ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ξεκινά το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εθνοφαρμακολογίας με πολλές προσδοκίες

Ξεκινά το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εθνοφαρμακολογίας με πολλές προσδοκίες

Ναντίνα Μερκούρη, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εθνοφαρμακολογίας στο DailyPharmaNews: Πρόκειται για το αποτέλεσμα μίας προσπάθειας πολλών ετών. Προσφέρουμε γνώση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε φαρμακευτικές λύσεις και ανάπτυξη για τη χώρα

 

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Το πρώτο της συνέδριο πραγματοποιεί την Παρασκευή 11, Σάββατο 12 και Κυριακή 13 Οκτωβρίου στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Λεωφ. Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, Αθήνα) η Ελληνική Εταιρεία Εθνοφαρμακολογίας ανοίγοντας επίσημα την προσπάθεια να υπάρξει μία συστηματική επιστημονική συζήτηση στη χώρα μας για ένα χώρο που έχει πολλά να προσφέρει.

Στο μήνυμά της με αφορμή τη διεξαγωγή του Συνεδρίου που θα έχει θέμα «Παραδοσιακή Θεραπευτική – Μύθοι και Αλήθειες» η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εθνοφαρμακολογίας κ. Ναντίνα Μερκούρη, Φαρμακοποιός σημειώνει τα εξής:

«Η Εθνοφαρμακολογία είναι η επιστήμη που ασχολείται με την παρατήρηση, τον προσδιορισμό, την περιγραφή και την πειραματική έρευνα των φαρμάκων φυτικής, ζωικής και ορυκτής προέλευσης. Τα περισσότερα φάρμακα φυσικής προέλευσης ανακαλύφθηκαν ερευνώντας την παραδοσιακή χρήση τους στις τοπικές κοινωνίες. Στον τόπο μας, απαντώνται περίπου 7.000 φυτικά είδη και υποείδη, πολλά εκ των οποίων χρησιμοποιούνται από την αρχαιότητα για θεραπευτικούς σκοπούς, αλλά για αρκετά από αυτά δεν υπάρχουν σύγχρονες μελέτες σχετικά με τη σύσταση και τις φαρμακολογικές τους ιδιότητες. Βασικός στόχος της Ελληνικής Εταιρείας Εθνοφαρμακολογίας (Ε.Ε.Ε.) είναι η καταγραφή, η μελέτη, η διάδοση και η αξιοποίηση της γνώσης σχετικά με τις παραδοσιακές θεραπευτικές χρήσεις των φαρμακευτικών φυτών».

Σε ό,τι αφορά το επιστημονικό πρόγραμμα του συνεδρίου, όπως αναφέρει η κ. Μερκούρη στο μήνυμά της «περιλαμβάνει όλες τις σημαντικές εξελίξεις στον τομέα της Εθνοφαρμακολογίας, ενώ καταξιωμένοι επιστήμονες αλλά και νεότεροι συνάδελφοι και ερευνητές από διάφορες ειδικότητες θα αναπτύξουν μια ευρεία θεματολογία με επίκεντρο την Παραδοσιακή Θεραπευτική. Στόχος μας είναι η ενημέρωση και η ανταλλαγή απόψεων, καθώς και η αναζήτηση λύσεων για όλα τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν τους επιστήμονες των εμπλεκόμενων ειδικοτήτων, αναφορικά με την παραδοσιακή χρήση των φυσικών προϊόντων και την αξιοποίηση της σχετικής γνώσης για την βελτίωση της ποιότητας ζωής».

Η κ. Μερκούρη καλεί τους φαρμακοποιούς να συμμετέχουν στις εργασίες του Συνεδρίου τονίζοντας τη σημασία της ενεργού συμμετοχής τους ώστε να αναδειχθεί ως βήμα ουσιαστικής επιμόρφωσης και συμβολής στην απόκτηση νέας γνώσης για κάθε συμμετέχοντα.

Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Τμήματος Φαρμακευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Τμήματος Φαρμακευτικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Συνδέσμου Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης., του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής και της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών.

