NEA

Μεγαλώνουν οι ελλείψεις προσωπικού στα Νοσοκομεία

Μεγαλώνουν οι ελλείψεις προσωπικού στα Νοσοκομεία

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Επανερχόμαστε στο θέμα της μεγάλης έλλειψης νοσηλευτικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού (τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου) που προκαλούν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του Θριάσιου Νοσοκομείου.

 

Σύμφωνα με τον Οργανισμό του νοσοκομείου, είναι κενές 77 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού και 46 θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου. Το αποτέλεσμα είναι στα νοσηλευτικά τμήματα (π.χ. Α και Β Παθολογική, Πνευμονολογική, Γενική Χειρουργική, Νευροχειρουργική κλπ) δύο νοσηλευτές ανά βάρδια να έχουν την ευθύνη για 30ή περισσότερους ασθενείς ενώ υπάρχουν τμήματα  (π.χ. Νευροχειρουργική, Γενική Χειρουργική, Αναισθησιολογικό) όπου γίνονται περικοπές στις εβδομαδιαίες ημέρες ανάπαυσης (ρεπό). 

 

Ταυτόχρονα. γίνονται συνεχείς μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού (ακόμα και από εξειδικευμένα τμήματα όπως τα ΤΕΠ) για να καλυφθούν πρόχειρα οι καθημερινές ανάγκες λειτουργίας. 

 

Αντίστοιχα, τα απογεύματα και τις νύχτες μόνο ένας ή δυο τραυματιοφορείς καλύπτουν την «κίνηση» όλου του νοσοκομείου ενώ η έλλειψη τραυματιοφορέων στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και στα Χειρουργεία έχουν σαν αποτέλεσμα να καθυστερούν η διεκπεραίωση εξετάσεων και εισαγωγών και η μεταφορά ασθενών για χειρουργικές επεμβάσεις. Βοηθοί θαλάμου μετακινούνται από κλινική σε κλινική για να καλυφθούν πρόχειρα οι καθημερινές ανάγκες λειτουργίας.

 

Αναφέρουν από το Σωματείο Εργαζομένων στο Θριάσιο:

 

«Η χρόνια καταπόνηση, λόγω της φύσης της εργασίας, σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση λόγω των ελλείψεων προσωπικού, και τις αλλεπάλληλες βάρδιες (απόγευμα – πρωί – νύχτα)  έχουν σαν αποτέλεσμα την επιβάρυνση της υγείας των συναδέλφων.

Οι ελλείψεις προσωπικού θα χειροτερέψουν αν απολυθούν οι επικουρικοί και οι εργαζόμενοι μέσω ΟΑΕΔ, λόγω της απόρριψης (από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και  ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ του αιτήματος μας για μονιμοποίηση τους, με τροποποίηση του άρθρου 103 του Συντάγματος.

Αυτά είναι τα αποτέλεσμα της πολιτικής υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, που ακολουθούν οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ), με βάση τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Για να εξοικονομούνται κρατικά κονδύλια για νέες επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές των επιχειρηματικών ομίλων και να διευκολύνεται η επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στον τομέα της υγείας.

Ζητάμε να προχωρήσετε ΑΜΕΣΑ σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε

  •  να ενισχυθεί με μόνιμο νοσηλευτικό και βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό το Νοσοκομείο ΘΡΙΑΣΙΟ, ξεκινώντας με την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
  •   να τροποποιηθεί ο Οργανισμός του νοσοκομείου για να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες. 

Στην κατεύθυνση αυτή, προειδοποιούμε ότι, από Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου, προχωράμε σε πολύμορφες, επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις, σε συντονισμό με άλλα σωματεία υγειονομικών και σωματεία και μαζικούς φορείς της ευρύτερης περιοχής.

Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στα σχέδια κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης που υπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Διεκδικούμε τη δημιουργία ενός αποκλειστικά δημόσιου, δωρεάν συστήματος υγείας, που θα καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες και θα εξασφαλίζει μόνιμη εργασία με πλήρη δικαιώματα σε όλους τους εργαζόμενους».