ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Οι φαρμακοποιοί αρωγοί στη συμμόρφωση των ασθενών στη φαρμακευτική αγωγή

Οι φαρμακοποιοί αρωγοί στη συμμόρφωση των ασθενών στη φαρμακευτική αγωγή

Το βελτιωμένο «Take Care» πιο εύχρηστο, πιο σύγχρονο, πιο κοντά στο κοινό αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο 

                                           

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Απέναντι στην πρόκληση να ανταποκριθούν σ’ ένα βασικό ρόλο που έχει να κάνει με τη συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπευτική αγωγή τους είναι οι Έλληνες φαρμακοποιοί.

«Με την εφαρμογή Take Care και τις νέες δυνατότητές του επικεντρωνόμαστε πραγματικά στον ασθενή και σ’ ένα πολύ σημαντικό κομμάτι που αφορά τη συμμόρφωσή του στη φαρμακοθεραπεία» ανέφερε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας με σκοπό την παρουσίαση της βελτιωμένης έκδοσης της εφαρμογής «Take Care» η οποία δημιουργήθηκε ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο και είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά επίσημα πριν από σχεδόν τρία χρόνια.

Όπως είπε η γενική διευθύντρια της εταιρείας NOUFIO κ. Σοφία Κούνουπα οι λόγοι που παρουσιάστηκε για δεύτερη φορά η πλατφόρμα του TAKE CARE ήταν αφενός το γεγονός ότι υπήρξαν σημαντικές βελτιώσεις και προσθήκες στην εφαρμογή ώστε σήμερα να είναι πιο εύχρηστη, πιο σύγχρονο και πιο κοντά στο κοινό, αφετέρου το ότι έπρεπε να υπάρξει μία προσαρμογή στις αλλαγές που έφερε η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Το περίφημο GDPR.

Έχοντας λοιπόν ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες η πλατφόρμα TAKE CARE είναι έτοιμη να διευκολύνει την προσπάθεια του φαρμακοποιού να βοηθήσει τον ασθενή/πελάτη του να πετύχει την πολυπόθητη για την υγεία του αλλά και για ολόκληρο το σύστημα με τους περιορισμένους διαθέσιμους πόρους την συμμόρφωση στη φαρμακοθεραπεία.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ απευθυνόμενος προς τους δημοσιογράφους και παραθέτοντας όλες τις προσπάθειες που αυτήν την περίοδο γίνονται μέσα από το ΙΔΕΕΑΦ για την επιμόρφωση των φαρμακοποιών σημείωσε ότι ο ΠΦΣ εκσυγχρονίζεται και εκσυγχρονίζεται γιατί αυτό το απαιτούν οι συνθήκες. «Θα πρέπει να παρουσιάσουμε ένα νέο μοντέλο παροχής υπηρεσιών υγείας μέσα από τα φαρμακεία μας και πραγματικά αυτό θα πρέπει να το αγκαλιάσουν όλοι γιατί τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας θα είναι πολύ δυναμικά και θα φανούν μέσα στα επόμενα χρόνια. Οι φαρμακοποιοί ως επιστήμονες αλλά και το φαρμακείο ως φυσικός χώρος δεν υποκαθίστανται και δεν αναπληρώνονται με τίποτα και αυτό το αποδεικνύουμε καθημερινά με τη δράση μας και μέσα από το γεγονός ότι οι αριθμοί που αναδεικνύουν το μέγεθος αποδοχής από τον ασθενή, από τον πολίτη για τα φαρμακεία είναι πολύ πιο ψηλά σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο πάροχο υγείας».

Περιγράφοντας το Take Care η κ. Κούνουπα ανέφερε ότι πρόκειται για μια web και mobile based εφαρμογή, που περιλαμβάνει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, προσβάσιμη από κάθε φαρμακείο μέσω δωρεάν εγγραφής, η οποία επικοινωνεί με το αντίστοιχο mobile application για τον ασθενή-χρήστη, το οποίο είναι επίσης δωρεάν.

Έτσι, το Take Care αποτελείται από 2 επιμέρους εφαρμογές:

  • εφαρμογή διαδικτύου προσβάσιμη μέσω Browser (Web-based), που αφορά τον φαρμακοποιό και
  • εφαρμογή κινητών τηλεφώνων και Tablets (Mobile, iOS & Android), αλλά και web access που αφορά τον ασθενή. 

Ο φαρμακοποιός καταγράφει σε καρτέλα του ασθενούς τη φαρμακοθεραπεία του, σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού, καταχωρεί τα φάρμακα και τη δοσολογία. Ο ασθενής λαμβάνει στο κινητό του τηλέφωνο τη φαρμακοθεραπεία του και υπενθυμίσεις για τις δόσεις του, με προτροπή για καταγραφή ότι το πήρε (στην ώρα του ή καθόλου).