Η κ. Μερκούρη μιλώντας στο DailyPharmaNews για το Συνέδριο εξήγησε το λόγο για τον οποίο το πρώτο αυτό συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Εθνοφαρμακολογίας έρχεται 25 χρόνια μετά την ίδρυσή της. 

«Κάθε τι απαιτεί το χρόνο του για να ωριμάσει και ένα τέτοιο Συνέδριο έπρεπε να το δούμε με την απαιτούμενη σοβαρότητα. Για να φτάσουμε να κάνουμε ένα Πανελλήνιο Συνέδριο  δουλέψαμε πάρα πολύ καιρό. Έχει τη σημασία του ότι πρόκειται για ένα Πανελλήνιο Συνέδριο στο οποίο συμμετέχουν και άλλες ειδικότητες, όχι μόνο φαρμακοποιοί. Στην Εθνοφαρμακολογία δεν εμπλέκονται μόνο φαρμακοποιοί αλλά και πολλές άλλες επιστήμες. Υπάρχει η ΕθνοΒιολογία, η ΕθνοΒοτανική… Σκεφτείτε ότι μπορούν να δουλέψουν και να βοηθήσουν στο χώρο της Εθνοφαρμακολογίας ακόμη και Αρχαιολόγοι ή Παλαιογράφοι για να διαβάσουν παλαιότερα έγγραφα και να καταλάβουν τι θέλουν να μας πουν για τη χρήση ενός φυτού ώστε να μπορέσουμε να βγάλουμε ασφαλείς πληροφορίες. Προσπαθήσαμε ως ομάδα να φτάσουμε εδώ, μέσα από μία δουλειά χρόνων σε συνεργασία των μελών μας από τα οποία πολλοί είναι και πανεπιστημιακοί ταυτόχρονα.

Η Ελληνική Εταιρεία Εθνοφαρμακολογίας ιδρύθηκε πριν από 25 χρόνια από 25 φαρμακοποιούς από μία ιδέα που μας έδωσε ο Καθηγητής μας ο Σκεύος ο Φιλιάνος, Καθηγητής Φαρμακογνωσίας στο Πανεπιστήμιο. Μας έφερε σε επαφή με την έννοια της Εθνοφαρμακολογίας και τη Διεθνή Εταιρεία Εθνοφαρμακολογίας (International Society of Ethnopharmacology). Έτσι ξεκινήσαμε αυτήν την Εταιρεία και μεγαλώσαμε μαζί της. Μάθαμε μαζί της και τώρα φτάσαμε να κάνουμε και ένα πρώτο Πανελλήνιο Συνέδριο».

Στο μήνυμά της η κ. Μερκούρη αναφέρει  ότι ο χώρος της  Εθνοφαρμακολογίας έχει πολλά να προσφέρει στη χώρα μας. Εξηγώντας στο DailyPharmaNews τι ακριβώς εννοεί, αναφέρει ότι «η Εθνοφαρμακολογία επειδή μελετά τους παραδοσιακούς τρόπους θεραπείας μελετά και τεχνικές και πρακτικές αλλά και βότανα. Ερχόμαστε λοιπόν να δούμε το εάν κάποιο φυτό  που χρησιμοποιούσαν κάποιοι πριν από εμάς για πρόληψη ή θεραπεία της υγείας τους έχει τελικά κάποια σημαντική επιστημονική βάση, έχει κάποια πρακτική αξία, εάν υπάρχουν κάποια συστατικά του που δικαιολογούν αυτή τη χρήση. Αυτό το μελετάει η Εθνοφαρμακολογία. Από εκεί και πέρα μπορεί να φτάσουμε σ’ ένα φάρμακο. Από το τσαγάκι, το εκχύλισμα που έδινε η μαμά στο παιδί μπορεί να φτάσουμε σ’ ένα δραστικό βιομόριο το οποίο μπορεί να εξελιχθεί σ’ ένα φάρμακο. Αυτό όμως είναι αποτέλεσμα μελέτης και έρευνας. Θέλει πολύ δουλειά γιατί πρέπει να φτάσουμε να απομονώσουμε ένα βιοδραστικό μόριο και να το μελετήσουμε. Φτάνει να απομονώσουμε μία ουσία ή χρειάζεται και η συνέργεια και των άλλων συστατικών που έχει μέσα του το φυτό; Μετά θα πρέπει να δούμε θέματα όπως η σταθερότητα ή η τοξικότητα του φυτού που μελετάμε. Μέχρι που μπορούμε να είμαστε ασφαλείς;

