ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Παρέμβαση του ΕΟΠΥΥ ζητούν οι φαρμακοποιοί

Παρέμβαση του ΕΟΠΥΥ ζητούν οι φαρμακοποιοί

Για την καλύτερη πρόσβαση των πολιτών στα αντιγριπικά εμβόλια

Με πρωτοβουλία του μέλους του Δ.Σ. του ΠΦΣ κ. Γιάννη Δαγρέ υπήρξε ενημέρωση από τη βασική προμηθεύτρια εταιρείας  των αντιγριπικών εμβολίων στη χώρα μας για το χρόνο διάθεσής τους στα φαρμακεία

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Εντυπωσιακή ήταν η ανταπόκριση των πολιτών που ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού στο κάλεσμα να προχωρήσουν έγκαιρα στον αντιγριπικό εμβολιασμό, φαίνεται ωστόσο ότι αυτό έχει δημιουργήσει πρόβλημα ελλείψεων που οι φαρμακοποιοί σπεύδουν να αντιμετωπίσουν. Μιλώντας στο DailyPharmaNews ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ.  Απόστολος Βαλτάς με αφορμή τη συνέντευξη Τύπου που  πραγματοποίησε τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου από κοινού με το Μορφωτικό ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ για την παρουσίαση της κοινής εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της ελληνικής κοινωνίας για την αξία του αντιγριπικού εμβολιασμού δήλωσε την αισιοδοξία του για την επίτευξη του στόχου να υπάρξει σημαντική αύξηση των ατόμων που εμβολιάζονται κατά της γρίπης.

Η αισιοδοξία του αυτή στηρίζεται στη μέχρι σήμερα εικόνα που έχει διαμορφωθεί. «Πρέπει να πω ότι οι αριθμοί είναι ενθαρρυντικοί. Για το 2019 από τα πρώτα στοιχεία που έχουμε παρόλο που ποσότητα εμβολίων που έχει παραγγελθεί είναι κατά 25% αυξημένη σε σχέση με πέρσι, ήδη διατέθηκε το 25% των προβλεπόμενων παραγγελιών».

Υπάρχει μία τάση του κόσμου, συνεχίζει ο κ. Βαλτάς να έρχεται να εμβολιάζεται νωρίς ενώ άλλες χρονιές εμβολιαζόταν όταν κρύωνε ο καιρός και όταν άκουγε ότι ήδη υπήρχαν πολλά κρούσματα γρίπης. Άρα αρχίζει συνειδητά να αλλάζει ο τρόπος που αντιμετωπίζει ο κόσμος το ζήτημα του αντιγριπικού εμβολιασμού, αρχίζει να αλλάζει η κουλτούρα του κόσμου και να πηγαίνει συντονισμένα να εμβολιαστεί στους προβλεπόμενους χρόνους που πρέπει να το κάνει ώστε να έχει την ανοσία που πρέπει την περίοδο που το έχει αυτό ανάγκη. Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι ήδη έχουν σχεδόν εξαφανιστεί τα εμβόλια από τα φαρμακεία και περιμένουν οι φαρμακοποιοί τα επόμενα καθώς η εταιρεία που δίνει τα εμβόλια (σ.σ. το 75% των αντιγριπικών εμβολίων στην ελληνική αγορά) κινήθηκε με την λογική αυτού που συνέβαινε τόσα χρόνια, με τους πολίτες να πηγαίνουν να εμβολιαστούν στα τέλη Νοεμβρίου. Φέτος λόγω των προβλημάτων που υπήρξαν την προηγούμενη χρονιά με ανθρώπους να πεθαίνουν στις ΜΕΘ από γρίπη αλλά και με τις κινήσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που έκαναν και κάνουν οι φαρμακοποιοί και όλοι οι υγειονομικοί, πολύς κόσμος μπήκε στη λογική να εμβολιαστεί πιο νωρίς, κάτι που είναι πάρα πολύ σωστό». Αυτό ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, έχει οδηγήσει στο να έχουν σχεδόν εξαφανιστεί τα εμβόλια από τα φαρμακεία.

 

Το χρονοδιάγραμμα της παραλαβής και η παρέμβαση στον ΕΟΠΥΥ

 

Ο κ. Γιάννης Δαγρές, μέλος του Δ.Σ. του ΠΦΣ και Ειδικός Γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής βλέποντας το πρόβλημα πήρε την πρωτοβουλία να επικοινωνήσει με την εταιρεία που διακινεί το 75% των εμβολίων, ώστε οι φαρμακοποιοί να έχουν μία εικόνα για το χρόνο παραλαβής των εμβολίων και εκείνοι με τη σειρά τους να μπορούν να ενημερώσουν τους πολίτες που θέλουν να εμβολιαστούν.

Από την επικοινωνία του κ. Δαγρέ με τον Δ/ντη της Επιχειρησιακής Μονάδας Εμβολίων της εταιρείας και την ενημέρωση του για το ζήτημα των ελλείψεων, προέκυψαν ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία που αφορούν το εν λόγω εμβόλιο.