Επομένως, τα στοιχεία που αποθηκεύονται αφορούν την πάθηση, τη φαρμακοθεραπεία και την καταγραφή της δοσολογίας συσχετισμένα με το φάρμακο, τον ασθενή και τον φαρμακοποιό.

Τα δεδομένα αποθηκεύονται σε μία βάση δεδομένων MySQL Server και είναι δομημένα ώστε να μπορέσουν να παρέχουν κάθε πιθανή ανάλυση με βάση τα παραπάνω.


Πλατφόρμα Φαρμακοποιού

 

Ο φαρμακοποιός εγγράφεται δωρεάν στην πλατφόρμα Take Care δηλώνοντας την επωνυμία του φαρμακείου του και έναν μοναδικό κωδικό ανά φαρμακείο.

Η υπηρεσία της διαχείρισης της φαρμακοθεραπείας προσφέρεται μέσα στο φαρμακείο, μόνο από τον φαρμακοποιό και απαιτεί τη συναίνεση του ασθενούς. Η διαδικασία ξεκινάει με την καταγραφή του συνόλου της φαρμακοθεραπείας του ασθενούς από τον φαρμακοποιό στην πλατφόρμα του Take Care μέσω συζήτησης με τον ασθενή.

Ο φαρμακοποιός καταγράφει τις απαντήσεις σχετικά με την αγωγή του ασθενούς και εντοπίζει δυνητικά προβλήματα με την αγωγή. Τα προβλήματα που ενδεχομένως να εντοπιστούν διακρίνονται στα εξής:

  • Ο ασθενής δεν είναι συμμορφωμένος με την αγωγή
  • Πρόβλημα με τη λειτουργία φαρμάκου ή σκευάσματος
  • Ο ασθενής δεν είναι επαρκώς πληροφορημένος για την αγωγή/πάθηση του.
  • Αναφορά παρενεργειών

H πλατφόρμα του Take Care επιτρέπει την άμεση σύνταξη «Κίτρινης Κάρτας» στον ΕΟΦ, στα πλαίσια της φαρμακοεπαγρύπνησης (pharmacovigilance), μέσω συνδέσμου (link) και ανακατεύθυνσης (redirection) στην ηλεκτρονική εφαρμογή του ΕΟΦ.

Η διαδικασία στο φαρμακείο ολοκληρώνεται με την τελική ρύθμιση της φαρμακοθεραπείας, καθώς ο φαρμακοποιός καταχωρεί στην πλατφόρμα τα σκευάσματα που λαμβάνονται (είτε με σκανάρισμα του barcode ή με autocomplete πληκτρολογώντας τα πρώτα γράμματα του σκευάσματος ή της δραστικής) τη χρονική περίοδο που πρέπει να λαμβάνεται κάθε σκεύασμα και τις σωστές ώρες χορήγησης κάθε σκευάσματος. Στην υφιστάμενη beta πλατφόρμα, υπάρχει ένα ανοικτό πεδίο ώστε ο φαρμακοποιός να σημειώσει αντίστοιχες συμβουλές και πληροφορίες προφύλαξης προς τον ασθενή. Η πλατφόρμα δίνει δυνατότητα δημιουργίας PDF ώστε σε όσους δεν έχουν πρόσβαση σε smartphone να παίρνουν την πληροφορία εκτυπωμένη.

 

Εφαρμογή (Application) Ασθενή

 

Η εφαρμογή για τον ασθενή είναι διαθέσιμη σε iOS και Android περιβάλλον, αλλά και μέσω Η/Υ. Ο ασθενής αφού κατεβάσει την εφαρμογή ή μπει στο περιβάλλον της από τον H/Y, μπορεί είτε να εγγραφεί από τον φαρμακοποιό του στην πλατφόρμα Take Care ή να εγγραφεί μόνος του μέσω της εφαρμογής, δηλώνοντας ως στοιχείο μοναδικής του ταυτοποίησης το ΑΜΚΑ του. Μέσω της εφαρμογής ο ασθενής προσθέτει το φαρμακείο της επιλογής του και με αυτόν τον τρόπο δίνει πρόσβαση στον φαρμακοποιό να διαχειριστεί τη φαρμακοθεραπεία του. Ο ασθενής ανά πάσα στιγμή μπορεί να αφαιρέσει ή να προσθέσει φαρμακείο της επιλογής του.