Όταν λοιπόν λέω ότι η Εθνοφαρμακολογία μπορεί να προσφέρει πολλά στη χώρα μας εννοώ ότι μπορεί να προσφέρει πολλά σε επίπεδο γνώσης καταρχήν. Η γνώση από μόνη της είναι πλούτος. Αυτό για μένα είναι αξία θεμελιώδης. Όμως μπορεί να οδηγήσει κάποιους ανθρώπους να καλλιεργήσουν ένα φυτό του οποίου την αξία αναδεικνύει αυτή η γνώση ή να βελτιώσουν την καλλιέργειά του. Επίσης θα μπορούσε να βοηθήσει στο να χαρακτηριστεί ένα ελληνικό προϊόν ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Αυτό προφανώς μπορεί να αποτελέσει μία πηγή ανάπτυξης και συνεπώς πλούτου. Ακόμη μπορεί να εδραιώσει την επιστημονική θέση της χώρας μας και να την προάγει δίνοντας της ένα κύρος. Δεν είναι πάντα μόνο στενά οικονομικά τα οφέλη

Μάλιστα η κ. Μερκούρη συνέχισε να εμπλουτίζει αυτόν τον κατάλογο των κερδών που μπορεί η χώρα μας να αποκομίσει από την Εθνοφαρμακολογία απαντώντας και στο επόμενο ερώτημα για το που βρίσκεται η ανάπτυξη της Εθνοφαρμακολογίας στη χώρα μας σε σχέση με άλλες χώρες.

Χωρίς δεύτερη σκέψη ήρθε η απάντηση που μάλιστα συνοδεύτηκε με τα ανάλογα επιστημονικά πειστήρια . «Θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε πάρα πολύ καλό σημείο δεδομένου του ότι μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Εθνοφαρμακολογίας που είναι πανεπιστημιακοί συμμετέχουν σε διεθνή συνέδρια και βραβεύονται για τις αναρτήσεις τους». Η κ. Μερκούρη έφερε ως παράδειγμα τη μαστίχα της Χίου. «Είναι ένα πολύ πρωτότυπο ελληνικό προϊόν. Είναι ένα προϊόν που δίνει πολύ μεγάλο χώρο για μελέτες, για ανάπτυξη θεραπευτικών προγραμμάτων. Να πω μάλιστα ότι υπάρχει ένα βραβευμένο πόστερ στο διεθνές συνέδριο της Εθνοφαρμακολογίας που έγινε στη Γερμανία το καλοκαίρι, στη Δρέσδη τον Ιούνιο πίσω από το οποίο υπάρχει η ερευνητική δουλειά μίας ομάδας Ελλήνων που μελέτησαν τα φύλλα του φυτού από το οποίο παίρνουμε τη μαστίχα».

