NEA

Με επιπλέον αλλαγές για το φάρμακο, ψηφίζεται σήμερα το νομοσχέδιο για την υγεία

Με επιπλέον αλλαγές για το φάρμακο, ψηφίζεται σήμερα το νομοσχέδιο για την υγεία

Από τον Γιώργο Σακκά  

 

Με αφαίρεση ενός άρθρου σχετικά με τον ΕΟΔΥ και τροποποιήσεις στις διατάξεις για το φάρμακο, μετά τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων, των φορέων και των κοινωνικών εταίρων, στο πλαίσιο της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, συζητείται σήμερα και ψηφίζεται το νομοσχέδιο «Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Ρυθμίσεις για τα προϊόντα καπνού και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Υγείας».

Αν και το νέο κείμενο που τίθεται για συζήτηση μπορεί να μην αποτελέσει και το τελικό σχέδιο νόμου που θα ψηφιστεί, ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές αλλαγές που δείχνουν και τις διαθέσεις της Κυβέρνησης για τη νέα φαρμακευτική πολιτική που θέλει να ακολουθήσει.

Σύμφωνα λοιπόν με την Έκθεση της Επιτροπής, στο άρθρο 19 που αφορά στις εθελούσιες μειώσεις, διευκρινίστηκαν οι χρονικοί περίοδοι υποβολής αιτημάτων και ένταξης τους στα Δελτία Τιμών, αφού είχε διευκρινιστεί αρχικά πως τα φάρμακα αναφοράς, θα μπορούν να ρίχνουν τις τιμές τους έως την τιμή των αντίστοιχων γενοσήμων, χωρίς να επηρεάζουν τις τιμές των τελευταίων. Επιπλέον, λοιπόν, προστέθηκε πως οι εθελούσιες μειώσεις θα γίνονται «είτε κατά τη διαδικασία της γενικής ανατιμολόγησης είτε άπαξ ετησίως. Στην πρώτη περίπτωση, η νέα χαμηλότερη τιμή ενσωματώνεται στο Δελτίο Τιμών Ανατιμολόγησης, ενώ στη δεύτερη, σε συμπληρωματικό δελτίο τιμών που εκδίδεται μετά την υποβολή του σχετικού αιτήματος».

Επίσης μια ακόμη αλλαγή αφορά στο «καλάθι» των χωρών στο πλαίσιο της αξιολόγησης των φαρμάκων. Έτσι, από 8 πλέον οι χώρες είναι 11, με την προσθήκη της Ιταλίας, της Δανίας και της Γερμανίας. Στο ίδιο άρθρο, με αρίθμηση πλέον 22, αλλά και στην ίδια παράγραφο προστέθηκε η πρόβλεψη πως «η ρύθμιση της παραγράφου αυτής εφαρμόζεται για όλα τα προϊόντα που θα υποβληθούν προς αξιολόγηση στην Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (ΕΑΑΦΑΧ) μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, καθώς και για όλα τα 19 προϊόντα των οποίων η αξιολόγηση εκκρεμεί ακόμη στο πλαίσιο της ΕΕΦΑΧ. Προϊόντα τα οποία έχουν ήδη παραπεμφθεί στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου δεν αξιολογούνται εκ νέου».

Στο άρθρο 23 προστέθηκε πως η Επιτροπή Αξιολόγησης παραπέμπει στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, καθώς και πως αφορά ακόμη δύο κατηγορίας φαρμάκων αυτά που «β) έχουν λάβει καταρχάς θετική αξιολόγηση βάσει συνοπτικής διαδικασίας αξιολόγησης και γ) δεν υπόκεινται σε αξιολόγηση βάσει των αναφερομένων στα εδάφια δ’, ε’ και ι’ της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, εφόσον η τιμή αποζημίωσής τους είναι υψηλότερη από την τιμή αποζημίωσης του αντίστοιχου φθηνότερου γενοσήμου (εδάφιο δ’ της παραγράφου 1), δεν είναι χαμηλότερη από τις τιμές αποζημίωσης των φαρμάκων που εμπεριέχουν τις επιμέρους δραστικές ουσίες αθροιστικά (εδάφιο ε’ της παραγράφου 1) και η τιμή αποζημίωσής τους είναι υψηλότερη από το αντίστοιχο ήδη ενταγμένο προϊόν στον κατάλογο (εδάφιο ι’ της παραγράφου 1). Με απόφαση του Υπουργού Υγείας καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της περίπτωσης γ’ του εδαφίου α’ της παραγράφου 2 του παρόντος».

Στο άρθρο 25 για την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, στο τέλος της νέας παραγράφου 8 που εισάγεται στο άρθρο 254 του 4512/2018 σημειώνεται πως «οι συνθήκες που εξειδικεύουν τη δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης πριν τη λήξη της συμφωνίας, περιγράφονται υποχρεωτικά στις συμφωνίες που υπογράφονται μεταξύ της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης και του Κατόχου Άδειας Κυκλοφορίας (ΚΑΚ) και εγκρίνονται με απόφαση του Υπουργού Υγείας κατά την ένταξη ενός προϊόντος στην αποζημίωση».