ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Στη Βουλή το θέμα των ΦΥΚ από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ με τα δεδομένα για το ποια φάρμακα αφορούν να...αναζητούνται

Στη Βουλή το θέμα των ΦΥΚ από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ με τα δεδομένα για το ποια φάρμακα αφορούν να...αναζητούνται

Κ. Λουράντος: Ο Ξανθός μου είπε ότι θα έκανε τούμπες εάν του είχαμε πάει την πρόταση που κατέθεσε ο ΠΦΣ στην κυβέρνηση

 

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Αποφασισμένος να φέρει το θέμα των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) στην Βουλή δηλώνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) κ. Κώστας Λουράντος μαζί με εκείνο που αφορά τις αδικαιολόγητες εισφορές που μέσω του ΕΦΚΑ ζητά από τους φαρμακοποιούς το ΤΣΑΥ.

Μάλιστα σε επικοινωνία που είχε μαζί του το DailyPharmaNews, o  κ. Λουράντος ανέφερε ότι ήδη ο ΦΣΑ έστειλε έγγραφο (δες εδώ) προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ ζητώντας του όλα εκείνα τα στοιχεία που χρειάζονται οι βουλευτές για να φέρουν το θέμα των ΦΥΚ προς συζήτηση στο Κοινοβούλιο.

Το ενδιαφέρον είναι από το περιεχόμενο του εγγράφου προκύπτει αυτό που τόσο καιρό έχει αναδείξει ως θέμα το DailyPharmaNews. Ότι η όλη συζήτηση για τα ΦΥΚ γίνεται στον… αέρα. Κανείς δεν γνωρίζει πόσα και ποια είναι τα φάρμακα υψηλού κόστους που σκοπεύει το υπουργείο Υγείας να δώσει προς διάθεση στα φαρμακεία. Ή για ακρίβεια δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για το σοβαρό αυτό ζήτημα, όπως είπε ο κ. Λουράντος. «Όχι, δεν έχουμε καμία ενημέρωση. Και αυτά που λένε για 59 φάρμακα δεν έχουμε κανένα έγγραφο που να το λέει». Όταν αυτό το λέει ο πρόεδρος του μεγαλύτερου φαρμακευτικού Συλλόγου της  χώρας είναι θέμα, πολύ περισσότερο όταν στην τελευταία Γενική Συνέλευση έγινε κουβέντα για 51-52 φάρμακα, κάτι που παραδέχτηκε και ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Απόστολος Βαλτάς σε δηλώσεις του στο DailyPharmaNews. (δες εδώ).

Ο κ. Λουράντος, όπως είπε απευθύνθηκε με έγγραφό του ΦΣΑ στις 19 Σεπτεμβρίου  προς όλα τα κόμματα της Βουλής θέλοντας να αναδείξει αυτά τα δύο θέματα (εγγραφή παράλογων οφειλών μέσω ΕΦΚΑ από το ΤΣΑΥ για πολλούς φαρμακοποιούς, ΦΥΚ)  τα οποία θεωρεί ότι απασχολούν αυτήν την περίοδο τους φαρμακοποιούς. Δυστυχώς όπως είπε, μέχρι στιγμής  υπήρξε ανταπόκριση μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ και την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου υπήρξε συνάντηση με τον τέως υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ και τον Βουλευτή κ. Γιώργο Λαμπρούλη από πλευράς ΚΚΕ.

Η σχετική ανάρτηση για την πραγματοποιηθείσα  συνάντηση με τους εκπροσώπους των δύο κομμάτων αναφέρει τα εξής:   

 

«Στη Βουλή φέρνει ο ΦΣΑ τα προβλήματα του ΤΣΑΥ και των ΦΥΚ»!

 

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η προγραμματισμένη εδώ και μια εβδομάδα συνάντηση του ΦΣΑ με τα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ στην Βουλή!

