NEA

40ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο το προσεχές ΠΣΚ στα Ιωάννινα

40ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο το προσεχές ΠΣΚ στα Ιωάννινα

Η δια βίου υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής είναι ο ακρογωνιαίος λίθος στην πρόληψη των καρδιαγγειακών!

Ο καθηγητής Ιωάννης Γουδέβενος, πρόεδρος της ΕΚΕ μιλάει για αυτά που πρέπει να προσέχουμε για να έχουμε! Παχυσαρκία, κάπνισμα, λιπίδια, διαβήτης...

Όλα θα αναλυθούν διεξοδικά στο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο το επόμενο ΠΣΚ στα Ιωάννινα!

Ο Ιωάννης Κανακάκης, αντιπρόεδρος και επόμενος πρόεδρος της ΕΚΕ μιλάει για τη μελέτη Pure που συνδέει τα καρδιαγγειακά με την φτώχεια, το κάπνισμα και την κακή διατροφή... Ενώ ο καθηγητής Κώστας Τσιούφης, πρώην πρόεδρος της ΕΚΕ, μιλάει για τα σκορ καρδιαγγειακού κινδύνου και τα νέα από το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας...

Το 40ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο που διεξάγεται παράλληλα με το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας στις 17 με 19 Οκτωβρίου 2019 στα Ιωάννινα στοχεύει μεταξύ άλλων στην ενημέρωση του κοινού για τις νεότερες εξελίξεις στον τομέα της Καρδιολογίας και την ευαισθητοποίηση όλων για την σημασία της πρόληψης στα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Αυτό σημαίνει διακοπή του καπνίσματος, διατροφή με λιγότερα λιπαρά, διατήρηση χαμηλού σωματικού βάρους, τακτικό έλεγχο της πίεσης και των καρδιακών παλμών, πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη και της χοληστερίνης. Ειδικά δε η LDL στοχοποιείται εκ νέου από την διεθνή καρδιολογική κοινότητα, για τα άτομα εξαιρετικά υψηλού κινδύνου, ρίχνει τα ανεκτά όρια στο 55 ενώ για τους υγιείς μπορεί να φτάνει τα 100. Όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, δεν είναι εφικτό να ρίχνουμε τα επίπεδα της «κακής» χοληστερίνης τόσο χαμηλά με απλά σωστή διατροφή και ως εκ τούτου χρειάζονται και φάρμακα τα οποία δεν πρέπει να φοβούνται όσοι τα χρειάζονται.

Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία, το 80% του συνόλου των καρδιαγγειακών μπορεί να προληφθεί με αλλαγή στον τρόπο ζωής καθώς η πλειοψηφία τους (εγκεφαλικά, έμφραγμα μυοκαρδίου, περιφερειακή αρτηριακή νόσος, καρδιακή ανεπάρκεια, κολπική μαρμαρυγή). Αυτά οφείλονται στους κύριους παράγοντες κινδύνους που είναι η δυσλιπιδαιμία, η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Σε επίπεδο επεμβατικής καρδιολογίας, τα τελευταία χρόνια οι εξελίξεις είναι εντυπωσιακές με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί η θνητότητα. Η ΕΚΕ λαμβάνοντας υπόψη ότι στη χώρα καταγράφονται 20.000 περίπου εμφράγματα μυοκαρδίου, θα ξεκινήσει καταγραφή για να εξετάσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της αντιμετώπισής τους. Σε ό,τι αφορά την αγγειοπλαστική των στεφανιαίων αρτηριών, τα νέας γενιά στεντς οδηγούν σε άριστα αποτελέσματα με ελάχιστες επιπλοκές κατά την παρακολούθηση και στη μικρότερη ανάγκη για λήψη μακροπρόθεσμης αντιοβιοτικής αγωγής. Επιπλέον για τους ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, οι οποίοι δεν μπορούν να λάβουν αντιπητική αγωγή, η διαδερμική σύγκλειση του ωτίου αριστερού κόλπου αποτελεί σήμερα την ενδεδειγμένη λύση.