Επίσης ο κρόκος της Κοζάνης είναι ένα ιδιαίτερο μοναδικό προϊόν το οποίο, αναφέρει η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εθνοφαρμακολογίας «εκτός από άρτυμα στη μαγειρική το μελετάμε στη κοσμετολογία για καλλυντικές χρήσεις, αντιοξειδωτικές δράσεις. Αυτός είναι ένας πλούτος της χώρας. Μελετούμε και χρησιμοποιούμε το φυτό, μέρη του αλλά παράλληλα αναπτύσσονται κλάδοι που είναι παραγωγικοί για τον τόπο προχωρώντας στην παρασκευή προϊόντων με τη σύγχρονη τεχνολογία. Δίνουμε το έναυσμα στις εταιρείες να κάνουν κάτι πιο προχωρημένο από το να ανακατεύουμε απλά ένα λάδι και ένα νερό». Και συνεχίζει συμπληρώνοντας ουσιαστικά την απάντηση της στο προηγούμενο ερώτημα: «Ανάπτυξη είναι πολλά πράγματα. Όταν γίνονται μελέτες για ένα φυτό αυτό σημαίνει ότι εργάζονται κάποιοι ερευνητές και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μειώνουμε το λεγόμενο brain drain, αφού δημιουργούμε θέσεις εργασίας για ανθρώπους που θέλουν να δουλέψουν στη χώρα μας. δίνουμε ένα όραμα και ένα έναυσμα και στα νέα παιδιά να ασχοληθούν και με κάτι άλλο. Τα νέα παιδιά ψάχνουν και εμείς μέσα από την Εθνοφαρμακολογία μπορεί να τους προσφέρουμε μία προοπτική, να σκεφτούν, να μελετήσουν να αγαπήσουν κάτι που μπορεί να μην το είχαν σκεφτεί καν ως προοπτική. Κάποιες εταιρείες ειδικά στο χώρο της κοσμετολογίας ενδιαφέρονται πολύ και παρακολουθούν την έρευνα στην εθνοφαρμακολογία και την αξιοποιούν.  Υπάρχει ήδη ένα πολύ προϊόν που είναι αποτέλεσμα εθνοφαρμακολογικής μελέτης».  

Η Εθνοφαρμακολογία όμως προσφέρει και κάτι ακόμη, πολύ ουσιαστικό στις μέρες μας όπου κυριαρχεί ως παγκόσμιο ζήτημα η κλιματική αλλαγή και η ανάγκη προστασίας του φυσικού μας περιβάλλοντος. «Η Ελλάδα, εξηγεί η κ. Μερκούρη, έχει μία μεγάλη βιοποικιλότητα καθώς είναι μία χώρα με ένα ποικιλόμορφο τοπίο. Έχουμε πολλά διαφορετικά οικοσυστήματα, ένα σπουδαίο ανάγλυφο που μπορεί να φιλοξενήσει και φιλοξενεί πολλών ειδών φυτά. Έχουμε πολλά ενδημικά φυτά και όλοι μας όσοι ασχολούμαστε με την εθνοφαρμακολογία πέρα από όλα τα άλλα προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο διότι μιλώντας γι’ αυτόν τον φυτικό πλούτο θα βοηθήσουμε να μη χαθεί. Τα οφέλη δεν είναι πάντα στενά οικονομικά. Είναι πολλαπλά και είναι οφέλη που φαίνονται μέσα στο χρόνο. Ευαισθητοποιώντας τον κόσμο για τα φυτά τον κάνουμε να βλέπει τον φυτικό μας πλούτο με ένα άλλο μάτι. Με μία ματιά σεβασμού.  Παύουν να είναι απλά «πράσινο τοπίο». Γίνεται κάτι πολύ παραπάνω».

 Μοιραίο στην πορεία της συζήτησης το επόμενο ερώτημα του DailyPharmaNews. Με δεδομένο το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύς λόγος για τον τουρισμό υγείας προκύπτει σαν σκέψη το εάν θα μπορούσε η Εθνοφαρμακολογία να βρίσκεται στο σχεδιασμό μίας ανάπτυξης κάποιας μορφής τουρισμού Υγείας με τον φαρμακοποιό σε πρωταγωνιστικό ρόλο.

