ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ο ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ ξεκινάει συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματκού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α)

Ο ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ ξεκινάει συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματκού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α)

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Μία σημαντική συνεργασία που δείχνει τη νέα δυναμική που αποκτούν τα φαρμακεία μετά την επίσημη αναγνώριση του ρόλου τους στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ανακοινώθηκε την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου στο πλαίσιο της Συνέντευξης Τύπου που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας,

Πιο συγκεκριμένα μετά από πρόσκληση της προέδρου του Δ.Σ. της ΕΛΕΑΝΑ κ. Αθανασίας Παππά στη συνέντευξη Τύπου έδωσε το παρών ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ομίλου του Προμηθευτικού Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Αττικής, Λαμίας και Ηπείρου (ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ) κ. Μίλτος Αγιούμπ ο οποίος στο χαιρετισμό του ανακοίνωσε επίσημα τη συνεργασία με την ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.

Όπως είπε ο κ. Αγιούμπ δύο ήταν οι βασικοί λόγοι που ο ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ αποδέχτηκε την πρόταση για συνεργασία με την ΕΛΕΑΝΑ, ο ένας προφανής και άλλος λιγότερο προφανής, όπως ανέφερε.

Ο προφανής λόγος έχει να κάνει σύμφωνα με τον κ. Αγιούμπ με το γεγονός ότι «εκπροσωπούμε και είμαστε συνεταιρισμός των φαρμακοποιών του πάγκου, της γειτονιάς», γεγονός που σημαίνει ότι είναι στην αποστολή τέτοιου είδους συνεργασίες με τους ασθενείς για θέματα που μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και ενημέρωσης γύρω από αυτήν. 

Ο δεύτερος, λιγότερο προφανής, λόγος ήταν ότι «είμαστε και εμείς ουσιαστικά μία εθελοντική συνεύρεση και συνεργασία κι ας έχει και ένα επιχειρηματικό πρόσημο μπροστά. Κλείνουμε δύο χρόνια μετά την ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α τα 40 χρόνια μας του χρόνου, οπότε αντιλαμβανόμαστε ακριβώς όλη την προσπάθεια και τον καθημερινό αγώνα που χρειάζεται προκειμένου μία προσπάθεια να έχει διάρκεια, να έχει συνέχεια και να έχει βεβαίως και αποτέλεσμα». 

Ο κ. Αγιούμπ εξέφρασε τη χαρά του για την επαφή που υπήρξε με την ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. και αποκάλυψε τους δύο βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η συνεργασία που ήδη ξεκινάει. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι για τη συνάντηση με την κ. Παππά και έχουμε αποφασίσει να συνεργαστούμε σε πιο στενό επίπεδο μέσα στο 2019 προκειμένου μέσα στο 2020 να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε πιο στοχευμένες και συγκεκριμένες δράσεις μέσα από τα φαρμακεία – μέλη του συνεταιρισμού και ειδικότερα μέσω του δικτύου των συνεταιρισμένων φαρμακείων green pharmacy. Αυτές οι δράσεις θα έχουν δύο βασικούς πυλώνες. Ο ένας πυλώνας θα είναι η συνεργασία μας για να εκπαιδεύσουμε τα μέλη μας όχι στο κομμάτι των ΦΥΚ που είναι αρμοδιότητα των Συλλόγων μας αλλά στο κομμάτι του πως μπορούμε να υποστηρίξουμε καλύτερα τον ασθενή με ρευματική νόσο μέσα στο φαρμακείο είτε αφορά τη συμβατική του θεραπεία είτε αφορά την υποστήριξή του στις εξάρσεις του, στην καθημερινότητά του, ό,τι  μπορούμε να κάνουμε στη λογική της προσβασιμότητας που έχουν τα φαρμακεία μέσα στις γειτονιές. Και ο δεύτερος πυλώνας αφορά το κομμάτι της αξιοποίησης των σημείων μας για να μπορέσουμε να διασπείρουμε την πληροφορία, αξιόπιστη πληροφορία ως επιστήμονες υγείας για να ευαισθητοποιήσουμε τον γενικό πληθυσμό και στο κομμάτι της έγκαιρης διάγνωσης και στο κομμάτι της αναπαραγωγής αυτής της πληροφορίας καθώς κάθε άνθρωπος που αξιόπιστα πληροφορείται μέσα στο φαρμακείο από τον φαρμακοποιό μπορεί να μεταφέρει αυτήν την πληροφορία στους οικείους του και έτσι να έχουμε ένα πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Σε αυτούς λοιπόν τους δύο πυλώνες συνεργασίας θα προχωρήσουμε μέσα στο 2020 και εδώ είμαστε να κάνουμε μαζί όμορφα πράγματα προς όφελος των ασθενών με ρευματικές νόσους».

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο που προέκυψε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου είναι το ότι η κ. Παππά ως πρόεδρος Συλλόγου Ασθενών είδε μακριά και έκανε αυτήν την κίνηση απευθυνόμενη προς τους φαρμακοποιούς. Μάλιστα δήλωσε ότι η συνάντηση που έγινε με τους εκπροσώπους του Ομίλου ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ ήταν πολύ εποικοδομητική ενώ σημείωσε της αξία της ενέργειας που είχε κάνει η ΟΣΦΕ για τον Σακχαρώδη διαβήτη, γεγονός που δείχνει ότι κάθε σοβαρή και οργανωμένη προσπάθεια θέλει χρόνο αλλά τελικά δίνει καρπούς που μπορούν να αλλάξουν το τοπίο προς όφελος του τελικού αποδέκτη των υπηρεσιών υγείας που είναι ο ασθενής, το οποίο άλλωστε είναι και το ζητούμενο.