NEA

Χαμηλώνει ο πήχης των προβλεπόμενων κονδυλίων για την υγεία από τον Κρατικό Προϋπολογισμό

Χαμηλώνει ο πήχης των προβλεπόμενων κονδυλίων για την υγεία από τον Κρατικό Προϋπολογισμό

Από τον Γιώργο Σακκά

 

Ακόμη χαμηλότερα αναμένεται να κινηθεί το 2020 ο προϋπολογισμός του Ελληνικού Κράτους για το ΕΣΥ, όπως διαπιστώνεται από τα στοιχεία του προσχεδίου που κατατέθηκε χθες. Αν και στο εν λόγω κείμενο δεν καταγράφεται το τελικό κονδύλι που θα διατεθεί, παρόλα αυτά δίνεται μια γεύση για τη διάθεση που υπάρχει.

Ειδικότερα, η Κυβέρνηση με βάση  με τη μεθοδολογία European System of Accounts (ESA) θεωρεί ότι σε πρώτη φάση θα πρέπει οι κρατικές δαπάνες για Νοσοκομεία και ΠΕΔΥ να μειωθούν κατά 15 εκατ. ευρώ. Κι αυτό διότι θεωρεί ότι τα προϋπολογιζόμενα έσοδα είναι υψηλότερα από τα έξοδα.

Συγκεκριμένα το Υπουργείο Οικονομικό αναφέρει ότι η πρόβλεψη για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των δημόσιων νοσοκομείων και της ΠΦΥ αναμένεται να διαμορφωθεί στα 50 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας μείωση κατά 59 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο εκτιμώμενο μέγεθος για το τρέχον οικονομικό έτος. Ειδικότερα, στα έσοδα αναμένεται περιορισμένη μείωση κατά 15 εκατ. ευρώ, ενώ στα έξοδα προβλέπεται αύξηση κατά 40 εκατ. ευρώ, σε σχέση προς τα εκτιμώμενα μεγέθη για το 2019.

 

Τι περιγράφουν οι σχετικοί πίνακες

 Σύμφωνα με το προσχέδιο για το 2020 εκτιμάται ότι τα έξοδα για Νοσοκομεία και ΠΕΔΥ θα διαμορφωθούν 2.379 εκατ. ευρώ έναντι 2.339 το 2019. Τα έξοδα λοιπόν είναι αυξημένα, όμως δε χρειάζεται να προϋπολογιστούν σημαντικά υψηλότερα έσοδα, καθώς σύμφωνα με τη «φιλοσοφία» του προσχεδίου υπάρχουν μεγαλύτερα έσοδα. Ειδικότερα  προβλέπονται έσοδα 2.433 εκατ. ευρώ  έναντι 2.448 εκατ. ευρώ το 2019. Βέβαια η αρχική εκτίμηση για το 2019 ήταν 2.417 εκατ. ευρώ και τελικά αυξήθηκαν στα 2.433. Όμως δεν δίνεται εξήγηση για το λόγος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε υψηλά επίπεδα διατηρείται η εισφορά του ΕΟΠΥΥ, στα 888 εκατ. ευρώ όπως και τα προηγούμενα δύο χρόνια, ενώ μειώνεται στα 1.344 από 1.359 τα έσοδα άμεσα από την Ελληνική Πολιτεία. Στα δε έξοδα παρατηρείται μια αύξηση κατά 9 εκατ. ευρώ στα 592 εκατ. ευρώ για παροχές προς εργαζόμενους, ενώ και τα γενικότερα έξοδα που αποτελούν κυρίως προμήθειες φτάνουν στα 1.722 εκατ. ευρώ από 1.696 εκατ. ευρώ.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι πέρυσι το τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού είχε ανεβάσει τα έσοδα για το ΕΣΥ στα 2.541 εκατ. ευρώ  και τα έξοδα στα 3.139 εκατ. ευρώ. Τη διαφορά αυτή φαίνεται να την προσδιορίζει το κόστος του φαρμάκου αλλά και το clawback το οποίο αποτελεί έσοδο για το Ελληνικό Κράτος. Πάντως να επισημάνουμε ότι τα τελικά στοιχεία θα γίνουν γνωστά στον Προϋπολογισμό και πως στην παρούσα φάση δεν περιλαμβάνεται το σύνολο των εσόδων και δαπανών για την Υγεία με βασική βέβαια παράμετρο την απουσία για το προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ.

Παράλληλα επισημαίνεται και η θεσμοθέτηση νέου Ειδικού Αποθεματικού για την εξυπηρέτηση των δαπανών αυξημένης αβεβαιότητας που αφορούν, κυρίως τους τομείς παιδείας, υγείας, κοινωνικής πρόνοιας, άμυνας και ασφάλειας των πολιτών. Το Ειδικό Αποθεματικό θα χρησιμοποιείται για τη συστηματική ενίσχυση των Υπουργείων σε όλη τη διάρκεια του έτους.