«Η εθνοφαρμακολογία είναι γνώση, επαναλαμβάνει για μία ακόμη φορά η κ. Μερκούρη. Μπορεί από εμάς να πάρει κάποιος ιδέες. Θεωρώ ότι έχουμε βοηθήσει σε αυτό το πράγμα. Έχουμε κάνει εκδήλωση για τα ιαματικά ύδατα της Ελλάδας στα Λουτρά Σμοκόβου και στα Λουτρά Πλατυστόμου. Οι εκδηλώσεις αυτές οδήγησαν πολύ κόσμο να επισκεφτεί και να γνωρίσει ή να ξαναγνωρίσει καλύτερα αυτές τις περιοχές. Τι θέλω να πω; Υπάρχουν πολλές περιοχές που μπορούν να αναπτύξουν αυτό που λέμε τουρισμό υγείας, θεραπευτικό τουρισμό εάν τους δώσουμε και εμείς μία βοήθεια, ακόμη ακόμη και με την επίσκεψή μας, τη μελέτη μας για τον φυτικό πλούτο της, το ενδιαφέρον που μπορεί να παρουσιάζει. Έναν πλούτο που τον αναγνωρίζει η δική μας ομάδα  και μέσα από αυτή τη γνώση μπορεί να ανοίξει μία κουβέντα με αποτέλεσμα να γίνεται και ευρύτερα γνωστό το ιδιαίτερο εθνοφαρμακολογικό ενδιαφέρον που μπορεί να κρύβει κάποια περιοχή.   Σε εμάς φορείς, εταιρείες θα βρουν τη γνώση την οποία από εκεί και πέρα μπορούν να την αξιοποιήσουν».

Είναι δεδομένο ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται με την εθνοφαρμακολογία έχουν πραγματικά μία άλλη προσέγγιση για το περιβάλλον. «Γυρίζουμε όλη την Ελλάδα για να μπορέσουμε να περπατήσουμε στη φύση, να δούμε φυτά επιτόπου. Εκείνη την ώρα μιλάμε γι’ αυτά, βρίσκουμε φαρμακευτικά φυτά τα οποία μπορεί να τα είχαμε ξεχάσει από τα πανεπιστημιακά μας χρόνια. βλέπουμε που φύονται, τι υπάρχει δίπλα τους κτλ. Αυτή η εξοικείωση και η γνώση μας βοηθά να μαθαίνουμε να σεβόμαστε το φυτό. Βλέπουμε πόσο ευαίσθητο είναι. Εκπαιδευόμαστε να μην κόβουμε. Κοιτάμε, φωτογραφίζουμε αλλά δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να βουτήξουμε στη φύση να πάρουμε, δεν ξεριζώνουμε. Δεν παίρνουμε το οτιδήποτε από το φυσικό του περιβάλλον. Το αφήνουμε να  πολλαπλασιαστεί για να συνεχίσει ως είδος να υπάρχει. Αυτοί που κόβουν συνήθως είναι άνθρωποι που έχουν τη μισή γνώση. Κάποιος λέει ότι κάνει καλό κάτι, άντε να πιούμε όλοι απ’ αυτό. χωρίς να ξέρει όμως σε ποιους κάνει πραγματικά καλό ή πότε κάνει καλό και πότε όχι ή εάν είναι η κατάλληλη εποχή για μαζέψεις κάτι για να σου κάνει καλό».

Με την Εθνοφαρμακολογία, όπως προαναφέρθηκε εμπλέκονται πολλοί επιστημονικοί κλάδοι. Το ερώτημα λοιπόν είναι πόσο κεντρικός είναι ο ρόλος του φαρμακοποιού του πάγκου. Για την κ. Μερκούρη είναι κεντρικός γιατί όπως αναφέρει «ο φαρμακοποιός του πάγκου κάνει εθνοφαρμακολογία στην πράξη. Παίρνοντας αυτή τη γνώση μπορεί να βοηθήσει αυτόν που έχει απέναντί του. Αυτός που μπαίνει στο φαρμακείο ενδιαφέρεται είτε να αποκαταστήσει είτε να διατηρήσει το επίπεδο της υγείας του. Ο φαρμακοποιός με τη γνώση που μπορεί να πάρει και από εμάς –όλες οι επιστημονικές εταιρείες έχουν να προσφέρουν γνώση για να καλύψουν κάποια κενά που μπορεί να υπάρχουν στην ακαδημαϊκή μας εκπαίδευση- θα βοηθήσει αυτόν που έχει απέναντί του στο φαρμακείο με τη συμβουλή του και προτείνοντας του κάτι σωστό.  Υπάρχει πολύς κόσμος που χρησιμοποιεί φυτά χωρίς καμία γνώση θεωρώντας ότι όλα κάνουν καλό. Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι έτσι απλά.  