Εφόσον έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της Διαχείρισης Φαρμακοθεραπείας, όπως περιγράφεται παραπάνω, από τον φαρμακοποιό, η εφαρμογή Take Care για τον ασθενή:

  • Περιλαμβάνει το χρονοδιάγραμμα των σκευασμάτων που λαμβάνει και τις συμβουλές του φαρμακοποιού, ώστε να είναι πάντα διαθέσιμα.
  • Στέλνει ειδοποιήσεις (push notifications) στο κινητό τηλέφωνο (smart phone) του ασθενούς για υπενθύμιση λήψης της αγωγής του, για κάθε διαφορετικό φάρμακο, την ώρα που πρέπει να ληφθεί.
  • Παρακολουθεί τη συμμόρφωση με ένα «κλικ». Σε περίπτωση ορθής λήψης, επιβεβαιώνεται πιέζοντας ένα πράσινο πλήκτρο, σε περίπτωση μη χορήγησης το κόκκινο.
  • Δημιουργεί γράφημα συμμόρφωσης για κάθε σκεύασμα, το οποίο μπορεί να επιδειχτεί στο φαρμακοποιό η τον γιατρό σε επόμενη επίσκεψη.
  • Επί πλέον ο ασθενής μπορεί ανά πάσα στιγμή να προσθέσει ή να αφαιρέσει κάποιο φαρμακείο.

Η πλατφόρμα  περιέχει και ανανεώνεται τακτικά για όλες τις μορφές φαρμάκων που είναι εγκεκριμένες στην Ελλάδα (συνταγογραφούμενων, ΜΗΣΥΦΑ και συμπληρώματα διατροφής).

 

Οι συμπληρωματικές βελτιώσεις

 

Σε ό,τι αφορά τις συμπληρωματικές βελτιώσεις που έχουν γίνει στο Take Care η κ. Κούνουπα σημείωσε ότι πλέον ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα μέσω της εφαρμογής, να παρακολουθεί τα εμβόλια που πρέπει να κάνει ο ίδιος ή κάποιο πρόσωπο της οικογένειάς του που δεν έχει πρόσβαση στην τεχνολογία (π.χ. βρέφος, παιδί ή ηλικιωμένος).

Θα υπάρχει το χρονοδιάγραμμα του εθνικού προγράμματος εμβολιασμού, ούτως ώστε να στέλνονται εποχιακές ειδοποιήσεις (push notifications) που θα ειδοποιούν το χρήστη ότι είναι η εποχή να γίνει κάποιο εμβόλιο.

Ακόμα θα δίνεται η δυνατότητα προσθήκης ημερομηνίας γέννησης επιπλέον ατόμου, ώστε να μπορεί να παρακολουθεί τη διαδικασία και για πρόσωπα της οικογένειας του που δεν έχουν πρόσβαση στη τεχνολογία (βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένοι) και να λαμβάνει τις αντίστοιχες ειδοποιήσεις.

Υπάρχει ακόμη βελτίωση προβολής στατιστικών με τον ιατρό, τον φαρμακοποιό και τον ασθενή να έχουν στατιστική εικόνα για τη συμμόρφωση του ανά σκεύασμα και όχι μόνο για το σύνολο της φαρμακοθεραπείας.

Υπάρχει επίσης προγραμματισμός σε επόμενο update, να υπάρξει η δυνατότητα πρόσβασης σε ιατρούς και οδοντίατρους (την οποία θα εγκρίνουν οι ασθενείς) με ειδικό μενού, ώστε να έχουν εικόνα του ιστορικού της φαρμακοθεραπείας του ασθενούς τους αλλά και των στατιστικών του σε σχέση με τη συμμόρφωσή του.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων το Take Care έχει ελεγχθεί και έχει πιστοποιηθεί από ειδικευμένο νομικό γραφείο σε ό,τι αφορά τη συμμόρφωση των διαδικασιών της με τον κανονισμό GDPR. Επιπλέον, έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα προστασίας από κακόβουλους χρήστες και έχουν ολοκληρωθεί τα secure tests.

Όσον αφορά τη στατιστική αξιοποίηση των δεδομένων συμμόρφωσης με τη φαρμακοθεραπεία, που θα προκύπτουν από την εφαρμογή, θα μπορεί να γίνεται από εξουσιοδοτημένους φορείς έπειτα από συνεννόηση με τον ΠΦΣ και την NOUFIO.

Στη συνέντευξη Τύπου, χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του ΙΔΕΕΑΦ και αντιπρόεδρος του ΠΦΣ, κ. Σεραφείμ Ζήκας, η καθηγήτρια Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, κα Ελένη Σκαλτσά, ο καθηγητής Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Κωνσταντίνος Πουλάς, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Hellas, κ. Ζαχαρίας Ραγκούσης, και ο senior director, Τραπεζική Μικρών Επιχειρήσεων & Επαγγελματιών της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, κ. Κωνσταντίνος Χριστοδούλου.

Το πρόγραμμα του Take Care υλοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ και της PFIZER HELLAS.