NEA

Ανδρ. Ξανθός: Η επένδυση στην ψυχική υγεία είναι επένδυση στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια

Ανδρ. Ξανθός: Η επένδυση στην ψυχική υγεία είναι επένδυση στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια

 Τις παρεμβάσεις της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και τη μετάβαση από το ασυλικό μοντέλο στην πρωτοβάθμια και κοινοτική φροντίδα ψυχικής υγείας και την ενδυνάμωση της κοινωνικής ψυχιατρικής, επισημαίνει ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, που είναι αφιερωμένη στην πρόληψη της αυτοκτονίας.

     Ο κ. Ξανθός τονίζει πως παρά τη λιτότητα και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με βάση την πολιτική τής καθολικής κάλυψης και της ισότητας στη φροντίδα υγείας, επιδίωξε τα τελευταίες τέσσερα χρόνια την επανεκκίνηση της «βαλτωμένης» ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και τη μέγιστη δυνατή ενίσχυση των δημόσιων δομών ψυχικής υγείας. Όπως προσθέτει, αυτή η πολιτική έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία για τις πλέον ευάλωτες και περιθωριοποιημένες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι ψυχικά ασθενείς και οι τοξικοεξαρτημένοι.

     Ο κ. Ξανθός σχολίασε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ και η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν έχουν ακόμα πει κουβέντα για την πολιτική που θα ακολουθήσουν σ' αυτόν τον ευαίσθητο τομέα, ίσως γιατί η ψυχική υγεία δεν προσφέρεται για επικοινωνιακή εκμετάλλευση και κινήσεις εντυπωσιασμού». «Η επένδυση στην ψυχική υγεία είναι επένδυση στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, στην κοινωνική συνοχή, στην άρση των ανισοτήτων και στο κράτος δικαίου», σημειώνει.

     Ν.Λ