NEA

Βασίλης Κικίλιας: Στόχος μας είναι να κάνουμε το υπουργείο Υγείας από υπουργείο απελπισίας σε υπουργείο της ελπίδας»

Βασίλης Κικίλιας: Στόχος μας είναι να κάνουμε το υπουργείο Υγείας από υπουργείο απελπισίας σε υπουργείο της ελπίδας»

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

«Η Επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης θα διερευνήσει αν ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλος πίεζε εισαγγελικούς λειτουργούς να ασκήσουν διώξεις - χωρίς στοιχεία - σε πολιτικούς αντιπάλους του. Αν επιβεβαιωθούν οι μαρτυρίες των εισαγγελικών λειτουργών και συγκεκριμένα της κας Ραΐκου και του κ. Αγγελή, τότε θα μιλάμε για ποινικές ευθύνες του κ. Παπαγγελόπουλου, όπως κατάχρηση εξουσίας, πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος, παράβαση καθήκοντος και ψευδής κατάθεση. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δια του συγκεκριμένου υπουργού, κρέμασε στα μανταλάκια 2 πρώην Πρωθυπουργούς και 8 υπουργούς. Τους διαπόμπευσε προκαλώντας τους ανείπωτη ηθική βλάβη, μόνο και μόνο για να τεθούν στο αρχείο οι υποθέσεις τους και τελικά να δικαιωθούν. Αν δεν είναι αυτό πολιτική σκευωρία, τότε τι είναι; Πιστεύω ακράδαντα στη διάκριση των εξουσιών – νομοθετικής εκτελεστικής και δικαστικής – και άρα η περαιτέρω διερεύνηση αφορά αποκλειστικά τη Δικαιοσύνη».

Αυτά είπε μιλώντας στην Real News ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας σχολιάζοντας το θέμα των ημερών με τα …απόνερα του σκανδάλου της Novartis και τις μεθοδεύσεις που –όπως όλα δείχνουν- έγιναν σε αυτό.

Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι «όλοι οι Έλληνες πολίτες, μετά και την σχετική ψήφιση των διατάξεων στη Βουλή, θα γνωρίζουν τα δικαιώματά τους, αλλά και τις υποχρεώσεις τους με βάση τον αντικαπνιστικό νόμο. Η κοινωνία είναι πλέον ώριμη και ο νόμος θα εφαρμοστεί. Σε αυτό συμφωνούν καπνιστές και μη καπνιστές στη συντριπτική τους πλειοψηφία. Θα σεβαστούμε τα δικαιώματα των καπνιστών, αλλά προφανώς θα προασπίσουμε και τα δικαιώματα των μη καπνιστών. Και βεβαίως, θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα στη ζωή των παθητικών καπνιστών και ειδικά των παιδιών. Είναι θέμα υγείας, είναι θέμα πολιτισμού. Η ελληνική αστυνομία, η δημοτική και η λιμενική αστυνομία θα κάνουν τη δουλειά τους, κάτι το οποίο συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως στη Γαλλία, τη Δανία και την Κύπρο».

Όσο για την περίπτωση της 54χρονης καθηγήτριας Πανεπιστημίου που έχασε την ζωή της την περασμένη εβδομάδα από έλλειψη καρδιοχειρουργικής αντιμετώπισης προκαλώντας διαδικτυακή ανταλλαγή πυρών νυν και πρώην ηγεσίας του ΥΥΚΑ, ο κ. Κικίλιας ξεκαθάρισε:

«Ο κ. Ξανθός και ο κ. Πολάκης έκλεισαν την καρδιοχειρουργική κλινική στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου του Ρίου, το 2017 και δυστυχώς, έχουν το θράσος να κάνουν τώρα μικροπολιτική πάνω σε ένα τόσο τραγικό συμβάν. Από την πλευρά μου θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να βρω αγγειοχειρουργούς, θωρακοχειρουργούς και καρδιοχειρουργούς, καθώς και τα αναγκαία μηχανήματα έτσι ώστε να ανοίξουμε την καρδιοχειρουργική, για την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών. Έχω ήδη επικοινωνήσει με όλους τους άμεσα εμπλεκόμενους, για να βρούμε σύντομα μια βιώσιμη λύση πάνω στο θέμα αυτό. Η καρδιοχειρουργική στο Ρίο θα ανοίξει ξανά.

Η πλήρης λειτουργία των εξοπλισμένων, αλλά και κλειστών κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Ε.Σ.Υ. της χώρας μας, μέσω της πρόσληψης νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και η παραμονή των επικουρικών γιατρών στο σύστημα, αποτελεί βασική προτεραιότητα για εμάς.

Το νέο νομοσχέδιο

«Στο νομοσχέδιο που φέρνουμε στην ολομέλεια αυτήν την εβδομάδα, ενισχύουμε τόσο την προνοσοκομειακή, όσο και την επείγουσα νοσοκομειακή φροντίδα υγείας, μέσα από τον 24ωρο συντονισμό λειτουργίας όλων των μονάδων εντατικής θεραπείας, όσο και με την αναβάθμιση του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας. Εργαζόμαστε μεθοδικά για μια ολοκληρωμένη ψηφιοποίηση του Ε.Σ.Υ., για την διαλειτουργικότητα των υπηρεσιών, το συντονισμό των δράσεων και τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του συστήματος.

Η ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών θα διευκολύνει ασθενείς, γιατρούς, εργαζόμενους, διοικήσεις των νοσοκομείων. Στόχος μας είναι να κάνουμε το υπουργείο Υγείας από υπουργείο απελπισίας σε υπουργείο της ελπίδας».

Για την φαρμακοβιομηχανία και το clawback

«Το νομοσχέδιο που έχουμε καταθέσει αποτελεί τομή στη φαρμακευτική πολιτική της χώρας. Θεσμοθετούμε το «επενδυτικό clawback», δίνοντας κίνητρα στις εταιρείες να επενδύσουν σε παραγωγικής επενδύσεις και κλινικές δοκιμές, να «ρίξουν» χρήματα, με άλλα λόγια, σε έρευνα και ανάπτυξη και τα ποσά αυτά να συμψηφίζονται με το clawback. Με τον τρόπο αυτό, έχουμε τη δυνατότητα να μετατρέψουμε το clawback, από στρεβλό και αντιαναπτυξιακό μέτρο, σε μηχανισμό προσέλκυσης επενδύσεων, άρα και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας τόσο από ελληνικές, όσο και από φαρμακοβιομηχανίες του εξωτερικού».