NEA

Αυξάνονται τα θύματα ανάμεσα σε όσους ατμίζουν

Αυξάνονται τα θύματα ανάμεσα σε όσους ατμίζουν

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Πέντε ακόμα άνθρωποι πέθαναν στις ΗΠΑ μέσα σε μία εβδομάδα ενώ επιβεβαιώθηκαν 275 νέα κρούσματα της πνευμονοπάθειας που εμφανίζουν όσοι ατμίζουν. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, μέχρι και τις 24 Σεπτεμβρίου, οι νεκροί ανέρχονταν σε 12 και τα συνολικά επιβεβαιωμένα περιστατικά σε 805. 

 

Οι Αρχές των ΗΠΑ που ασχολούνται με το θέμα συνιστούν στον κόσμο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός καθώς η ασθένεια δεν κάνει διακρίσεις με τους περισσότερους ασθενείς ΄να έχουν εντοπιστεί στην Τζώρτζια να είναι άνδρες, μέσης ηλικίας 26 ετών. Ο μικρότερος ασθενής είναι 18 ετών και ο γηραιότερος 68 ετών, αλλά οι περισσότεροι είναι νέοι. Κι ενώ πάνε να "τα ρίξουν" στην κάνναβη" και άλλα ναρκωτικά, αν και ο ασθενής που έχασε τελευταίος τη ζωή του στη Τζώρτζια είχε ιστορικό βαριάς χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου, οι γιατροί είπαν ότι δεν κάπνιζε υγρά με κάνναβη. Κάπνιζε μόνο υγρά με νικοτίνη.

 

Οι μόνες πολιτείες όπου δεν έχουν ακόμα αναφέρει κρούσματα από την πνευμονοπάθεια που σχετίζεται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι η Αλάσκα, η Αλαμπάμα, το Νιου Χάμσαϊρ και το Ρόουντ Άιλαντ. Οι αμερικανικές Παρθένοι Νήσοι επίσης έχουν αναφέρει ένα κρούσμα.

 

Η πνευμονοπάθεια που σχετίζεται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο εκδηλώνεται κυρίως σε άνδρες. Το 67% των ασθενών είναι ηλικίας 18 έως 34 ετών, σύμφωνα με τα CDC. Το 16% έχουν ηλικία κάτω των 18 ετών. Μόνο το 17% των ασθενών έχουν ηλικία πάνω από 35 ετών.

 

Τα CDC είπαν επίσης ότι έχουν επιστρατεύσει περισσότερους από 100 γιατρούς και ερευνητές για να εντοπίσουν την αιτία της νόσου. Η πνευμονοπάθεια αυτή μοιάζει με πνευμονία και τα πρώιμα συμπτώματά της συμπεριλαμβάνουν βήχα, δύσπνοια, κόπωση και πόνο στο στήθος.