NEA

Μελέτη συνδέει τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο με αυξημένα αναπνευστικά προβλήματα των παιδιών στη Βραζιλία

Μελέτη συνδέει τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο με αυξημένα αναπνευστικά προβλήματα των παιδιών στη Βραζιλία

Η φετινή αύξηση των πυρκαγιών στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου της Βραζιλίας προκάλεσε αυξημένη εκδήλωση αναπνευστικών προβλημάτων σε  μικρά παιδιά, καθώς πυκνά σύννεφα καπνού κάλυπταν όλη την περιοχή και μόλυναν τον αέρα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Oswaldo Cruz Foundation την Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Περίπου 5.000 παιδιά ηλικίας έως 9 ετών εξετάζονταν ή δέχτηκαν θεραπεία κάθε μήνα –για το Μάιο και τον Ιούνιο του 2019 που διήρκεσε η μελέτη– σε 36 περιοχές του λεγόμενου «τόξου αποψίλωσης» της Βραζιλίας, περιοχή που περιβάλλει εν μέρει τον Αμαζόνιο, όπου η καταστροφή του δάσους είναι η υψηλότερη, σύμφωνα με μελέτη του Ιδρύματος Oswaldo Cruz, ενός ινστιτούτου έρευνας για τη δημόσια υγεία.

 

Ο αριθμός είναι ο διπλάσιος του μηνιαίου μέσου όρου των τελευταίων 10 ετών, με τη μελέτη να συνδέει την άνοδο με τις δασικές πυρκαγιές.

 

Η μελέτη εξέτασε μόνο τις περιπτώσεις παιδιών που καταγράφηκαν το Μάιο και τον Ιούνιο του 2019, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία, όταν ο αριθμός των πυρκαγιών ήταν ελαφρώς υψηλότερος από την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου χρόνου. Ωστόσο, το δίμηνο αυτό, που ερεύνησε η μελέτη, είναι πολύ πριν από τον Αύγουστο, όταν οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο σχεδόν τριπλασιάστηκαν σε σχέση με την ίδια περίοδο του περασμένου έτους.

 

Ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών στον Αμαζόνιο για το έτος 2019 -έως τον Αύγουστο- έφτασε στο υψηλότερο σημείο τους από το 2010, ξεσηκώνοντας παγκόσμια κατακραυγή για το γεγονός ότι η Βραζιλία δεν έκανε αρκετά για να προστατεύσει το μεγαλύτερο τροπικό δάσος στον κόσμο.

 

Οι περιβαλλοντολόγοι και οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αγρότες και άλλοι που καταστρέφουν το δάσος, σκόπιμα βάζουν τις πυρκαγιές. Η κυβέρνηση της Βραζιλίας έστειλε το στρατό να κατασβέσει τις πυρκαγιές και ξεκίνησε έρευνα για τα αίτια.

 

Ο Cristovao Barcelos, ένας από τους ερευνητές της μελέτης, δήλωσε ότι είναι λογικό πως με την αύξηση των πυρκαγιών από τον Ιούλιο ο αριθμός των περιπτώσεων παιδιών με αναπνευστικά προβλήματα να παρουσιάσει αύξηση.

 

«Υπάρχει μια ακολουθία που ξεκινά με την αποψίλωση των δασών, μετά έρχονται πυρκαγιές και προβλήματα αναπνοής», δήλωσε ο Cristovao Barcelos.

 

Σε περιοχές που καταγράφουν περισσότερες πυρκαγιές από το συνηθισμένο, ένα παιδί έχει 36% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει αναπνευστικά προβλήματα, ανέφερε η μελέτη. Ο Barcelos πρόσθεσε και ένα θλιβερό στατιστικό δεδομένο: το 2% των παιδιών που ζήτησαν θεραπεία για αναπνευστικά προβλήματα πέθαναν λίγο αργότερα.