NEA

Επίθεση «Ρουβίκωνα» στο πολιτικό γραφείο του Βασίλη Κικίλια

Επίθεση «Ρουβίκωνα» στο πολιτικό γραφείο του Βασίλη Κικίλια

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

 

Μέλη της αντιεξουσιαστικής ομάδας –που αυτοπροσδιορίζεται ως πολιτικός, μαχόμενος αναρχικός σχηματισμός– πέταξαν μπογιές και τρικάκια (φέιγ βολάν) με συνθήματα στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Υγείας και εξαφανίστηκαν. Άμεση η απάντηση Κικίλια στα μέλη της ομάδας.

 Ειδικότερα, το μεσημέρι της Παρασκευής 19 Οκτωβρίου, τέσσερα μέλη της ομάδας «Ρουβίκωνας» εισέβαλαν στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, το οποίο βρίσκεται στην οδό Κριεζώτου 4, πέταξαν μπογιές στην πόρτα του γραφείου και φέιγ βολάν με συνθήματα για τη δημόσια υγεία και έφυγαν τρέχοντας.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, παραπλάνησαν τους συνεργάτες του υπουργού για να μπορέσουν να εισέλθουν στο γραφείο: Μία καλοντυμένη γυναίκα χτύπησε το κουδούνι, και όταν οι εργαζόμενοι άνοιξαν την πόρτα, τέσσερα άτομα εισέβαλαν στο χώρο.

 Ο αστυνομικός του γραφείου του υπουργού Υγείας τους καταδίωξε και συνέλαβε ένα από τα τέσσερα άτομα της ομάδας, το οποίο προσήχθη. Σε βάρος του 23χρονου σχηματίστηκε δικογραφία για διατάραξη οικιακής ειρήνης και απρόκλητη φθορά.

 Σε κείμενο που αναρτήθηκε στο Indymedia, τα μέλη του Ρουβίκωνα αναφέρουν ότι προχώρησαν στην παρέμβαση μεταξύ άλλων για την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ, για την μη απόδοση ΑΜΚΑ σε πρόσφυγες καθώς και για την υπόθεση του μικρού Ραφαήλ - Παναγιώτη.

 

Οι δηλώσεις Κικίλια αμέσως μετά την «παρέμβαση Ρουβίκωνα»

«Οι άνανδροι Ρουβίκωνες εισέβαλαν στο πολιτικό μου γραφείο και δε δίστασαν να προπηλακίσουν, να υβρίσουν και να απειλήσουν τις γυναίκες του γραφείου: τη γραμματεία, την επιστημονική μου συνεργάτιδα. Προφανώς, και δε μας πτοούν και δε μας τρομοκρατούν, ούτε εμένα ούτε την κυβέρνηση. Κάποιοι θα πρέπει να καταλάβουν καλά, ότι είμαστε μια χώρα ελεύθερη και δημοκρατική, είμαστε μια χώρα που δε μπορεί να επιτρέπει τη βία. Με αυτό τον τρόπο λειτούργησαν τα τελευταία χρόνια, αυτό όμως δε μπορεί πλέον να γίνεται ανεκτό», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

«Οι πολίτες πρέπει να μπορούν να κινούνται, να ζουν και να εκφράζονται ελεύθερα. Και δε μπορεί κανείς να καταπατά την ελευθερία και τα δικαιώματα του άλλου».

«Εμείς και θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε  τις μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Υγείας, την προσπάθεια να στηριχθούν οι ευπαθείς ομάδες, την προσπάθεια του Ε.Σ.Υ. να έχει ανθρώπινο πρόσωπο ώστε να μπορέσει να στηριχθεί πραγματικά η μέση ελληνική οικογένεια», κατέληξε ο κ. Κικίλιας.

 

Η απάντηση του υπουργού στο twitter

Λίγο αργότερα, ο Βασίλιας Κικίλιας έγραψε στο twitter: «Προς τους ΑΝΑΝΔΡΟΥΣ ρουβίκωνες που εισέβαλαν με βία στο πολιτικό μου γραφείο και εκφόβισαν, απείλησαν και τραμπούκισαν τους εργαζόμενους: ΔΕΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΜΑΙ. Στο πρόσωπο του αστυνομικού που συνέλαβε τον 1 από τους 4, ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Ελληνική Αστυνομία», έγραψε ο υπουργός Υγείας.

 

Η κυβέρνηση δεν εκφοβίζεται τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Οι γνωστοί τραμπούκοι εισέβαλαν σήμερα στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια. Ας το καταλάβουν καλά. Η κυβέρνηση δεν εκφοβίζεται», υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, για την επίθεση του «Ρουβίκωνα» στο γραφείο του υπουργού Υγείας. Και η δήλωση του Στ. Πέτσα καταλήγει: «Κι ας αντιληφθούν επίσης ότι τα πράγματα άλλαξαν. Η βία δεν γίνεται ανεκτή και η ανομία θα παταχθεί».

 

ΙΣΑ: Τέτοιες επιθέσεις πληγώνουν βάναυσα τη δημοκρατία και αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας μας

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καταδικάζει απερίφραστα την άνανδρη επίθεση του Ρουβίκωνα στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

 «Η βία καταδικάζεται σε κάθε μορφή και δεν έχει θέση στη δημοκρατία», δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣ, Γ. Πατούλης. «Ο αγώνας  για τη στήριξη του Συστήματος Υγείας και τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου περίθαλψη για τον ασθενή δίνεται μέσα από τη συναίνεση και τη γόνιμη συνεργασία. Οι βανδαλισμοί λειτουργούν μόνο προς όφελος μιας μειοψηφίας που εξυπηρετεί συμφέροντα που επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση  της ελληνικής κοινωνίας και δυναμιτίζουν την προσπάθεια εκσυγχρονισμού  του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Τι αναφέρει για την επίθεση ο «Ρουβίκωνας»

Αναλυτικά, το κείμενο του Ρουβίκωνα αναφέρει:

«Κανείς δε θα περίμενε από κάποια κυβέρνηση, πόσο μάλλον μία δεξιά που εκπροσωπεί την «ελίτ» της κοινωνίας, να σώσει ζωές απλών ανθρώπων στηρίζοντας με νύχια και με δόντια τις δομές υγείας που παραπαίουν. Αντ’ αυτού, δυστυχώς, είναι αυτονόητη η απάνθρωπη στάση του υπουργού υγείας Βασίλη Κικίλια, ο οποίος κλείνει μάτια και αυτιά μπροστά στα πιο ουσιαστικά προβλήματα του τομέα της υγείας, όπως μικρά παιδιά που η ζωή τους απειλείται άμεσα, καρκινοπαθείς που δεν παίρνουν τα φάρμακά τους έγκαιρα και τη μη παροχή πρόσβασης στην υγεία σε μετανάστες και πρόσφυγες. Παράλληλα, πλασάρει μια πολιτική ατζέντα που θέλει τη βίαιη κρατικοποίηση του συλλογικού-αλληλέγγυου θεσμού του ΚΕΘΕΑ, θέτοντας τον ευάλωτο σε πολιτικά παιχνίδια και συμφέροντα.

 

Πιο συγκεκριμένα, η βίαιη κατάργηση της μέχρι τώρα δημοκρατικής διοικητικής δομής του ΚΕΘΕΑ προκαλεί ανασφάλεια στους εργαζόμενους, στους θεραπευόμενους και στη μεταξύ τους σχέση, αφού με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εξέδωσε το υπουργείο του Κικίλια ορίζει ότι με απόφαση του υπουργού υγείας θα ορίζεται το Δ.Σ. και θα καθορίζονται οι λειτουργίες του θεσμού. Αυτό όμως υποβαθμίζει το χαρακτήρα των «θεραπευτικών κοινοτήτων» του, αλλοιώνει τις θεωρητικές και κλινικές του αρχές, που βασίζονται στην ισότιμη συμμετοχή, στη συλλογικότητα και το διάλογο. Σβήνει μονοκοντυλιά το σημαντικό έργο του ΚΕΘΕΑ που βασισμένο σε διαφανή πολιτική από εκλεγμένη εθελοντική διοίκηση προσέφερε δημόσια απεξάρτηση και κοινωνική επανένταξη χωρίς διακρίσεις. Το μόνο το οποίο μπορεί να εξασφαλίσει αυτή η κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ είναι η διατάραξη της λειτουργίας του με κάθε κυβερνητική αλλαγή και η τρωτότητα του σε κάθε είδους πολιτικές παρεμβάσεις ανάλογα τα συμφέροντα και την πολιτική ατζέντα του εκάστοτε αρμόδιου υπουργού.

