NEA

Οι δύο αποδέκτες του προγράμματος δωρεών "COMMIT" στην Ελλάδα

Οι δύο αποδέκτες του προγράμματος δωρεών

Η Gilead ανακοινώνει τους αποδέκτες δωρεών, για την υποστήριξη της εξάλειψης της ηπατίτιδας C στην Ελλάδα.

 

Η Gilead Sciences, Inc. ανακοίνωσε τους αποδέκτες του προγράμματος δωρεών “COMMIT” στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αυστραλία (EMEA), παρέχοντας χρηματοδότηση σε δύο (2) προγράμματα στην Ελλάδα, τα οποία υποστηρίζουν τις προσπάθειες που γίνονται με στόχο την μικρο-εξάλειψη της ηπατίτιδας C σε συγκεκριμένους πληθυσμούς.

Με στόχο την εξάλειψη της ιογενούς ηπατίτιδας ως το 2030

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) έχει θέσει ως στόχο την εξάλειψη της ιογενούς ηπατίτιδας ως το 2030 ανά την υφήλιο.
Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 71 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με ηπατίτιδα C, εκ των οποίων οι 74.000-134.000 ζουν στην Ελλάδα.

Οι ευάλωτες ομάδες, οι οποίες κατά παράδοση είναι δύσκολο να προσεγγιστούν από καθιερωμένες πρωτοβουλίες δημόσιας υγείας, επηρεάζονται δυσανάλογα από τη νόσο. Η Gilead μέσω του προγράμματος COMMIT υποστηρίζει μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς σε ολόκληρη την περιοχή του EMEA, οι οποίοι εργάζονται για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας C και την εκπλήρωση των στόχων του Π.Ο.Υ.

Το COMMIT

Το πρόγραμμα COMMIT παρέχει στους οργανισμούς επιχορηγήσεις μέχρι 100.000 λίρες Αγγλίας. Οι επιλεγμένοι οργανισμοί πρέπει να έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για τη δημόσια υγεία, που μπορεί να συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων, την παροχή υγειονομικών ή κοινωνικών υπηρεσιών, την εκπαίδευση ή την προάσπιση ευάλωτων ή δύσκολα προσεγγίσιμων πληθυσμών. Τέτοιοι πληθυσμοί μπορεί να είναι οι έγκλειστοι σε σωφρονιστικά ιδρύματα, χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών (ΧΕΝ), άτομα που διαμένουν σε περιοχές υψηλού επιπολασμού, ομάδες υψηλού κινδύνου και συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες.

 

Οι ακόλουθες οργανώσεις έλαβαν δωρεές μέσω του προγράμματος COMMIT στην Ελλάδα:

  • Σύλλογος Ασθενών Ήπατος «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» για το Πρόγραμμα ολιστικής παρέμβασης για προσυμπτωματικούς ελέγχους και διασύνδεση με τη φροντίδα υγείας σε έγκλειστους στα σωφρονιστικά ιδρύματα Δομοκού και Κασσάνδρας στην Ελλάδα.
  • Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Έρευνας AIDS & Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων για το Πρόγραμμα ταχείας αναζήτησης, καταγραφής και διασύνδεσης με τη φροντίδα υγείας των χρηστών ενδοφλεβίων ναρκωτικών (ΧΕΝ) στην περιοχή της Αθήνας.

Στην Ελλάδα, ο επιπολασμός της νόσου είναι ιδιαίτερα υψηλός στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών σε ποσοστό που αγγίζει το 80%. Υψηλός  είναι ο επιπολασμός της νόσου επίσης και στους φυλακισμένους, ιδίως σε εκείνους που έχουν καταδικαστεί για αδικήματα σχετιζόμενα με τα ναρκωτικά (έως 58%).

Τον Ιούλιο του 2017, ανακοινώθηκε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση της Ηπατίτιδας C που συνιστά πολιτική δέσμευση σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του Π.Ο.Υ. 

