΥΥ από τη μείωση των υπάλληλων που διαθέτει γι’ αυτή τη δουλειά αλλά κατά βάση –και αυτό είναι το κυριότερο απ’ όλα- της δυναμικής που αποκτά το κράτος όταν αυτή τη στιγμή αξιοποιεί το δυναμικό των φαρμακοποιών για να μπορούν επιτέλους αυτοί οι άνθρωποι (σ.σ. καρκινοπαθείς και ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας) να πάρουν το φάρμακό τους με αξιοπρέπεια. Πέρα από αυτό όμως υπάρχουν για όλη αυτή τη διαδικασία έξοδα για τους φαρμακοποιούς. Και εκεί έρχεται η ανάγκη για επιστημονική αμοιβή καθώς αυτός άλλωστε είναι και ο ρόλος του φαρμακοποιού. Να παρέχει υπηρεσίες φαρμακευτικές, να ενημερώνει τον ασθενή για το φάρμακο, τις παρενέργειες του κτλ».  

To DailyPharmaNews ζήτησε από τον κ. Βαλτά να αναφερθεί και στις επιφυλάξεις που υπάρχουν από την πλευρά των φαρμακοποιών. «Εμείς πιστεύουμε ότι δεν είναι δυνατόν αρκετά φάρμακα από τα ΦΥΚ, όπως τα ονομάζετε ή που μέχρι τώρα έτσι ονομάζονται δεν πρέπει να διατεθούν μέσω της αλυσίδας Εταιρεία-Φαρμακαποθήκη-φαρμακείο με ποσοστό κέρδους. Σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτός από δύο το σύστημα λέει ότι αυτά τα φάρμακα χορηγούνται με αυτόν τον τρόπο. Επομένως είδαμε ότι μόνο γι’ αυτά τα φάρμακα (σ.σ. τα 51-52) μπορούμε να παρέχουμε αυτήν την υπηρεσία και μετά από ένα χρονικό διάστημα με επιστημονική αμοιβή προφανώς για να διευκολύνουμε τους ανθρώπους αλλά η λογική μας είναι ότι κάποια στιγμή συγκεκριμένα φάρμακα υψηλού κόστους θα τα πάρουμε κατ’ αποκλειστικότητα, όπως διαθέτουμε και τα άλλα φάρμακα».

Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια επιλογής των 51-52 φαρμάκων υψηλού κόστους που μπαίνουν στη διαδικασία διάθεσης από τα φαρμακεία ο κ. Βαλτάς απάντησε ότι η πρόταση έγινε από το υπουργείο και τον ΕΟΠΥΥ και όχι από εμάς».        

 

    

 

 

Εκ του ΠΦΣ