Η συνάντηση αυτή έγινε μετά από επίσημο αίτημα του Συλλόγου προς όλα τα κόμματα της Βουλής και αφορούσε δυο πολύ σημαντικά προβλήματα:

Α) Τις υπέρογκες και αδικαιολόγητες εισφορές που το ΤΣΑΥ μέσω του ΕΦΚΑ ισχυρίζεται ότι χρωστάμε και

Β) Την δωρεάν διάθεση των ΦΥΚ από τα φαρμακεία μας, με την οποία ο ΦΣΑ έχει διαφωνήσει!

Εκ των κομμάτων της Βουλής μόνο τα δυο αυτά κόμματα ανταποκρίθηκαν στο αίτημα μας!

Όσον αφορά το πρώτο θέμα του ΤΣΑΥ, συμφωνήσαμε να αναδείξουμε το θέμα με ερώτηση στην Βουλή, αφού πρώτα μαζέψουμε από τους συναδέλφους ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ, που αναφέρουν ποσά που δεν δικαιολογούνται με τίποτα!

Προς τούτο ειδοποιήσαμε όλα τα μέλη μας με το κάτωθι sms:

«OΣOI ΦAPMAKOΠOIOI EXOYN ΣTON EΦKA EMΦANIΣH AΔIKAIOΛOΓHTΩN YΠEPOΓKΩN OΦEIΛΩN AΠO EIΣΦOPEΣ, NA TIΣ AΠOΣTEIΛOYN ΣTO ΣYΛΛOΓO ΣTO ΦAΞ 210 5220721, ΣBHNONTAΣ TO ONOMA TOYΣ».

Εννοείται πως η λέξη «ΥΠΕΡΟΓΚΩΝ» δεν αποκλείει μικρά αδικαιολόγητα ποσά! Άλλως τε με εγγραφή απάντηση σε σχετικό έγγραφο μας, ο πρόεδρος του ΕΦΚΑ παραδέχθηκε το .... οργανωτικό πρόβλημα του ΤΣΑΥ και τα λάθη που έγιναν σε υπολογισμούς!

Όσον αφορά τα ΦΥΚ, το πρόβλημα είναι εξόχως σημαντικό, αφού ο ίδιος ο ΠΦΣ (και κατά δήλωσή του) πρότεινε την δωρεάν διάθεση των ΦΥΚ από τα φαρμακεία, χωρίς προγραμματισμό ή πλάνο που να δείχνει επόμενα βήματα! Η μεταγενέστερη μάλιστα δήλωση του Υπουργού Υγείας κ. Κικίλια ότι «μετά τον Αύγουστο του 2020, θα αυξηθεί η λίστα των 59 φαρμάκων» δηλώνει επακριβώς που οδηγείται το μέλλον των ΦΥΚ!

Και τα δυο κόμματα ζήτησαν περισσότερα στοιχεία για την δωρεάν διάθεση των ΦΥΚ από τα φαρμακεία, τα οποία θα προσκομιστούν όταν συλλεχθούν από τον ΦΣΑ!

Οι συναντήσεις ήταν σε επίπεδο περισσότερο ενημέρωσης εκ μέρους μου (μια και ήμουν μόνος από τον ΦΣΑ ) και λιγότερο πιεστική αφού σε δεύτερο και άμεσο χρόνο θα υπάρξει νέα συνάντηση με όλα τα στοιχεία που συμφωνήθηκαν!

Θα παρακαλούσα λοιπόν τους συναδέλφους να συμβάλουν με όσα στοιχεία τους ζητηθούν από τον ΦΣΑ για να αναδείξουμε δυο θέματα που αποτελούν ΚΑΙΡΙΑ προβλήματα των μελών μας.

Ασφαλώς περιμένουμε συνάντηση και με το Κυβερνόν κόμμα ... και με τα άλλα κόμματα της Βουλής που μέχρι σήμερα δεν έχουν δείξει (όπως θα’ πρεπε) ενδιαφέρον!