Περίπου 80% των ασθενών με χρόνια ηπατίτιδα C παραμένουν αδιάγνωστοι

Σε πρόσφατη έρευνα στη χώρα μας, εκτιμήθηκε ότι το ποσοστό των αδιάγνωστων ασθενών με χρόνια ηπατίτιδα C είναι περίπου 80%, ενώ υπολογίζεται ότι μόνο το 58% των διαγνωσμένων ασθενών έχει λάβει θεραπεία.  

Συνολικά 19 οργανώσεις σε ολόκληρη την περιοχή του ΕΜΕΑ έλαβαν το συνολικό ποσό άνω του 1,5 εκ. λιρών για να υποστηρίξουν τις προσπάθειες μικρο-εξάλειψης σε περίοδο 12 μηνών.

Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ κα Βάνα Σύψα επισήμανε: «Ύστερα από την βράβευση του προγράμματος «Αριστοτέλης», από την Επιστημονική Επιτροπή του EMCDDA - Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας το 2016, έρχεται μια ακόμη  σημαντική αναγνώριση από το Πρόγραμμα δωρεών ‘COMMIT’. Είμαστε ευτυχείς που μας δίνεται η δυνατότητα να συνεχίσουμε την έρευνα – παρέμβασή μας, η οποία μετατρέπεται σε πρακτικά αξιοποιήσιμα αποτελέσματα που προάγουν την δημόσια υγεία. Η ευάλωτη κοινωνικά ομάδα των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών πλήττεται δυσανάλογα από τον ιό της ηπατίτιδας C. Η διάγνωση και η θεραπεία τους καθίσταται σημαντική γιατί συμβάλλει στην πρόληψη της μετάδοσης σε αυτή την ομάδα και κατ’ επέκταση είναι κρίσιμη για την εξάλειψη της ηπατίτιδας C στην Ελλάδα».

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» κ. Γιώργος Καλαμίτσης σχολίασε: «Η συμμετοχή του «Προμηθέα» στο Πρόγραμμα δωρεών ‘COMMIT’ αποτέλεσε μια ιδιαιτέρως απαιτητική και σε περιβάλλον υψηλού ανταγωνισμού διαδικασία. Η συγκεκριμένη διάκριση φανερώνει εκτός των άλλων το υψηλό τεχνοκρατικό και επιστημονικό επίπεδο στο οποίο λειτουργούν οι ΜΚΟ στην Ελλάδα. Η επιτυχία αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία δεδομένου του μεγέθους της χώρας. Από το σύνολο των δεκάδων προτάσεων που υποβλήθηκαν, μόλις 19 επιλέχθηκαν προς χρηματοδότηση και είναι εντυπωσιακό πως 2 από αυτά τα προγράμματα θα υλοποιηθούν στην Ελλάδα. Το Πρόγραμμα ‘COMMIT’ μας δίνει τη δυνατότητα να πραγματώσουμε το όραμά μας: να γεφυρώσουμε το χάσμα και τις ανισότητες που κρατούν ευάλωτες κοινωνικά ομάδες μακριά από τη θεραπεία και το δημόσιο αγαθό της υγείας».

O Γενικός Διευθυντής της Gilead Hellas κ. Σάββας Χαραλαμπίδης δήλωσε: «Η επένδυση στην έρευνα και την ανάπτυξη νέων, καινοτόμων πρωτοβουλιών  συνδέεται άμεσα με την κάλυψη και διαχείριση των αναγκών και προσδοκιών των ασθενών.  Όραμα της Gilead – σταθερά και διαχρονικά – είναι η εξάλειψη της ηπατίτιδας C σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, οι παραπάνω δωρεές αποτελούν παράδειγμα της δέσμευσης της εταιρείας στους ασθενείς και στην επιστημονική κοινότητα».

 

* Τα στοιχεία που παρατίθενται, αναφέρονται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αντιμετώπιση της Ηπατίτιδας C, Υπουργείο Υγείας, Ιούλιος 2017