NEA

Υπουργείο Υγείας: Εκτός κινδύνου οι τραυματίες των επεισοδίων στη Μόρια

Υπουργείο Υγείας: Εκτός κινδύνου οι τραυματίες των επεισοδίων στη Μόρια

Σε συνέχεια του χθεσινού περιστατικού πυρκαγιάς και των επεισοδίων που ακολούθησαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας Λέσβου, το υπουργείο Υγείας με σημερινή του ανακοίνωση, ενημερώνει σχετικά με την υγεία των τραυματιών που μεταφέρθηκαν από το ΕΚΑΒ, στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης, ενώ αναφέρει και τη μεταφορά απανθρακωμένου πτώματος μίας γυναίκας, το οποίο βρίσκεται στο νεκροτομείο του νοσοκομείου.

 Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, κανείς από τους τραυματίες δε διατρέχει κίνδυνο. Συνολικά, μεταφέρθηκαν εννέα άνδρες, έξι γυναίκες και δύο παιδιά, εκ των οποίων το ένα βρέφος.

Η πλειονότητα των τραυματιών έχει ορθοπαιδικά τραύματα και αναπνευστικά προβλήματα και αναμένεται να λάβουν εξιτήριο εντός των προσεχών ημερών.

Επίσης, μεταφέρθηκε με επιβατικό αυτοκίνητο, απανθρακωμένο πτώμα γυναίκας, το οποίο βρίσκεται στο νεκροτομείο του νοσοκομείου.

Το Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης και το ΕΚΑΒ παραμένουν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.

Να υπενθυμίσουμε ότι σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν στη Μόρια της Λέσβου, στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών, το απόγευμα της Κυριακής, όταν κάηκαν κοντέινερ όπου διαμένουν πρόσφυγες. Στη Μόρια αυτή τη στιγμή βρίσκονται περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι, ενώ η δυνατότητα φιλοξενίας είναι για περίπου 3.000 άτομα.

Επεισόδια ξέσπασαν ανάμεσα στους αιτούντες άσυλο και στις δυνάμεις της Αστυνομίας, ενώ αρχικά, παρεμποδίστηκε η Πυροσβεστική να φτάσει στο σημείο για να επιχειρήσει κατάσβεση. Λόγω της αναταραχής στον προσφυγικό καταυλισμό, έσπευσαν στη Λέσβο δύο διμοιρίες ΜΑΤ με C-130 που απογειώθηκε από την Ελευσίνα, ενώ στο σημείο μετέβησαν ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Μιχάλης Καραμαλάκης, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου και ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Πάτροκλος Γεωργιάδης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, είχαν προηγηθεί δύο πυρκαγιές, η πρώτη στις 16:45 περίπου σε απόσταση 400 περίπου μέτρων εξωτερικά του Κέντρου, η οποία κατασβέσθηκε από τις πυροσβεστικές δυνάμεις και η δεύτερη 20 περίπου λεπτά αργότερα εντός του κέντρου.

Σύμφωνα με το lesvospost.gr, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που φιλοξενούνται στο hot spot εξεγέρθηκαν, συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις και έβαλαν φωτιές εντός και εκτός του καταυλισμού, ζητώντας να φύγουν από εκεί. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ομάδα προσφύγων επιχείρησε να καταλάβει το κέντρο κράτησης που βρίσκεται μέσα στον καταυλισμό. _Ρ.Σ.