Φτάνοντας προς το τέλος της συνέντευξης το ερώτημα που έθεσε προς την κ. ,Μερκούρη το DailyPharmaNews είναι τι προσδοκίες έχει από τη διεξαγωγή αυτού του 1ου Συνεδρίου Εθνοφαρμακολογίας. Και για την ίδια το πόσα πολλά πράγματα μπορεί να προσφέρει αυτό το συνέδριο δεν είναι εξαρχής εύκολο να προσδιοριστεί. Η νέα γνώση είναι το δεδομένο. Από εκεί και πέρα όλα είναι ανοικτά και θα μπορούσαν να αποδειχθούν και… εκπληκτικά με την έννοια ότι το συνέδριο θα μπορούσε να γεννήσει εκπληκτικές ιδέες που να αξιοποιηθούν στην αγορά φαρμάκου.

«Θέλουμε καταρχήν να υπάρξει ενημέρωση. Θέλουμε να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων. Είναι πιθανό να βρούμε και κάποια λύση με την έννοια ότι εμείς θα δώσουμε γνώση, πληροφορία και κάποια εμπορική εταιρεία θα πάρει μία πολύ ωραία ιδέα  να βγάλει ένα εμπορικό προϊόν στην αγορά. Το Phyto Bisolvon είναι ένα καλό παράδειγμα καθώς η εθνοφαρμακολογική γνώση οδήγησε σε αυτό το σιρόπι όπως το CRETAN IAMA που προανέφερα. Εμείς δεν είμαστε ούτε εμπορική επιχείρηση ούτε εκπαιδευτικό ίδρυμα. Είμαστε επιστημονική εταιρεία. Ψάχνουμε, βρίσκουμε, ανακοινώνουμε επιστημονικές απόψεις και προσπαθούμε να τις γνωστοποιήσουμε. Ενημερώνουμε τους φαρμακοποιούς γιατί μας ενδιαφέρει ο ενημερωμένος φαρμακοποιός καθώς είναι ο επαγγελματίας υγείας που έρχεται σε άμεση επαφή, αποτελεί την πρώτη επαφή του πολίτη μ’ έναν επαγγελματία υγείας. Ο καλός φαρμακοποιός είναι αυτός που είναι σφαιρικά και πολλαπλώς ενημερωμένος. Η γνώση είναι δύναμη, είναι πλούτος και εμείς αυτό προσφέρουμε. Γνώση».

Και η γνώση τελικά δίνει λύσεις, όπως επισήμανε η κ. Μερκούρη απαντώντας στο κατά πόσο η ανάπτυξη της εθνοφαρμακολογίας  έχει συμβάλλει στη στροφή του κόσμου τα τελευταία χρόνια προς τα φυτικά προϊόντα ή εάν το ενδιαφέρον του κόσμου οδήγησε τους επιστήμονες να ασχοληθούν περισσότερο με την εθνοφαρμακολογία. Πιστεύω ότι αυτά προχωρούν παράλληλα. Όπως ο κόσμος ενδιαφέρεται για τα φυτά γιατί ψάχνει λύσεις έτσι και οι επιστήμονες ενδιαφέρονται. Είναι στο πλαίσιο των ενδιαφερόντων τους η προσπάθεια, η αναζήτηση λύσεων.  Η γνώση δίνει λύσεις. Η εθνοφαρμακολογική μελέτη δίνει φάρμακα. Αυτό συνέβαινε πάντα».

Το επιστημονικό πρόγραμμα του συνεδρίου

 

Η τελετή έναρξης του συνεδρίου έχει προγραμματιστεί για τις 9.30 το πρωί της Παρασκευής 11/10 και λίγο μετά στις 10:00, ακολουθεί η ομιλία του Στέφανου Γερουλάνου τ. Καθηγητή Ιστορίας Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων; τ. Καθηγητή Χειρουργικής, Πανεπιστήμιο Ζυρίχης με θέμα Αρχαία Ελληνική - Ιπποκρατική Ιατρική.

