NEA

Συνεργασία της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Επισκεπτών Υγείας

Συνεργασία της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Επισκεπτών Υγείας

Την κοινή πρωτοβουλία για στενή συνεργασία με στόχο την υλοποίηση προγραμμάτων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της ελληνικής κοινής γνώμης γύρω από σοβαρά νοσήματα - «μάστιγες» του σύγχρονου κόσμου, που πλήττουν εκατομμύρια συνανθρώπους μας, ανακοίνωσαν πρόσφατα ο Πανελλήνιος Σύλλογος Επισκεπτών Υγείας (Π.Σ.Ε.Υ.) και η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (Ε.Α.Ε.).

 Οι δύο σημαντικοί φορείς ενώνουν τις δυνάμεις τους στον τομέα της πρόληψης, καθώς, όπως είναι γνωστό, σύμφωνα και με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), ο  καρκίνος σήμερα αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως.

 

  • Το 2010 η νόσος αντιστοιχούσε σε 7,6 εκατομμύρια θανάτους (21% περίπου του συνόλου των θανάτων σε παγκόσμια κλίμακα), αριθμός που αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται, με περίπου 13.1 εκατομμύρια θανάτους το 2030 σε παγκόσμιο επίπεδο.
  • Στην Ελλάδα το 2018, οι νέες περιπτώσεις καρκίνου ήταν 67.400 και οι θάνατοι 32.888.
  • Οι συχνότερες νεοπλασίες στον ανδρικό πληθυσμό είναι οι καρκίνοι του πνεύμονα, του προστάτη, της ουροδόχου κύστεως, του παχέος εντέρου και του ήπατος.
  • Μεταξύ των Ελληνίδων συχνότερα εμφανίζεται ο καρκίνος του μαστού και ακολουθούν ο καρκίνος του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, των ωοθηκών και της μήτρας.

 

Πρώτος σε επίπτωση και θνησιμότητα ο καρκίνος του πνεύμονα  

 Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον καρκίνο του πνεύμονα, παραμένει πρώτος σε επίπτωση (9.964 άτομα, δηλαδή ποσοστό 14,8%), καθώς επίσης και σε θνησιμότητα (8.343 άτομα, δηλαδή ποσοστό 25,1%), αποτελεί τον πρώτο «στόχο» της συνεργασίας της Ε.Α.Ε. με τον Π.Σ.Ε.Υ.
Η επίπτωσή, μάλιστα, του καρκίνου του πνεύμονα αυξάνεται, λόγω της μεγάλης αύξησης των καπνιστών τα τελευταία χρόνια, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η βλαπτική συνήθεια του καπνίσματος συνδέεται με αυτήν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80% όλων των περιπτώσεων.

 Η νόσος είναι 10 φορές συχνότερη στους καπνιστές από τους μη-καπνιστές. Ο κίνδυνος αυξάνει όσο αυξάνει η ποσότητα και η διάρκεια του καπνίσματος και όσο μικρότερη είναι η ηλικία έναρξης, ενώ ελαττώνεται με τη διακοπή του καπνίσματος. Παράλληλα,  καθόλου αθώα δεν είναι και η καθημερινή έκθεση στο παθητικό κάπνισμα, καθώς επηρεάζει αρνητικά την αναπνευστική λειτουργία και αυξάνει την πιθανότητα προσβολής από καρκίνο του πνεύμονα. 

 Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την επαγγελματική έκθεση σε ιονίζουσα ακτινοβολία, ορισμένους πολυκυκλικούς υδρογονάνθρακες, αμίαντο, αρσενικό και διάφορα μέταλλα (χρώμιο, νικέλιο κ.λπ.), τη μόλυνση του περιβάλλοντος, ο κίνδυνος από την οποία αυξάνει για τους καπνιστές, το προηγούμενο θετικό ατομικό ιστορικό, καθώς και την ηλικία άνω των 65 ετών

 Με αυτά τα δεδομένα, επιβεβλημένη κρίνεται η συνεχής χάραξη στοχευμένων και αποτελεσματικών στρατηγικών πρόληψης, μακροπρόθεσμη απόρροια των οποίων θα είναι η ανάπτυξη αντικαπνιστικής κουλτούρας, αλλά και υπηρεσιών, η αξιολόγηση των οποίων είναι δυνατό να ωφελήσει την εθνική προσπάθεια για περιορισμό του καπνίσματος και των ιδιαιτέρως βλαβερών κοινωνικών, οικονομικών, και υγειονομικών συνεπειών του.

 

«Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία θα συνδράμει με κάθε δυνατό τρόπο, μέσω και των παραρτημάτων της σε όλη τη χώρα, στο σημαντικό έργο που επιτελούν οι Επισκέπτες Υγείας για τον ελληνικό πληθυσμό», τόνισε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Ε.Α.Ε., Ευάγγελος Φιλόπουλος.

 Λαμβάνοντας υπόψη την υπουργική προτεραιότητα για την ανάπτυξη δράσεων και ενεργειών κοινοτικής ευαισθητοποίησης, ώστε να καταστεί αποτελεσματικότερη η εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας, ο Σύλλογος αποφάσισε να αναδείξει το θέμα της καταπολέμησης της καπνιστικής συνήθειας και των επιπτώσεων της στη φετινή Πανελλήνια Ημέρα ΕΥ, καθώς τα στοιχεία που προκύπτουν από τις σχετικές μελέτες είναι εντυπωσιακά.

