NEA

Συνεχίζονται τα προβλήματα με τον ΕΦΚΑ, παρά τις παρεμβάσεις του ΠΙΣ και του ΙΣΑ

Συνεχίζονται τα προβλήματα με τον ΕΦΚΑ, παρά τις παρεμβάσεις του ΠΙΣ και του ΙΣΑ

Οι γιατροί ζητούν πλήρη εξομάλυνση των προβλημάτων με τις εκκαθαρίσεις του υπερταμείου που δείχνει να μην είναι όπως θα έπρεπε οργανωμένο.

 

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Χθες συνάντηση είχε το συντονιστικό όργανο των ιδιωτικών φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τον πρόεδρο του ΕΦΚΑ κ. Χρήστο Χάλαρη και τον υποδιοικητή του ΕΦΚΑ κ. Ελευθέριο Κρητικό, για το κρίσιμο ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ασφαλιστικών Ταμείων προ του ΕΟΠΥΥ . Στη συνάντηση τον Πρόεδρο του ΙΣΑ και του συντονιστικού οργάνου Γ. Πατούλη, εκπροσώπησε ο Α Αντιπρόεδρος του ΙΣΑ Φ. Πατσουράκος. Το Συντονιστικό Όργανο εξέφρασε την άμεση ανάγκη να εξοφληθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές καθώς διακυβεύεται η επιβίωση των εργαστηρίων που έχουν οδηγηθεί σε οικονομική ασφυξία.

Η διοίκηση του ΕΦΚΑ ενημέρωσε το Συντονιστικό ότι τα χρήματα που είχαν δοθεί στον ΕΦΚΑ μέσω του μνημονιακού δανείου για την αποπληρωμή των οφειλών επιστράφηκαν, γιατί δεν χρησιμοποιήθηκαν στο ενδεδειγμένο χρονικό διάστημα που προέβλεπε η μνημονιακή σύμβαση. Δεσμεύθηκε ωστόσο ότι η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων θα γίνει από εθνικούς πόρους, με ταχεία διεκπεραίωση και με στόχο ένα ποσοστό, περί το 25% , να έχει πληρωθεί έως τέλος του 2019, ενώ το υπόλοιπο στους πρώτους μήνες του 2020 ανάλογα και με την πορεία εκκαθάρισης.

Μάλιστα προκειμένου να επιτευχθεί η αποπληρωμή σε σύντομο χρονικό διάστημα, ζητήθηκε η συνδρομή όλων των φορέων για ενημέρωση των μελών τους ότι επιθυμούν να εισπράξουν τα ληξιπρόθεσμα με βάση τον νόμο και για τον σκοπό αυτό τοποθετήθηκε ειδική ομάδα από υπαλλήλους του ΕΦΚΑ, πενταπλάσιους του παρελθόντος.

Ζητήθηκε επίσης να υπάρξει μέριμνα για ασφαλιστική ενημερότητα όσων τελούν υπό ρύθμιση αλλά από υπαιτιότητα του ΤΣΑΥ, λόγω μη σωστής ανάρτησης των οφειλών, δεν έχουν ενταχθεί σε αυτή όπως επίσης και να επιταχυνθεί η διαδικασία ένταξης στο καθεστώς των 120 δόσεων όσων έχουν οφειλές στο ΤΣΑΥ.

Προγραμματίσθηκε νέα συνάντηση σε ένα μήνα για να συζητηθεί η πορεία της αποπληρωμής προκειμένου να μη χαθεί και άλλος πολύτιμος χρόνος.