Κ. Λουράντος

 

Γιατί να αιωρούνται οι οφειλές;

 

Το DailyPharmaNews ζήτησε από τον κ. Λουράντο να σχολιάσει το γεγονός ότι το θέμα του ΤΣΑΥ  θα έπρεπε να είναι λήξαν ύστερα από την παραδοχή του προέδρου του ΕΦΚΑ ότι το Ταμείο είχε οργανωτικά προβλήματα που οδήγησαν σε αυτά τα λάθη και τη δέσμευση για την επίλυσή τους.

Η απάντηση  του είναι «παρόλο που έχουμε απευθύνει αιτήματα προς τον πρόεδρο του ΕΦΚΑ για συνάντηση, μας έχει αγνοήσει παντελώς αν και είναι ο καθ’ ύλην  αρμόδιος να λύσει το ζήτημα. Εάν είχε λυθεί το θέμα θα έπρεπε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΦΚΑ να φροντίσει να κατέβουν αυτά τα ειδοποιητήρια με τις παράλογες οφειλές. Δεν μπορείς να τα αφήνεις να αιωρούνται. Επίσης δεν καταλαβαίνω το τι σημαίνει να ζητάς να πάει κάποιος να μπει σε ρύθμιση για τις 120 δόσεις και να λες ότι στη συνέχεια θα δούμε το τι υπόλοιπο έχετε για να το επιμερίσουμε στις 120 δόσεις.  Εγώ λέω ότι όποιος πάει να κάνει ρύθμιση σε αυτά τα ποσά ποιος τον διασφαλίζει ότι με την αποδοχή της διαδικασίας της ρύθμισης δεν θεωρείται ότι αποδέχεσαι τις υπέρογκες οφειλές;. Πρώτη φορά βλέπω να πρέπει να κάνεις ρύθμιση σε ποσό που αγνοείς. Αυτά είναι απίστευτα πράγματα».

Ήδη από χτες δεκάδες φαρμακοποιοί έχουν στείλει προς τον ΦΣΑ με φαξ τις οφειλές που θεωρούν αδικαιολόγητες και οι οποίες στη συντριπτική τους πλειοψηφία ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ. 

 

Ποτέ μία τέτοια πρόταση για τα ΦΥΚ

 

Σε ό,τι αφορά το θέμα των ΦΥΚ ο κ. Λουράντος δήλωσε ότι οι φαρμακοποιοί και ο ίδιος τα θέλει στο φαρμακείο αλλά όχι με αυτόν τον τρόπο. «Φυσικά και τα ΦΥΚ είναι φάρμακα που ανήκουν στο χώρο του φαρμακείου. Κάποτε τα είχαμε και τα δίναμε μ’ ένα ποσοστό κέρδους. Μικρό ή μεγάλο δεν έχει σημασία. Τα δίναμε. Τα πήρε όμως το κράτος για να κάνει οικονομία και τα αγοράζει από τη βιομηχανία μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ σε νοσοκομειακή τιμή μείον 5%. Δηλαδή σε τιμή 17% κάτω της χονδρικής και ένα επιπλέον 5% χάρισμα. Έτσι κάνει οικονομία. Όμως του προέκυψαν ουρές και όχι μόνο. Για παράδειγμα μαθαίνω ότι το πρόγραμμα της ηλεκτρονικής  συνταγογράφησης των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ δεν λειτουργεί άρα πως περνιούνται οι συνταγές αυτές; Χειρόγραφα  Άρα μπορεί κάποιος να μας πει πόσα από αυτά τα φάρμακα στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δίνονται, πόσα αγοράζονται και ποιο είναι το “συν – πλην” όλης αυτής της διαδικασίας; Κανείς.

Έρχεται λοιπόν η κυβέρνηση και βλέπει ότι το πρόβλημα των ουρών μπορεί να λυθεί εάν δοθούν κάποια από τα φάρμακα αυτά στα φαρμακεία  Εγώ λέω ότι βεβαίως να τα πάρουμε αλλά να τα πάρουμε με ποσοστό κέρδους όπως όλα τα φάρμακα. Μικρότερο; Δεν έχει σημασία. Όμως όχι δωρεάν και σε καμία περίπτωση χωρίς να γνωρίζουμε τι θα γίνει “μετά το δωρεάν”.