Κατόπιν, στο πλαίσιο του Επιμορφωτικού Σεμιναρίου «Εθνοφαρμακολογία: Από τη θεωρία στη πράξη»

στις 10:30 - 11:15 μιλά ο Εμμανουήλ Μιτάκης. Επικεφαλής δημόσιων υποθέσεων και επικοινωνίας, Boehringer-Ingelheim; Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Εθνοφαρμακολογίας  για το ρόλο της Εθνοφαρμακολογίας στην ανακάλυψη νέων φαρμάκων,

στις 11:15 - 11:55 η Φωτεινή Λάμαρη. Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Πατρών παρουσιάζει Εθνοφαρμακολογική μελέτη των φυτών που πωλούνται στις αγορές βοτάνων στη Πελοπόννησο,

στις 11:55 - 12:35 ο Αγαμέμνων Τσελίκας. Φιλόλογος - Παλαιογράφος, Προϊστάμενος του Ιστορικού & Παλαιογραφικού Αρχείου, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης έχει ομιλία με θέμα  «Χειρόγραφα της αρχαίας, βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου ως πηγές παραδοσιακών θεραπευτικών χρήσεων των βοτάνων»,

στις 12:35 - 13:15 η Μελπομένη Σκουλά. Βιολόγος - τ. Ερευνήτρια Πάρκου ?ιάσωσης Χλωρίδας & Πανίδας, Πολυτεχνείο Κρήτης μιλά για το ρόλο των εθνοβοτανικών μελετών στην αναβίωση της ελληνικής παραδοσιακής θεραπευτικής και

στις 13:15 - 14:00 ο Νεκτάριος Αληγιάννης. Αναπληρωτής Καθηγητής, Τομέας Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων, Τμήμα Φαρμακευτικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών αναφέρεται στην Αξιοποίηση εθνοφαρμακολογικών πηγών για την ανακάλυψη βιοδραστικών φυσικών προϊόντων.

Μετά το γεύμα στο πλαίσιο της ενότητας με θέμα «Βιοποικιλότητα και οικολογικές πτυχές των εθνοβοτανικών πηγών» θα γίνουν οι εξής ομιλίες:

15:00 - 15:30 Η βιοποικιλότητα της ελληνικής χλωρίδας - Η περίπτωση του όρους Πάρνωνα - Θεοφάνης Κωνσταντινίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τομέας Οικολογίας και Ταξινομικής, Τμήμα Βιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

15:30 - 16:00 Η αναπαραγωγή και καλλιέργεια των Ελληνικών Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών - Κατερίνα Γρηγοριάδου, Εντεταλμένη Ερευνήτρια, Ινστιτούτο Γενετικής, Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός (ΕΛΓΟ) - Δήμητρα

16:00 - 16:30 Η συμβολή της δημιουργίας βοτανικών κήπων στην προβολή της φιλοσοφίας και του έργου του Ιπποκράτη - Ειρήνη Βαλλιανάτου, Υπεύθυνη Ιπποκράτειων Βοτανικών Κήπων, «Ιπποκράτης 2500 χρόνια»

17:00 - 17:15 Εθνοβοτανική μελέτη στη Μακεδονία - Ευθυμία-Ελένη Τσιούτσιου, Υποψήφια διδάκτορας, Τομέας Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων, Τμήμα Φαρμακευτικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

17:15 - 17:30 Γιατροσόφια σε χειρόγραφο του 17ου αιώνα - Δημήτρης Μιτουλάκης, Υποψήφιος Διδάκτορας, Τμήμα Φιλοσοφικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Στις 18:00 - 19:00 θα γίνει μία αναδρομή στο έργο της ΕΕΕ  και θα γίνει βράβευση ανθρώπων με σημαντική προσφορά στην Εθνοφαρμακολογία ενώ το πρόγραμμα της πρώτης μέρας θα ολοκληρωθεί με εκδήλωση υποδοχής – δείπνο.

