NEA

Επίκαιρη ερώτηση Α. Ξανθού για ΠΦΥ και ΤΟΜΥ

Επίκαιρη ερώτηση Α. Ξανθού για ΠΦΥ και ΤΟΜΥ

Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας  για την πορεία της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και την προοπτική των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), κατέθεσε ο βουλευτής Ρεθύμνου και τομεάρχης Υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.

Στην ερώτηση του ο κ. Ξανθός τονίζει την ανάγκη στήριξης των νέων δομών που ήδη έχουν καταγράψει ένα θετικό αποτέλεσμα στην παροχή δωρεάν υπηρεσιών στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, προωθώντας ταυτόχρονα στο σύστημα Υγείας την κουλτούρα του οικογενειακού γιατρού, της ομάδας υγείας, της έμφασης στην πρόληψη και στην προαγωγή της υγείας, καθώς και του προσανατολισμού στην κοινοτική και κατ’ οίκον φροντίδα.

Συγκεκριμένα ερωτάται ο υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας :
1) ποιος είναι ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας για τη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ που είναι σε εξέλιξη, καθώς και για την υποστήριξη των σημερινών ΤΟΜΥ,
2) αν θα προχωρήσει σε νέα προκήρυξη για την κάλυψη κενών θέσεων οικογενειακών γιατρών (γενικών γιατρών, παθολόγων , παιδιάτρων) ή άλλων επαγγελματιών υγείας, διασφαλίζοντας την αναβαθμισμένη στελέχωση των σημερινών και την ανάπτυξη νέων ΤΟΜΥ σε περιοχές με ανεπαρκή κάλυψη και
3) αν θα υλοποιήσει τη στρατηγική της εξόδου από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και της σταδιακής εμπλοκής εθνικών πόρων μέσω του ΠΔΕ για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας  των νέων δομών και μετά το τέλος (2022) του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος. (διαβάστε εδώ το κείμενο της ερώτησης)