NEA

Πεδίο μάχης η Βουλή, με αφορμή το αντι-σκάνδαλο Novartis

Πεδίο μάχης η Βουλή, με αφορμή το αντι-σκάνδαλο Novartis

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Επί δύο μήνες η Βουλή θα «ελέγχει» τις πράξεις του κ. Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis.Κι είναι βέβαιο ότι θα ακούσουμε νέες αποκαλύψεις γύρω από την υπόθεση αλλά και θα «απολαύσουμε» προσωπικές διαμάχης πολιτικών.

 

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε χθες βράδυ η Βουλή όταν ο συνήθης ύποπτος πρώην αναπληρωτής Υγείας, Παύλος Πολάκης, επιτέθηκε κατά του υπουργού Ανάπτυξης και επίσης πρώην υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη λέγοντας ότι έχει διαπράξει το αδίκημα της απιστίας! Αλλά –όπως επισήμανε ο κ. Πολάκης-  λόγω δύο εκλογών του 2015 τα αδικήματα του έχουν παραγραφεί και πρόσθεσε ότι, για τα πολιτικά πρόσωπα που έχει αρχειοθετηθεί η υπόθεση τους, αυτό δεν σημαίνει τίποτα επειδή «και του Τσοχατζόπουλου και του Παπαντωνίου είχαν αρχειοθετηθεί και μετά πήγαν φυλακή».

Η απάντηση ήρθε σαν… «εδάφους- αέρος» από τον κ. Γεωργιάδη που επισήμανε ότι «κάνατε εξεταστική επιτροπή για δύο χρόνια και δεν αποδείξατε τίποτα. Το περίφημο πόρισμα σας ντραπήκατε να το φέρετε στην ολομέλεια και δεν έγινε ποτέ συζήτηση για το πόρισμα αυτό. Δεν το φέρατε γιατί δεν είχε μέσα απολύτως τίποτα. Εγώ ως πολιτικός δέχομαι να ψάχνονται οι πολιτικοί και να τους κατηγορεί ο καθένας για ότι θέλει. Το θέμα όμως δεν είναι τι λέει ο καθένας αλλά το τι αποδεικνύεται. Εμένα με έψαξε εισαγγελία διαφθοράς δύο χρόνια αλλά από ό,τι μας είπατε η αρχειοθέτηση δεν φτάνει, θέλει και στάμπα από τον Πολάκη για να έχουμε αθωότητα. Εάν δεν μας αθωώσει ο δικαστής Πολάκης δεν γίνεται. Κύριε Πολάκη, για την προκαταρκτική που μιλάμε σήμερα, το πιθανότερο είναι να καταλήξετε εσείς στον εισαγγελέα πάρα εγώ. Γιατί θα ερωτηθούν οι ψευδομάρτυρες, όταν αρθεί η ασυλία τους, αν πράγματι τους ξέρατε, όπως έχετε πει σε τηλεοπτική εκπομπή και αν πράγματι τους ξέρατε, τότε είστε κι εσείς εμπλεκόμενος στην σκευωρία περί αλλοιώσεως του πολιτεύματος και ισόβια κάθειρξη. Επειδή εισαγγελέας δεν είσαι και όταν με βλέπεις τρέμεις, σταμάτα τα αυτά και πείτε ναι στη προκαταρκτική που δεν την ψηφίζετε και μην κρύβεστε».

Στην συνέχεια η κόντρα κορυφώθηκε με τον Παύλο Πολάκη να απαντά επί προσωπικού: «Επειδή έκανες από μακριά κάποιες χειρονομίες, του στυλ τώρα ήρθε η σειρά μας που άλλαξαν τα πράγματα, εδώ είμαστε και σας περιμένουμε. Κάτι τέτοιους ακροδεξιούς σαν την πάρτη σας τρώμε πέντε για πρωινό, εντάξει; άντε γεια»!

Τι είχε προηγηθεί

Χθες το απόγευμα της ξεκίνησε στην Βουλή η συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής, η οποία θα διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση για το ρόλο του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis.

Κι αφού η Βουλή υπερψήφισε την παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου, γύρω στις 01.30 το πρωί, ξεκίνησε επανακαταμέτρηση, λόγω λάθους στην καταμέτρηση…

Το τελικό αποτέλεσμα να ήταν 173 θετικές ψήφοι υπέρ της πρότασης της ΝΔ.

Αναλυτικά το πρώτο αποτέλεσμα ήταν το εξής:

Ψήφισαν: 261

Βρέθηκαν: 261 ψηφοδέλτια

Έγκυρα: 256

Άκυρα: 4

Λευκά: 1

Υπέρ της πρόταση της ΝΔ ψήφισαν: 172

Κατά, ψήφισαν: 84.

Και το αποτέλεσμα της επανακαταμέτρησης ήταν:

Ψήφισαν: 261

Βρέθηκαν: 261 ψηφοδέλτια

Έγκυρα: 256

Άκυρα: 4

Λευκά: 1

Υπέρ της πρόταση της ΝΔ ψήφισαν: 173

Κατά, ψήφισαν: 83.

Δηλαδή, η νέα καταμέτρηση έδειξε ότι υπήρξαν διαρροές, καθώς βρέθηκε ένα παραπάνω ψηφοδέλτιο κατά της πρότασης της ΝΔ από ό, τι ήταν συνολικά οι παρόντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (82).

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα τέσσερα άκυρα που βρέθηκαν στην καταμέτρηση στην Βουλή, τα τρία θεωρήθηκαν άκυρα επειδή μαζί με το σταυρωμένο ψηφοδέλτιο οι βουλευτές είχαν βάλει και το λευκό ψηφοδέλτιο!

Επιπλέον, το ένα λευκό που βρέθηκε δεν ήταν πραγματικά «λευκό, αλλά προσμετρήθηκε στα λευκά επειδή ο βουλευτής δεν είχε σημειώσει καμία πρόθεση ψήφου στο ψηφοδέλτιο!

Τελικά η Ολομέλεια ολοκληρώθηκε περίπου στις 02:30 τα ξημερώματα!

Να σημειώσουμε ότι στην συζήτηση δεν παρέστη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λόγω υποχρεώσεων στο εξωτερικό, και οι υπουργοί της Κυβέρνησης δεν έκατσαν στα υπουργικά έδρανα, κάτι το οποίο αποτέλεσε αντικείμενο κριτικής τόσο από τον Αλέξη Τσίπρα, όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης είπε ότι «η Βουλή μετατρέπεται σε ένα άθλιο υποκατάστατο της εισαγγελικής αρχής» και ο Κυριάκος Βελόπουλος αποχώρησαν από την Ολομέλεια μετά τις ομιλίες.

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν τολμά να τον βάλει στο «κάδρο», λέγοντας ακόμη πως ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είναι το εξιλαστήριο θύμα και κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη για δειλία.

Το ΚΚΕ αποχώρησε από την ψηφοφορία όπως είχε κάνει και στην προηγούμενη σύσταση προανακριτικής για την Novartis, με τον γενικό του γραμματέα Δημήτρη Κουτσούμπα να εξηγεί ότι δεν συμμετέχει το κόμμα του σε μια «αποπροσανατολιστική από τα πραγματικά προβλήματα του λαού συζήτηση που θέλει η ΝΔ όπως έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ομοίως οι βουλευτές από την Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ 25 τελικά αποφάσισαν να απέχουν από την ψηφοφορία.

Τι περιμένουμε τώρα

Μετά την σύσταση της προανακριτικής επιτροπής ξεκινάει η διερεύνηση των τεσσάρων ποινικών αδικημάτων για τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Οι εργασίες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών και θα διαρκέσουν δύο μήνες.

Τα αδικήματα που τον βαρύνουν είναι τα ακόλουθα: 

– Ηθική αυτουργία στο αδίκημα  της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών (άρθρο 46 παρ.1 σε συνδυασμό με άρθρο 239 ΠΚ),  – πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος (άρθρο 186 παρ. 1 και 2 ΠΚ),

– ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και παράβαση καθήκοντος (άρθρο 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με άρθρο 259 ΠΚ και άρθρο 259 ΠΚ αυτοτελώς)

– και ηθική αυτουργία σε ψευδή κατάθεση, όπως ανασκευάστηκε από τη ΝΔ κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια, στην Βουλή.