Η δεύτερη μέρα του συνεδρίου  θα ξεκινήσει με την ενότητα για το ρόλο της Εθνοφαρμακολογίας στην ανακάλυψη βιοδραστικών φυσικών προϊόντων στο πλαίσιο της οποίας θα γίνουν οι ακόλουθες ομιλίες

Στις 09:00 - 09:40 ο Ηλίας Βαλιάκος. Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό (ΕΔΙΠ), Εργαστήριο Φαρμακολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα μιλήσει για τις πηγές των ιατροφαρμακευτικών συγγραμμάτων της βυζαντινής εποχής

Στις 09:40 - 10:20 η Ελένη Σκαλτσά. Καθηγήτρια, Τομέας Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων, Τμήμα Φαρμακευτικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών θα κάνει μία Εθνοφαρμακολογική προσέγγιση των φυτικών φαρμάκων από τον Ιπποκράτη στη σύγχρονη φυτοθεραπεία

Τέλος, στις 10:20 - 11:00 η Διαμάντω Λάζαρη. Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τομέας Φαρμακογνωσίας - Φαρμακολογίας, Τμήμα Φαρμακευτικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης θα αναφερθεί σε Εθνοφαρμακολογικές μελέτες στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη

Στη διάρκεια της επόμενης ενότητας με θέμα Φαρμακολογικές και βιολογικές μελέτες φαρμακευτικών δρογών & φυσικών παρασκευασμάτων θα μιλήσουν;

Στις 11:30 - 12:00 η Ρωξάνη Τέντα. Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα ομιλίας της τη «Διερεύνηση της επίδρασης φυτικών εκχυλισμάτων έναντι καρκινικών κυτταρικών σειρών»

Στις 12:00 - 12:30 ο Μιχάλης Αλέξης. Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Χημικής Βιολογίας, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών θα αναφερθεί στην Αξιοποίηση εθνοφαρμακολογικών δεδομένων και της ελληνικής χλωρίδας για την ανακάλυψη οστεοπροστατευτικών παραγόντων

Το απόγευμα του Σαββάτου έχει προγραμματιστεί η συζήτηση γύρω από το θέμα Αναλυτικές μεθοδολογίες και διασφάλιση ποιότητας εθνοφαρμακολογικών πρώτων υλών. Στο πλαίσιο αυτό:

Στις 14:30 - 15:00 η Αναστασία Καρυώτη. Τομέας Φαρμακογνωσίας - Φαρμακολογίας, Τμήμα Φαρμακευτικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης θα κάνει ομιλία με θέμα Η μελέτη του φυτοχημικού προφίλ του δίκταμου (Origanum dictamnus), ενός φυτού με παραδοσιακή χρήση ως αντιφλεγμονώδες  ενώ

στις 15:00 - 15:30 θα ακολουθήσει η ομιλία του Ευάγγελου Γκίκα. Επίκουρου Καθηγητή, Εργαστήριο Φαρμακευτικής Ανάλυσης, Τομέας Φαρμακευτικής Χημείας, Τμήμα Φαρμακευτικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα Μεταβολομικές μελέτες και έλεγχος ποιότητας δρογών

Για την Κυριακή, τελευταία μέρα του συνεδρίου είναι προγραμματισμένη στις 10.20-11.00 ομιλία της Ιωάννας Χήνου, Καθηγήτριας, Τομέας Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων, Τμήμα Φαρμακευτικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα το Κανονιστικό πλαίσιο για τα φάρμακα φυτικής προέλευσης

Ενδιαφέρον αναμένεται να είναι και το Στρογγυλό τραπέζι για την ανάπτυξη της Εθνοφαρμακολογίας στη χώρα μας (11.30-14.00) στο οποίο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Ιδρυμάτων, Επιστημονικών Εταιριών και Συλλόγων, Φαρμακευτικών Συλλόγων και Εταιριών με φαρμακευτικά, φαρμακοκαλλυντικά και συμπληρώματα διατροφής βασισμένα στα φυσικά προϊόντα.

 

 

Νάντια Μερκούρη: Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εθνοφαρμακολογίας