NEA

Επί τάπητος το σχέδιο νόμου για την υγεία

Επί τάπητος το σχέδιο νόμου για την υγεία

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής συζητήθηκε χθες το σχέδιο νόμου που κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ρυθμίσεις για τα προϊόντα καπνού και άλλες διατάξεις».

Εκπρόσωποι των κομμάτων και η ηγεσία του υπουργείου συζήτησαν επί της αρχής μια σειρά θεμάτων, από τον έλεγχο του καπνίσματος, την άμεση αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων προ νοσοκομειακής φροντίδας (ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΥ) και τις αναπτυξιακές επενδύσεις ως κίνητρο για τη μείωση του clawback.

Αποδοτικότητα και ευελιξία του ΕΟΔΥ

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, σκοπός της ρύθμισης είναι η ευελιξία και αποδοτικότητα του ΕΟΔΥ στη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος. Με το ΝΠΙΔ «επιχειρείται η βελτίωση της αποδοτικότητας του επιχειρησιακού χαρακτήρα του φορέα, δεδομένου ότι ο τελικός του σκοπός δεν περιορίζεται στη διαχείριση της δημόσιας υγείας των πολιτών, αλλά αποκτά διευρυμένες δυνατότητες διαχείρισης», σημειώνεται, «χωρίς δέσμευση από το σύνολο των διατάξεων του δημόσιου λογιστικού για την αντιμετώπιση αποκλειστικά και μόνο κατεπειγουσών αναγκών».

Κατά την Αριστοτέλους, «η μετατροπή σε ΝΠΔΔ προξένησε προβλήματα ως προς την ταχύτητα ανταπόκρισης στις δράσεις του ΕΟΔΥ ως διάδοχου του ΚΕΕΛΠΝΟ». Χαρακτηριστικά αναφέρεται η δυνητική καθυστέρηση διαδικασιών πρόσληψης προσωπικού για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού – προσφυγικού, η δυσχέρεια μετακίνησης προσωπικού για κάλυψη έκτακτων κρίσεων μολυσματικών ασθενειών κλπ.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Υγείας, όμως, αυτές οι αλλαγές ειδικά με τη μετατροπή σε ΝΠΙΔ έχουν τρία «αγκάθια»:

1ον: Εξαιρούνται από την εποπτεία του ΑΣΕΠ οι προσλήψεις, ακόμη και διοικητικού προσωπικού.

2ον:  Μειώνονται τα προσόντα του προέδρου.

3ον:  Καταργείται το επιστημονικό συμβούλιο, υποβαθμίζοντας τον επιστημονικό ρόλο του ΕΟΔΥ.

«Θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα της αδιαφάνειας, της κακοδιαχείρισης και της ευνοιοκρατίας», υποστήριξε ο κ. Ξανθός από την πλευρά του.

Κέντρα Υγείας

Στη συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων τέθηκε το θέμα της διαρκούς λειτουργίας των Κέντρων Υγείας, προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες τοπικών κοινωνιών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Κ.Υ. Μεγάρων.

Το θέμα έθεσε ο βουλευτής της ΝΔ, Γ. Κώτσηρας ζητώντας τη νομοθετική επέκταση της εφαρμογής του άρθρου 41 στο Ν. 4058/2012, που αφορά περιοχές που έχουν εξαντληθεί υποψήφιοι επικουρικοί γιατροί από τους ηλεκτρονικούς καταλόγους των ΥΠΕ, ώστε να αφορά και τα ΚΥ, για την αντιμετώπιση εκτάκτων και κρίσιμων καταστάσεων.

«Γίνεται προσπάθεια να κατατεθεί υπουργική τροπολογία που θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο», απάντησε ο Βασίλης Κικίλιας.