NEA

Περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι ετησίως δίνουν τέλος στη ζωή τους

Περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι ετησίως δίνουν τέλος στη ζωή τους

Τραγικά τα στοιχεία για τις αυτοκτονίες παγκοσμίως: Κάθε 40 δευτερόλεπτα, ένας άνθρωπος δίνει τέλος στη ζωή του, ενώ περισσότερα από 800.000 άτομα ετησίως χάνονται αυτόν τον τρόπο. Αυτό είναι ο λόγος που η προαγωγή της ψυχικής υγείας και η πρόληψη της αυτοκτονίας είναι το θέμα στο οποίο επικεντρώνεται η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (10 Οκτωβρίου).

 

Χαρακτηριστικά είναι τα παρακάτω στοιχεία:

  • Τα ποσοστά των ανθρώπων με προβλήματα ψυχικής υγείας μπορούν να διπλασιαστούν σε πληθυσμούς που πλήττονται από καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
  • Αντιστοιχούν λιγότεροι από δύο εργαζόμενοι ψυχικής υγείας ανά 100.000 άτομα, σε χώρες χαμηλού εισοδήματος όπου συμβαίνουν οι περισσότερες ανθρωπιστικές κρίσεις.
  • Σχεδόν το 80% των ανθρώπων που αυτοκτονούν ζουν σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα.
  • Το 80% των ατόμων με ψυχικές παθήσεις δε λαμβάνουν καμία θεραπεία.

 

Κατά τη διάρκεια ανθρωπιστικών κρίσεων η έγκαιρη ψυχοκοινωνική υποστήριξη μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου. Η έγκαιρη υποστήριξη της ψυχικής υγείας σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων των παρεμβάσεων που απευθύνονται σε παιδιά, αποτρέπει περαιτέρω αρνητικές επιπτώσεις  και συμβάλλει στην ψυχική ανθεκτικότητα, την καλύτερη σωματική υγεία και τη μακροζωία.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, στο πλαίσιο της ολιστικής προσέγγισης με στόχο την παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου και λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες κοινωνικές εξελίξεις και τάσεις, υλοποιεί μέσω του Τομέα Κοινωνικής Πρόνοιας καινοτόμα προγράμματα και αναπτύσσει παρεμβάσεις για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη και την προαγωγή της ψυχικής υγείας. Οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται σε ένα ευρύ φάσμα επωφελούμενων, καλύπτοντας πολύπλευρες ανάγκες διαφορετικών κοινωνικών ομάδων με ποικίλες μορφές ευαλωτότητας.

Κάθε χρόνο, δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν βοήθεια από τους ειδικούς ώστε να αντιμετωπίσουν προβλήματα ψυχικής υγείας. Οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την ψυχική υγεία και την ψυχοκοινωνική ευημερία των πληγέντων ατόμων, συνήθως σε χώρες χαμηλού εισοδήματος όπου συμβαίνουν οι περισσότερες ανθρωπιστικές κρίσεις.

Το Διεθνές Κίνημα του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου τονίζει την ανάγκη της επιπλέον αναγνώρισης των συνεπειών των ανθρωπιστικών κρίσεων στην ψυχική υγεία και την ενίσχυση δράσεων σχετικά με την αντιμετώπιση των κρίσιμων κενών που υπάρχουν στην παροχή ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών.