ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Απ. Βαλτάς: «Τουλάχιστον άδικη η επίθεση του ΕΟΦ στους φαρμακοποιούς, με αφορμή τις ελλείψεις αντιγριπικών εμβολίων»

Απ. Βαλτάς: «Τουλάχιστον άδικη η επίθεση του ΕΟΦ στους φαρμακοποιούς, με αφορμή τις ελλείψεις αντιγριπικών εμβολίων»

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Την οργή των φαρμακοποιών προκάλεσε ο τρόπος που αντέδρασε ο ΕΟΦ στην προσπάθειά τους να εξυπηρετηθεί καλύτερα ο κόσμος που επιθυμεί να εμβολιαστεί και δεν μπορεί λόγω του γεγονότος ότι η πρώτη παρτίδα των αντιγριπικών εμβολίων αν και ήταν μεγαλύτερη σε σχέση με πέρσι δεν έφτασε να καλύψει τις ανάγκες λόγω της πρωτοφανούς ανταπόκρισης των πολιτών στο κάλεσμα να εμβολιαστούν κατά της γρίπης.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Απόστολος Βαλτάς από το βήμα του 3rd Patient Compliance Conference 2019 το οποίο με επιτυχία διοργάνωσε την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου το DailyPharmaNews, λίγο πριν αποχωρήσει πήρε το λόγο θέλοντας να καταλήξει σ’ ένα συμπέρασμα με βάση τα όσα είχαν ειπωθεί νωρίτερα στο στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Ποιες είναι οι πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν για να βελτιωθεί η συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία το 2020» στο οποίο συμμετείχε.

Το συμπέρασμα λοιπόν αυτό για τον κ. Βαλτά ήταν ότι έχουν αλλάξει οι εποχές και ότι «μας έχουν διδάξει και τα λάθη του παρελθόντος αλλά υπάρχει και μία άλλη διάθεση από τους όλους φορείς να δούμε την πραγματικότητα χωρίς στρουθοκαμηλισμούς» σε μία λογική του ότι «πρέπει όλοι οι υγειονομικοί να συνεργαστούμε» αλλάζοντας τη μέχρι σήμερα νοοτροπία που «ο καθένας φαίνεται ότι κινείται αυτοβούλως ενώ έχει αποδειχτεί ότι υπάρχει αποτελεσματικότητα όταν οι φορείς κινούνται συλλογικά».

Ως παράδειγμα στρουθοκαμηλισμού ο κ. Βαλτάς έφερε τη στάση του ακέφαλου, όπως επισήμανε, ΕΟΦ στο θέμα του αντιγριπικού εμβολιασμού. Ο πρόεδρος θεώρησε λάθος του Οργανισμού να κατηγορήσει τους φαρμακοποιούς ότι παραπληροφορούν τον κόσμο για τις ελλείψεις των εμβολίων και να τους καταστήσει υπεύθυνους για το ότι ενώ υπάρχουν τα εμβόλια, με την αναφορά τους σε ελλείψεις εμβολίων σε φαρμακεία δημιουργούν πρόβλημα στην ομαλή διεξαγωγή του αντιγριπικού εμβολιασμό.

Ο κ. Βαλτάς επισήμανε ότι οι φαρμακοποιοί μίλησαν για έλλειψη εμβολίων στα φαρμακεία ουσιαστικά περιγράφοντας την υφιστάμενη κατάσταση που όπως εξήγησε διαμορφώθηκε λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης του κόσμου στο κάλεσμα να εμβολιαστεί με αποτέλεσμα να εξαντληθούν φέτος οι πρώτες παρτίδες που ήδη στάλθηκαν στα φαρμακεία. Είναι προφανές ότι οι ελλείψεις υπάρχουν λόγω της ασυνήθιστα μεγάλης ζήτησης των εμβολίων γι’ αυτήν την εποχή του χρόνου, γεγονός που οφείλεται στο ότι ο κόσμος ανταποκρίνεται στο κάλεσμα των υγειονομικών και δη των φαρμακοποιών να προβεί έγκαιρα στον αντιγριπικό εμβολιασμό. Δεν βγήκε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος να πανικοβάλλει τον κόσμο. Αντίθετα προσπάθησε να κινηθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην ταλαιπωρηθεί ο κόσμος. Στην ουσία ο ΠΦΣ γνωρίζοντας ότι αυτή τη στιγμή έχει εξαντληθεί από πολλά φαρμακεία, ειδικά στην επαρχία η πρώτη παρτίδα που έστειλαν οι εταιρείες για την εξυπηρέτηση των αναγκών με βάση τον προγραμματισμό τους που στηρίχθηκε στη συνήθη συμπεριφορά των πολιτών γι’ αυτήν την εποχή τα προηγούμενα χρόνια, ζήτησε από τον ΕΟΠΥΥ να δοθεί μία παράταση για την εκτέλεση των χιλιάδων συνταγών που έχουν δοθεί από τους ιατρούς για τη χορήγηση του αντιγριπικού εμβολίου ώστε, όπως εξήγησε ο κ. Βαλτάς, «να μην αναγκαστούν ο παππούς και η γιαγιά να ξαναπάνε στο γιατρό, να μην ξαναπληρώσουν».

Για τον κ. Βαλτά προφανώς η στάση αυτή του ΕΟΦ ήταν άδικη και σίγουρα άστοχη. «Ποιους, εμάς (σ.σ. κατηγορεί ο ΕΟΦ) που βγήκαμε δυνατά και βοηθήσαμε ώστε η εμβολιαστική κάλυψη να γίνει από την αρχή της περιόδου;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος των φαρμακοποιών.

Όπως ανέφερε ο κ. Βαλτάς μιλώντας στο DailyPharmaNews υπολογίζεται ότι ήδη έχουν διατεθεί περίπου 1,25 εκατομμύρια εμβόλια γρίπης στην ελληνική αγορά –περισσότερα από πέρσι την αντίστοιχη περίοδο- από τις τρεις εταιρείες που τα διαθέτουν ενώ αναμένεται να φτάσουν άλλα 1,35 εκατομμύρια τις επόμενες εβδομάδες.

Ήδη ο ΠΦΣ έχει στείλει από τις 15 Οκτωβρίου επιστολή προς τον ΕΟΠΥΥ με την οποία, όπως προαναφέρθηκε τον ενημερώνει για την κατάσταση που υπάρχει στην αγορά και του ζητά την παράταση της ισχύος των συνταγών που έχουν εκδοθεί για αντιγριπικό εμβολιασμό μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα αναφέρει στην επιστολή του ο ΠΦΣ:

«Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στη διάθεση των αντιγριπικών εμβολίων (…) προς τους ασφαλισμένους εν μέσω της εμβολιαστικής περιόδου.

Η εταιρεία, η οποία είναι υπεύθυνη για την διάθεση του εμβολίου και είναι η εταιρεία με τις μεγαλύτερες προπαραγγελίες για τη φετινή χρονιά, μας ενημέρωσε  πως το 75% των ποσοτήτων της πρόκειται να διανεμηθεί στις φαρμακαποθήκες στα τέλη Οκτωβρίου .Το 25% έχει ήδη διανεμηθεί από τις αρχές του μήνα, ωστόσο οι ποσότητες έχουν εξαντληθεί, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ που αδυνατούν να προμηθευτούν τα εμβόλια.

Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί αφορά στις συνταγές του αντιγριπικού εμβολίου που λήγουν, καθώς οι ασφαλισμένοι αδυνατούν να τις εκτελέσουν εξαιτίας του προαναφερθέντος ζητήματος.

Για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, οι οποίοι θα αναγκαστούν να αναζητήσουν το εμβόλιο σε πληθώρα φαρμακείων ή με την λήξη της συνταγής να ζητήσουν εκ νέου την συνταγογράφηση του από τον θεράποντα ιατρό, ζητούμε να παραταθεί η ισχύς των συνταγών που έχουν ήδη εκδοθεί  όπως και των συνταγών που εκδίδονται από τώρα  και στο εξής,  μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, οπότε θα έχει ομαλοποιηθεί ο  εφοδιασμός της αγοράς.»