NEA

Συνάντηση εργοθεραπευτών και υπουργείου Υγείας

Συνάντηση εργοθεραπευτών και υπουργείου Υγείας

Όλα τα θέματα της ειδικής αγωγής και των εργοθεραπευτών συζητήθηκαν στη συνάντηση μεταξύ Πανελληνίου Συλλόγου Εργοθεραπευτών και υπουργείου Υγείας

Ειδικότερα, η πρώτη επίσημη συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργοθεραπευτών και της νέας ηγεσίας του υπουργείου Υγείας πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα την Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου 2019.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με κύριο σκοπό να ενημερωθεί σφαιρικά η νέα ηγεσία του υπουργείου για όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν την ειδική αγωγή και τον κλάδο των εργοθεραπευτών.

Ο τρόπος αποζημίωσης των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ για την ειδική αγωγή

Το κύριο θέμα στην ατζέντα της συνάντησης ήταν ο τρόπος αποζημίωσης των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ για την ειδική αγωγή, ένα θέμα που απασχολεί εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες στην Ελλάδα και εξακολουθεί να παραμένει θολό.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αποφασίσει να εντάξει την ειδική αγωγή στο θεσμό των vouchers, μια απόφαση που επέφερε μεγάλη σύγχυση, που η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου είχε αναγκαστεί να ανακοινώσει άρον-άρον την αναστολή της εφαρμογής της, αναστολή που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, οδηγώντας για άλλη μια φορά τους ασφαλισμένους σε καθεστώς ομηρίας.

Ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ι. Κωτσιόπουλος, εκπροσωπώντας το υπουργείο Υγείας, αν και –όπως δήλωσε– το θέμα ανήκει στην αρμοδιότητα του Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας, Π. Πρεζεράκου, αντιλαμβανόμενος την κρισιμότητά του, δεσμεύθηκε να προωθήσει άμεσα την παράταση της αναστολής εφαρμογής των vouchers στην ειδική αγωγή, μέχρις ότου βρεθεί οριστική λύση για το θέμα.

Στην αρμοδιότητα του Π. Πρεζεράκου ανήκουν και μια σειρά από άλλα θέματα που έθεσε η αντιπροσωπεία του ΠΣΕ, όπως η πιστοποίηση όλων των εργοθεραπευτών που θα ασκούν το επάγγελμα σε σχέση με τον ΕΟΠΥΥ, βάσει της πλατφόρμας πιστοποίησης του Συλλόγου, την αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για την ειδική αγωγή το 2020, την αναθεώρηση των παραρτημάτων του ΕΚΠΥ για την ειδική αγωγή με τη συμμετοχή του ΠΣΕ και στη βάση των πορισμάτων της Επιτροπής Ειδικής Αγωγής που θα πρέπει να νομοθετήσει ρεαλιστικά θεραπευτικά πρωτόκολλα για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση βάσει των πραγματικών αναγκών του πληθυσμού και τέλος την αλλαγή εγκυκλίων του ΕΟΠΥΥ που αφορούν την ειδική αγωγή και καταστρατηγούν τις επιστημονικές πρακτικές. Για όλα αυτά τα θέματα ζητήθηκε από τον ΠΣΕ να συναντήσει άμεσα τον Π. Πρεζεράκο.

Σχετικά με το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

Στον κ. Κωτσιόπουλο τέθηκε το πάγιο αίτημα του κλάδου των εργοθεραπευτών για την καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους εργοθεραπευτές που απασχολούνται σε δημόσιους φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας, όπως δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα κλπ. Το συγκεκριμένο αίτημα αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα και ισχυρή νομική βάση, ενόψει της υπ’ αριθμ. 2585/2018 και ήδη αμετάκλητης Απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, που επιδικάζει -και μάλιστα νομιμότοκα- το συγκεκριμένο επίδομα σε εργοθεραπευτές δημόσιου νοσοκομείου.

Η αδειοδότηση των χώρων εργοθεραπείας

Ακόμα, τέθηκε το θέμα του προσδιορισμού των όρων και των προϋποθέσεων για την αδειοδότηση των χώρων εργοθεραπείας, στο πλαίσιο μιας συνολικής ρύθμισης των όρων άσκησης του εργοθεραπευτικού επαγγέλματος και προκειμένου να καταστεί εφικτός ο έλεγχος των παρεχομένων υπηρεσιών.

Το θέμα αυτό, σύμφωνα με τον ΠΣΕ, μπορεί να προχωρήσει άμεσα, καθώς, στη διεύθυνση επαγγελμάτων υγείας, υπάρχει ήδη η γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ για τα εργαστήρια εργοθεραπείας, γνωμοδότηση που με μικρές αλλαγές μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα.

Παράλληλα, τέθηκε στον κ. Κωτσιόπουλο το αίτημα του ΠΣΕ για την τροποποίηση της απόφασης Α.Π.: Γ4β/Γ.Π.οικ.50604 της 1/7/2018 με τίτλο «Καθορισμός της διαδικασίας πρόσληψης του λοιπού, πλην ιατρών, επικουρικού προσωπικού, της κατάρτισης και τήρησης ηλεκτρονικών καταλόγων, της υποβολής αιτήσεων και ελέγχου δικαιολογητικών, των κριτηρίων, της μοριοδότησης και των προσόντων κατά κλάδο και ειδικότητα».

Ο κ. Κωτσιόπουλος ζήτησε από τον ΠΣΕ όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες για τα τρία αυτά θέματα, δεσμευόμενος να τα μελετήσει το συντομότερο δυνατόν, έτσι ώστε να μπορέσει να τα δρομολογήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τη λύση τους.

Θα ακολουθήσει νέα συνάντηση μεταξύ ΠΣΕ και ΥΥ ειδικά για τα θέματα του ΕΟΠΥΥ