Υπάρχει το εξής πρόβλημα. Στη συνάντηση που είχε ο ΠΦΣ με τον υπουργό Υγείας ούτε πήρε σαφή διαβεβαίωση ότι μετά τον Αύγουστο θα υπάρξει ποσοστό κέρδους και ποιο θα είναι αυτό -είπε ότι θα το δούμε και θα το εκτιμήσουμε-  ενώ δέχτηκε ότι όλα αυτά συμφωνήθηκαν προεκλογικά με τον νυν πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη. Ο ΠΦΣ το παραδέχεται ότι “εμείς κάναμε την πρόταση για να πάρουμε τα ΦΥΚ δωρεάν”. Άρα ουσιαστικά ο ΠΦΣ έτρεξε την πρόταση για τη συμφωνία. Ρώτησα λοιπόν εγώ χθες τον τέως υπουργό Υγείας κ. Ξανθό: “Εάν ήμουν πρόεδρος εγώ και ερχόμουν και σας έλεγα παίρνουμε τα ΦΥΚ δωρεάν, τι θα κάνατε;” Kαι όπως ήταν φυσικό, μου απάντησε “Τούμπες, θα πανηγύριζα”. Αυτό εγώ δεν θα το έκανα ποτέ.

Το DailyPharma News ζήτησε από τον κ. Λουράντο πέρα από την κριτική του στις κινήσεις του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου να καταθέσει την άποψή του για το τι θα έπρεπε να γίνει, για το τι ο ίδιος θα έκανε διαφορετικά εάν βρισκόταν στη θέση του προέδρου του ΠΦΣ.

 «Τι αγοράζει ο ΕΟΠΥΥ; Νοσοκομειακή τιμή μείον 5%. Κερδίζει λοιπόν ένα 22%. Να μας χρεώνει λοιπόν η εταιρεία στην ίδια τιμή, όπως τα αγοράζει ο ΕΟΠΥΥ και να μας δίνει ο ΕΟΠΥΥ ένα 5%».

Σε ό,τι αφορά τον φόβο των εταιρειών για τις παράλληλες εξαγωγές ο κ. Λουράντος απαντά ότι θα πρέπει «να απαγορευτούν οι εξαγωγές. Πάρα πολύ απλά. Αυτά τα φάρμακα υψηλού κόστους είναι πάρα πολύ σημαντικά φάρμακα και  πηγαίνουν ένα προς ένα για έναν ασθενή. Δεν είναι πολλά. Μπορούν κάλλιστα, εάν θέλουν, να ελέγξουν τις εξαγωγές. Τελείωσε. Αυτά ελέγχονται».  

Η θέση του κ. Λουράντου είναι ότι «όποιος θέλει να χρησιμοποιήσει το φαρμακείο για τη διάθεση των ΦΥΚ θα πρέπει να το πληρώσει. Υπάρχει μία ολόκληρη διαδικασία για την εκτέλεση αυτών των συνταγών χωρίς κανένα κέρδος η οποία είναι χρονοβόρος και δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς καμία πληρωμή»

Το πρόβλημα για τον πρόεδρο του ΦΣΑ είναι ότι δεν υπάρχει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τη διαδικασία ενώ λείπει ακόμη και μία στοιχειώδης ενημέρωση για ορισμένα πολύ βασικά ζητήματα για τα οποία γίνεται ήδη κουβέντα  και αυτό δημιουργεί εύλογες ανησυχίες για το τι θα ακολουθήσει. «Παρόλο που έχει περάσει τόσος χρόνος που συζητείται το θέμα των ΦΥΚ κανείς δεν έχει επίσημη ενημέρωση ούτε για το πόσα τελικά είναι αυτά τα φάρμακα. ούτε πολύ περισσότερο για το ποια είναι και ποιους αφορούν».