NEA

ΟΕΝΓΕ: Γιατί καθυστερούν οι προσλήψεις που υποστηρίζει η κυβέρνηση;

ΟΕΝΓΕ: Γιατί καθυστερούν οι προσλήψεις που υποστηρίζει η κυβέρνηση;

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Με εκπροσώπους του προεδρείου της ΟΕΝΓΕ και των γιατρών που συμμετείχαν στην προκήρυξη των ΤΕΠ της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας συναντήθηκε χθες ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Ο ΥΥΚΑ ξεκαθάρισε ότι η προκήρυξη των 208 θέσεων επιμελητών για την στελέχωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών δεν έχει ακυρωθεί. Και τους ενημέρωσε ότι ανακαλύφθηκαν παρατυπίες κατά τον έλεγχο νομιμότητας, δηλαδή κατά την διαδικασία που υποχρεούται να ακολουθήσει το υπουργείο και με την οποία ολοκληρώνεται η επιλογή των γιατρών πριν από το διορισμό τους. Για το λόγο αυτό γύρισαν πίσω τα πρακτικά στο Συμβούλιο που έκανε την κρίση, προκειμένου να διορθωθούν.

Ξεκαθάρισε δε ο κ. Κοντοζαμάνης, ότι πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι να τηρηθεί η νομιμότητα αλλά και να ολοκληρωθεί η διαδικασία των διορισμών.

Οι θέσεις της ΟΕΝΓΕ

Από την πλευρά της ΟΕΝΓΕ επισημάνθηκε ότι «σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσουν δικαιολογία τυχόν παρατυπίες για να ακυρωθεί όλη η διαδικασία της κρίσης και το σύνολο των διορισμών.

Σύμφωνα με τη δήλωση της κ. Αφροδίτης Ρέτζιου, προέδρου της ΟΕΝΓΕ μετά την συνάντηση με τον υφυπουργό υγείας συμβαίνουν τα εξής:

«Ευθύνονται για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση καθώς πρόκειται για θέσεις που έχουν προκηρυχθεί πριν από 18 ολόκληρους μήνες και για κρίσεις που έχουν ολοκληρωθεί και σταλεί στο υπουργείο από 1/7.

Στα επίμονα ερωτήματα της αντιπροσωπείας που συναντήθηκε με τον Β. Κοντοζαμάνη, σε ποιες συγκεκριμένες παρατυπίες αναφέρεται το υπουργείο, δεν έδωσε καμία σαφή απάντηση. Ούτε ποιες είναι, ούτε πόσους αφορούν.

Η πολιτική ηγεσία στο υπουργείο υγείας, όπου σταθεί και όπου βρεθεί, υποστηρίζει ότι η στελέχωση των ΤΕΠ είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Και «πρώτο της μέλημα». Αν είναι έτσι, γιατί άφησαν να περάσουν τρεις μήνες; Στην εκπνοή δηλαδή της προθεσμίας που προβλέπει ο νόμος. Για την αναπομπή της απόφασης του συμβουλίου των κρίσεων;

Γιατί αφήνει τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, που είναι η πρώτη γραμμή μάχης για την αντιμετώπιση των ασθενών και την υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής, χωρίς γιατρούς;

Αντίθετα, όταν πρόκειται για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων προχωρούν σε fast track διαδικασίες όπως αυτές που προβλέπονται στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, π.χ. να ελέγχουν τα δικαιολογητικά άδειας και λειτουργίας των επιχειρήσεων αφού έχουν ξεκινήσει τις μπίζνες τους...».