ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Οι φαρμακοποιοί ετοιμάζονται πυρετωδώς για να κερδίσουν ένα μεγάλο στοίχημα

Οι φαρμακοποιοί ετοιμάζονται πυρετωδώς για να κερδίσουν ένα μεγάλο στοίχημα

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

 

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η προετοιμασία για την έναρξη της πιστοποίησης των φαρμακοποιών, που θα τους δίνει τη δυνατότητα επίσημα να μπορούν για πρώτη φορά στη χώρα μας να κάνουν νόμιμα στα φαρμακεία τους τον αντιγριπικό εμβολιασμό σε ενήλικες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος η εκστρατεία για τον αντιγριπικό εμβολιασμό αποτελεί αυτήν την περίοδο την αιχμή του δόρατος των δράσεων και των πρωτοβουλιών στις οποίες πρωτοστατεί ως το ανώτατο συλλογικό όργανο των φαρμακοποιών με σκοπό την ανάδειξη του κοινωνικού ρόλου τους και την εμπέδωση της συμβολής τους στη Δημόσια Υγεία.

Οι ενέργειες σχετικά με την εκστρατεία για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, σημειώνει ο ΠΦΣ, αφορούν τόσο τον ίδιο όσο και τους τοπικούς Συλλόγους.

Σε κεντρικό επίπεδο λοιπόν ο ΠΦΣ σε συνεργασία με την  Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων  Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), δημιούργησε με δωρεάν  συμμετοχή επιφανών δημοσιογράφων και εκπροσώπων  του αθλητικού και καλλιτεχνικού χώρου, ένα διαφημιστικό σποτ που σύντομα θα αρχίσει να προβάλλεται με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού στον εμβολιασμό.

Παράλληλα διοργανώνει την κεντρική εκδήλωση σε συνεργασία με την ΕΣΗΕΑ με θέμα «Εμβόλια και Αντιβιοτικά: Ενημερώνομαι-Προλαμβάνω», με την συμμετοχή ακαδημαϊκών  και άλλων επιφανών ομιλητών για την οποία εκδήλωση σύντομα θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες.

 

Σε επίπεδο συλλόγων κι ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού ανά την Ελλάδα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έρχεται να προσφέρει τη βοήθειά του, επιδιώκοντας να ενισχύσει το μήνυμα για την ανάγκη του αντιγριπικού εμβολιασμού προς την ελληνική κοινωνία και με αυτό τον τρόπο, να κερδίσει και η Ελλάδα το στοίχημα που θέλει τις χώρες εκείνες όπου υπήρξε αναγνώριση του ενεργού ρόλου των φαρμακοποιών στον αντιγριπικό εμβολιασμό να αυξάνεται το ποσοστό των εμβολιασμών.

Ο ΠΦΣ λοιπόν καλεί τους τοπικούς φαρμακευτικούς συλλόγους να τον ενημερώσουν μέχρι την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου πόσες αφίσες επιθυμούν, με θέμα την ευαισθητοποίηση του κοινού για τον εμβολιασμό, σύμφωνα με την αφίσα που ήδη έχει ετοιμάσει για να τις στείλει και να τις διανείμουν από εκεί με τη σειρά τους στα φαρμακεία αλλά και  για τις αναρτήσουν σε χώρους που συνδέονται με την  Δημόσια Υγεία όπως Νοσοκομεία, ΤΟΜΥ, Κέντρα Υγείας, Αγροτικά  Ιατρεία κλπ.

Για τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο είναι σημαντικό -και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο καλεί τους φαρμακοποιούς- να συμμετέχουν ΟΛΟΙ  ενεργά  σε αυτή την προσπάθεια  της ευαισθητοποίησης  του πληθυσμού για τον εμβολιασμό και να δείξουν ότι οι Φαρμακοποιοί πρωτοστατούν σε κοινωνικές δράσεις.

Αυτό το μήνυμα του ΠΦΣ έρχεται τη στιγμή που, όπως ενημερώνει «ολοκληρώνεται το έργο της δημιουργίας  της  ηλεκτρονικής πλατφόρμας και του εκπαιδευτικού υλικού και της διασύνδεσης με το ΙΔΕΕΑΦ (σ.σ. Ινστιτούτου Δια βίου Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών),  για να ξεκινήσει η  διαδικασία της πιστοποίησης των Φαρμακοποιών στους εμβολιασμούς, σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης».

Εντός των ημερών δε ο ΠΦΣ θα στείλει προς τους τοπικούς Φαρμακευτικούς Συλλόγους σχετική ενημέρωση, όπως αναφέρει «για να προτρέψετε τα μέλη σας να εγγραφούν στην  ηλεκτρονική πλατφόρμα εκπαίδευσης για να προχωρήσουν στην πιστοποίηση τους».

Αυτήν την περίοδο πέρα από την εκστρατεία για τον αντιγριπικό εμβολιασμό και για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών ο ΠΦΣ συνεχίζει τα εκπαιδευτικά σεμινάρια για την ορθή χρήση των αναπνευστικών συσκευών και την ορθή παρασκευή γαληνικών σκευασμάτων και των Α΄ Βοηθειών.

Για την ηγεσία των φαρμακοποιών αποτελεί ένα στοίχημα η συμμετοχή των τοπικών συλλόγων και του κάθε φαρμακοποιού ξεχωριστά στις δράσεις του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, αφού, όπως τονίζει, «η επιτυχία των στόχων του κλάδου εξαρτάται από τη  δική σας ενεργό συμμετοχή και συνεργασία».

Κομβικό ρόλο στην επιτυχία των στόχων με τη καθολική συμμετοχή των φαρμακοποιών στις δράσεις του ΠΦΣ θα παίξουν τα νέα εργαλεία επικοινωνίας και εκπαίδευσης που αναπτύχθηκαν και τέθηκαν πρόσφατα ή τίθενται αυτό το διάστημα σε λειτουργία από τον ΠΦΣ. Πιο συγκεκριμένα τα εργαλεία αυτά είναι το helpdesk του ΠΦΣ που ήδη λειτουργεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου και παρέχει βοήθεια στους τοπικούς φαρμακευτικούς συλλόγους για θέματα των μελών τους και η ηλεκτρονική πλατφόρμα που τώρα ολοκληρώνεται και μαζί με το σχετικό εκπαιδευτικό υλικό και τη διασύνδεσή της με το ΙΔΕΕΑΦ θα επιτρέψει τη διαδικασία της πιστοποίησης των Φαρμακοποιών στους εμβολιασμούς, σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης.