NEA

Γ. Μουζάλας: «Η ΝΔ λειτουργεί με προπαγάνδα και δεν λειτουργεί σε πραγματικές συνθήκες»

Γ. Μουζάλας: «Η ΝΔ λειτουργεί με προπαγάνδα και δεν λειτουργεί σε πραγματικές συνθήκες»

«Το πρόβλημα είναι ότι θα πρέπει να διαχειριστούν αυτή την κατάσταση, σε δύο επίπεδα, το ένα είναι το πολιτικό επίπεδο προς την Ευρώπη και προς την Τουρκία, το άλλο είναι η άμεση διαχείριση –και εδώ πέρα η ΝΔ λειτουργεί με προπαγάνδα, δεν λειτουργεί σε πραγματικές συνθήκες», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο νότιο τομέα Αθηνών Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού–Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» και αναφερόμενος στο μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα.

Σημείωσε δε ότι, «αν μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα έρθουν άλλες 3.000 άτομα προφανώς δεν φταίει η κυβέρνηση, παρότι κατηγορούσε ότι έφταιγε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που γίνεται αυτό – τώρα ήρθε (σ.σ. η ΝΔ) στην πραγματικότητα. Το μεταναστευτικό χρειάζεται διαχείριση in real time. Και αυτό το πράγμα αντί να γίνεται, γίνεται μια προπαγάνδα. Λένε ψέματα στους Έλληνες, λένε πράγματα που δεν γίνονται».

Ο κ. Μουζάλας είπε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ –όσον αφορά τις δομές στην ενδοχώρα– «παρέδωσε δομές οι οποίες ήταν λειτουργικές, συγκεκριμένες, κόσμο σε διαμερίσματα, είχαμε καταργήσει τα συσσίτια, οι άνθρωποι ψώνιζαν, μαγείρευαν μόνοι τους, το χρήμα διακινείτο και λίγο στην τοπική αγορά», ενώ –συμπλήρωσε– «σήμερα οι δομές στην ενδοχώρα υπερφορτώνονται για να μεταφερθούν κάποιοι από τα νησιά, με αποτέλεσμα να χαλάει αυτή η ισορροπία. Εγώ λέω ότι πιθανώς να είναι αναγκαίο αυτό –αρκεί στην ίδια ώρα να φτιαχτούν καινούριες δομές και να παρθούν καινούρια διαμερίσματα με χρήματα της ΕΕ».

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Μουζάλας ανέφερε ότι το προσφυγικό–μεταναστευτικό «δεν είναι ελληνοτουρκικό πρόβλημα», τόνισε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «έχει εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό–προσφυγικό», όμως –όπως είπε– «αυτό δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε μόνοι μας [...] Πρέπει να είμαστε πολύ πιο αποφασισμένοι στην Ευρώπη».

Η Ευρώπη –προσέθεσε– «πέρασε διάφορες φάσεις στο προσφυγικό–μεταναστευτικό. Υπήρξε η φάση με τον κ. Γιούνκερ που έδειξε αλληλεγγύη, όχι αυτή που θέλαμε, όχι όποτε τη θέλαμε, όχι όσο τη θέλαμε, αλλά θα ήταν λάθος να αρνηθούμε ότι έδειξε αλληλεγγύη, μετά μπήκαν οι χώρες του Βίσεγκραντ [και] χάλασε όλο αυτό, η Ευρώπη έπαψε να δουλεύει αλληλέγγυα και εμείς μπερδευτήκαμε κι δυσκολευόμαστε».

Όπως είπε ο κ. Μουζάλας, «εάν απέκτησε  (σ.σ. η Ευρώπη) την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να φορτώσει τους ανθρώπους όλους αυτούς στις χώρες πρώτης υποδοχής -που την απέκτησε για κάποιο χρονικό διάστημα- αυτή τη στιγμή καταλαβαίνει ότι δεν ισχύει [...] Δεν φαντάζομαι ότι θα έρθουν κλαίγοντας να ζητήσουν συγγνώμη που μας ταλαιπώρησαν, φαντάζομαι όμως, ότι θα υπάρξουν μέσα από τις δικές μας πιέσεις κάποια μέτρα τα οποία θα προσφέρουν και σε εμάς μια ανακούφιση. Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε πάρα πολύ την ύπαρξη του κ. Σχοινά, όπως αξιοποιήσαμε  στις μέρες μου την ύπαρξη του κ. Αβραμόπουλου που μας βοήθησε. Με τα όπλα που έχουμε θα παλέψουμε».

Για το θέμα της Novartis, ο κ. Μουζάλας είπε πως  «γίνεται μια προσπάθεια να καλυφθεί το υπαρκτό και ομολογούμενο από όλους σκάνδαλο. Εγώ δεν έχω καμία αντίρρηση να ελεγχθεί και ο κ. Παπαγγελόπουλος και όλοι, πρέπει να συνεχίσει όμως να ελέγχεται το κυρίως σκάνδαλο Novartis το οποίο υπάρχει, το οποίο είναι παγκόσμιο και το οποίο πρέπει να λήξει».

*Τη συνέντευξη πήραν η Σοφία Παπαδοπούλου και ο Κώστας Παπαδάκης