 Φαίνεται λοιπόν ότι για την περίοδο 2019-2020 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ο οποίος είναι ο διεθνώς υπεύθυνος για την επιλογή και την προμήθεια προς τις εταιρείες παραγωγής των στελεχών της γρίπης που επιλέγονται κάθε χρόνο για τα εμβόλια), άργησε έναν ολόκληρο μήνα να ολοκληρώσει τις παραπάνω διαδικασίες, για λόγους ανωτέρας βίας. Αυτό είχε ως φυσικό επακόλουθο να καθυστερήσει κατ΄ αναλογία και αντίστοιχο χρονικό διάστημα η παραγωγή των εν λόγω εμβολίων διεθνώς.

Στην Ελλάδα προϋπολογίστηκε να έρθουν 20-25% περισσότερα εμβόλια γρίπης σε σχέση με πέρσι, γύρω στα 2,5 εκατομμύρια μονάδες σύνολο από όλες τις εταιρείες αθροιστικά.

Η εταιρεία που διακινεί το αντιγριπικό εμβόλιο έχει προγραμματισμένες για το εγγύς μέλλον την εισαγωγή κι άλλων μονάδων, σε τρεις (3) ημερομηνίες: 29-10-2019, 5-11-2019 και 30-11-2019

Προσωπικά, όπως είπε ο κ. Δαγρές, «μετά από αυτές τις πληροφορίες, επιδίωξα επαφή με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς και με τον πρόεδρο του ΠΦΣ, τον Απόστολο τον Βαλτά, και τον πρόεδρο του Συλλόγου μας του ΦΣΑ, τον Κώστα τον Λουράντο (πρόβλημα εμφανίζεται μικρότερο μεν αλλά υπαρκτό και στο Λεκανοπέδιο Αττικής), για να διερευνηθεί το ενδεχόμενο ο ΕΟΠΥΥ να δώσει εντολή στην ΗΔΙΚΑ, εκτάκτως, μόνο για τις συνταγές που περιέχουν αντιγριπικό εμβόλιο, και μόνο για χρονικό διάστημα ενδεικτικά ενός (1)μήνα, να ξεκλειδώσει το χρον. διάστημα εκτέλεσης συνταγών και από 13 ημέρες να το αφήσει ανοικτό, ώστε οι ήδη υπάρχουσες συνταγές που έχουν φτάσει στα Φαρμακεία μας, αδυνατούν να εκτελεστούν λόγω έλλειψης εμβολίων, και υπάρχει κίνδυνος να λήξουν, να μην ακυρωθούν λόγω της παραπάνω ανωτέρας βίας άδικα, και ταλαιπωρείται εξίσου άδικα ο κόσμος.

Αναμένουμε συνέχεια στο θέμα και ευελπιστούμε ότι όλα θα πάνε στο τέλος κατ΄ ευχήν» καταλήγει ο κ. Δαγρές εκφράζοντας τη βεβαιότητα «ότι η ανάδειξη του θέματος μαζί με την επακόλουθη θεσμική εμπλοκή των Οργάνων μας θα δώσει την κατάλληλη λύση».

 

Επιστολή ΠΦΣ στον ΕΟΠΥΥ

Πράγματι ο ΠΦΣ αντιδρώντας άμεσα απέστειλε επιστολή προς τον ΕΟΠΥΥ με την οποία τον ενημερώνει «…για το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στη διάθεση των αντιγριπικών εμβολίων (…) προς τους ασφαλισμένους εν μέσω της εμβολιαστικής περιόδου.(…)

Η εταιρεία (…), η οποία είναι υπεύθυνη για την διάθεση του εμβολίου (…) και είναι η εταιρεία με τις μεγαλύτερες προπαραγγελίες για τη φετινή χρονιά, μας ενημέρωσε πως το 75% των ποσοτήτων της πρόκειται να διανεμηθεί στις φαρμακαποθήκες στα τέλη Οκτωβρίου. Το 25% έχει ήδη διανεμηθεί από τις αρχές του μήνα, ωστόσο οι ποσότητες έχουν εξαντληθεί, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ που αδυνατούν να προμηθευτούν τα εμβόλια.

Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί αφορά στις συνταγές του αντιγριπικού εμβολίου που λήγουν, καθώς οι ασφαλισμένοι αδυνατούν να τις εκτελέσουν εξαιτίας του προαναφερθέντος ζητήματος.

Για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, οι οποίοι θα αναγκαστούν να αναζητήσουν το εμβόλιο σε πληθώρα φαρμακείων ή με την λήξη της συνταγής να ζητήσουν εκ νέου την συνταγογράφηση του από τον θεράποντα ιατρό, ο ΠΦΣ ζητά να παραταθεί η ισχύς των συνταγών που έχουν ήδη εκδοθεί  όπως και των συνταγών που εκδίδονται από τώρα  και στο εξής,  μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, οπότε θα έχει ομαλοποιηθεί ο  εφοδιασμός της αγοράς .

Το στοίχημα για τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και προσωπικά για τον πρόεδρό του κ. Βαλτά είναι, όπως ανέφερε στο DailyPharmaNews «να ξεπεράσουμε κατά 20% σε αριθμό τους περσινούς εμβολιασμούς στις ομάδες υψηλού κινδύνου, κάτι που πιστεύω ότι θα επιτευχθεί».

Όλα λοιπόν παίζουν το ρόλο τους σε αυτήν την προσπάθεια και η επαρκής ενημέρωση των πολιτών για το πότε θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν και η όποια κίνηση ώστε να μην ταλαιπωρούνται παίζει σαφώς πολύ μεγάλη σημασία για να προβούν στον αντιγριπικό εμβολιασμό.