 

Αυτό όμως δεν είναι το μόνο δείγμα απανθρωπιάς του Κικίλια και της πολιτικής γραμμής που ακολουθεί. Μπορεί από το Μαξίμου και τις αξιολογήσεις να κρίνεται θετικά για το έργο που έχει παράξει εδώ και 3 μήνες αλλά είναι εμφανές ότι οι «παραλήψεις» στην ατζέντα του είναι βασικής φύσεως. Όπως για παράδειγμα η «παράλειψη» της έκδοσης ΑΜΚΑ σε μετανάστες και πρόσφυγες η οποία τους εμποδίζει να έχουν πρόσβαση στις δομές υγείας, αφήνοντας ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού ακάλυπτο και έρμαιο των άθλιων συνθηκών διαβίωσης που αντιμετωπίζουν.

 

Η μεγαλύτερη παράληψη του Κικίλια όμως είναι αυτή της σωτηρίας του μικρού Ραφαήλ Παναγιώτη. Ο μικρός Ραφαήλ Παναγιώτης πάσχει από νωτιαία μυϊκή ατροφία τύπου 1 το οποίο σημαίνει ότι η ενέσιμη θεραπεία που πρέπει να λάβει, κατά την επιστημονική κοινότητα, πρέπει να ληφθεί πριν το παιδί γίνει 24 μηνών και ο Παναγιώτης Ραφαήλ είναι ήδη 18 μηνών. Όταν οι γονείς του προσέφυγαν στο Ανώτατο Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ δύο φορές για να λάβει ο γιος τους την κατάλληλη θεραπεία στη Βοστόνη, ενώ ο χρόνος μετράει αμείλικτος αντίστροφα, το Συμβούλιο τον καταδίκασε και τις δύο φορές σε θάνατο, απορρίπτοντας το αίτημα της οικογένειας να ληφθεί η θεραπεία στη Βοστώνη. Ο υπουργός υγείας Β. Κικίλιας συνάντησε τους γονείς χωρίς όμως να προσφέρει ουσιαστική λύση στο πρόβλημα του παιδιού, επικαλούμενος το γεγονός ότι η θεραπεία που αιτούνται οι γονείς του να λάβει δεν υποστηρίζεται από εκτενή βιβλιογραφία. Φυσικό είναι όμως αφού η συγκεκριμένη θεραπεία έγινε πρόσφατα προσιτή. Τελικά και ο ίδιος καταδίκασε το παιδί σε θάνατο απορρίπτοντας και αυτός το αίτημα της οικογένειας. Πώς μπορείτε κύριε Κικίλια να καταδικάζετε ένα παιδί 18 μηνών τόσο ψύχραιμα;

 Με τον ίδιο τρόπο που καταδικάσατε και την καρκινοπαθή που περίμενε 3,5 μήνες για να λάβει το φάρμακό της, μην έχοντας προβλέψει τη γραφειοκρατική κωλυσιεργία που σαπίζει το σύστημα εκ των έσω;

 Φυσικά, κανείς δε θα περίμενε κάτι διαφορετικό από την κυβέρνησή σας, μία κυβέρνηση που εκπροσωπεί την ελίτ του καπιταλιστικού συστήματος. Από μία κυβέρνηση που οι «λίγοι και ημέτεροι» δε χωράνε στην πολιτική ατζέντα της. Γιατί προφανώς και η ζωή ενός μικρού παιδιού, ενός εξαρτημένου, ενός αρρώστου, δεν έχει την ίδια αξία όταν προέρχεται από τη βάση της πυραμίδας. Για εσάς είμαστε αναλώσιμοι.

 Δε θα κάνουμε, όμως, ούτε βήμα πίσω. Κάθε φορά που θα απειλείτε ζωές με τις «παραλήψεις» σας, κάθε φορά που η αδικία του συστήματος θα σαπίζει έστω και λίγο παραπάνω βασικούς θεσμούς όπως η υγεία, θα μας βρίσκετε μπροστά σας.

 ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

 Αναρχική συλλογικότητα Ρουβίκωνας»