 Το κάπνισμα αποτελεί σήμερα την πιο σημαντική αιτία θανάτων και αυξημένης νοσηρότητας που μπορούν να προληφθούν, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, οι πνευμονοπάθειες, οι κακοήθεις νεοπλασίες και πλήθος άλλων νοσημάτων, τα οποία κοστίζουν πάνω από 3 δισεκατομμύρια Ευρώ ετησίως στην Ελληνική πολιτεία, μη συμπεριλαμβανομένου του κόστους της απώλειας παραγωγικότητας/γονιμότητας.

 Η «ασθένεια» αυτή στη χώρα μας έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας, καθώς η καπνιστική συνήθεια είναι η πιο διαδεδομένη μορφή εθισμού και εξάρτησης, σε μια κοινωνία όπου, σύμφωνα με τις διαθέσιμες μελέτες, η πρώτη επαφή με τα προϊόντα καπνού γίνεται, δυστυχώς, πριν καν συμπληρωθούν τα 13 έτη ζωής, επεσήμανε η πρόεδρος του Δ.Σ. του Π.Σ.Ε.Υ.,  Άννα Γκρόζου.

 Στο πλαίσιο αυτό, οι Επισκέπτες Υγείας, ως οι πλέον εξειδικευμένοι επαγγελματίες στο πεδίο της εφαρμοσμένης Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας (ΔΚΥ), με βαθιά επίγνωση, εμπεριστατωμένη γνώση και άρτια μεθοδολογική κατάρτιση των παραγόντων έναρξης, συντήρησης της καπνιστικής συμπεριφοράς και δυσκολίας διακοπής της, αλλά και της παθολογίας και των βλαβερών και δοσοεξαρτώμενων  επιπτώσεων που προκαλεί το κάπνισμα και η εξάρτηση από αυτό, είναι οι πλέον κατάλληλοι και πλήρως νομοθετημένοι επαγγελματίες για να αναλάβουν δράσεις για την καταπολέμησή του.

 Αναφερόμενη στις δράσεις πρόληψης, η Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Π.Σ.Ε.Υ., Βασιλική Μπελίτση, τόνισε ότι σε συνεδρίαση του Δ.Σ. του Π.Σ.Ε.Υ. αποφασίστηκε, ενδεικτικά, η ανάληψη των εξής:

  • Δημιουργία σχετικού σποτ, χρονικής διάρκειας τουλάχιστον 30 δευτερολέπτων, για την αναφορά των βασικών σημείων των μηνυμάτων της εφετινής πανελλήνιας ημέρας.
  • Αποστολή θεματικών δελτίων τύπου και ανάρτηση ζωντανών διαδικτυακών μεταδόσεων συνεντεύξεων, που θα αφορούν τη συμβουλευτική για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση της καπνιστικής εξάρτησης, σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
  • Υπενθύμιση της κείμενης αντικαπνιστικής νομοθεσίας αναφορικά με την ορθή και αυστηρή τήρησή της σε όλους τους εμπλεκόμενους και υπεύθυνους δημόσιων χώρων και χώρων συνάθροισης κοινού, προκειμένου να ενισχυθεί η συλλογική και ατομική δέσμευση και ευθύνη και να εντάξουν πολιτικές διακοπής του καπνίσματος στο πλαίσιο της “κοινωνικής τους ευθύνης”.
  • Εκπαίδευση των ΕΕΥ της επικράτειας στη συμβουλευτική παρακίνηση, την κινητοποιητική συνέντευξη και την ανίχνευση κοινοτικών αναγκών.
  • Από τις 17 Σεπτεμβρίου 2019 και έως τις 31 Μαΐου 2020  να κληθούν οι ΕΕΥ του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα να δέχονται τους πολίτες που καπνίζουν για να τους συμβουλεύουν για τη διακοπή και τη διαχείριση της καπνιστικής εξάρτησης (κινητοποιητική συνέντευξη).
  • Καταγραφή των εξατομικευμένων παρεμβάσεων και δράσεων προαγωγής υγείας /συμβουλευτικής από τους ΕΕΥ, ως νομίμων παρόχων των εν λόγω υπηρεσιών στο ΗΔΙΚΑ, με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και αδειοδοτήσεις από την αρμόδια υπηρεσία.
  • Συνέχιση των δράσεων και παρεμβάσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του μαθητικού πληθυσμού από ΕΕΥ. 
  • Την ανάπτυξη «προσαρμοσμένων» τοπικών και περιφερειακών δρά-σεων/παρεμβάσεων ή /και ολοκληρωμένων προγραμμάτων, ημερίδων, θεσμικών συναντήσεων και ομιλιών.
  • Τον  από κοινού σχεδιασμό και την ενίσχυση εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, διαβουλεύσεων και προάσπισης δικαιωμάτων προστασίας της υγείας έναντι του καπνού με νέους, ΑμεΑ, χρονίως πάσχοντες, μετανάστες, επαγγελματίες υγείας, εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες υγειονομικού ενδιαφέροντος, πολιτιστικούς συλλόγους, Τοπική Αυτοδιοίκηση κτλ.