NEA

Η εμμηνόπαυση είναι φυσιολογικό φαινόμενο και όχι πάθηση - Ίδρυση Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης

Η εμμηνόπαυση είναι φυσιολογικό φαινόμενο και όχι πάθηση - Ίδρυση Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Η εμμηνόπαυση  αποτελεί  μία περίοδο - ορόσημο στη ζωή των γυναικών κατά την οποία ένας κύκλος κλείνει, και ένας άλλος ανοίγει, και εξαρτάται από την κάθε γυναίκα να περάσει στη νέα φάση της ζωής της χωρίς προβλήματα, με σύμμαχο τον οργανισμό της στα χρόνια που θα ακολουθήσουν και τα οποία θα είναι πολλά, αν φροντίσει κατάλληλα την υγεία της.  

Οι ειδικοί του ΠΟΥ σημειώνουν ότι μια εμμηνοπαυσιακή γυναίκα μπορεί να προσβλέπει σε τουλάχιστον άλλα 30 χρόνια υγιούς και παραγωγικής ζωής, η οποία όμως χαρακτηρίζεται από την έλλειψη των προστατευτικών γυναικείων ορμονών που είναι τα οιστρογόνα.

«Η εμμηνόπαυση δεν θα με κάνει «αόρατη».  Δεν την φοβάμαι» ήταν το βασικό μήνυμα  Συνέντευξης Τύπου που οργάνωσε ο νεοϊδρυθείς σύλλογος Ελληνική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης.

Ο Σύλλογος έχει σκοπό την ενημέρωση και την πληροφόρηση των μελών και του ευρέως κοινού καθώς και την ευαισθητοποίηση  των επαγγελματιών υγείας γύρω από ζητήματα που αφορούν την εμμηνόπαυση και την παροχή συμπαράστασης και βοηθείας σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν συναισθηματικά ή και σωματικά συμπτώματα τα οποία έχουν προκληθεί από την εμμηνόπαυση

Στην ίδρυση της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης (ΕΛΕΤΕΜ)* τον Ιούνιο 2019  αναφέρθηκε η πρόεδρος του Συλλόγου, Αθανασία Παππά, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το 2030 περισσότερες από 1,5 δισεκατομμύριο γυναίκες θα έχουν περάσει το «κατώφλι» των 50 ετών, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί και την… πόρτα στην εμμηνόπαυση, στην οριστική διακοπή δηλαδή της εμμήνου ρύσεως. Αξίζει να αναφερθεί η διευκρίνιση ότι το όριο των 50 -52  ετών  αφορά στις αναπτυγμένες χώρες, ενώ στις λιγότερο ανεπτυγμένες, η εμμηνόπαυση εμφανίζεται συχνά στα τέλη της δεκαετίας των 40.  Στη χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία, ο μέσος όρος ηλικίας εμφάνισης της εμμηνόπαυσης είναι τα 52 έτη.

«Η εμμηνόπαυση παρέχει στις γυναίκες την ευκαιρία να επανεξετάσουν την υγεία και τον τρόπο ζωής τους και να κάνουν αλλαγές που θα ωφελήσουν τη μελλοντική ευημερία τους», τόνισε η κα Παππά.

 

Κίνδυνοι για τον οργανισμό μετά την εμμηνόπαυση

Στη δεκαετία μετά την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες γίνονται ευάλωτες σε χρόνιες ασθένειες, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, οστεοπόρωση και καρκίνο.

 

Η εμμηνόπαυση, διευκρίνισε ο Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Διδάκτωρ ΕΚΠΑ  και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της ΕΛΕΤΕΜ, Παν. Χριστόπουλος, είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο και δεν είναι πάθηση. Οφείλεται στη μείωση των οιστρογόνων και επηρεάζει την ποιότητα ζωής της γυναίκας, καθώς έχει κύριο χαρακτηριστικό την έξαψη.  Επίσης μπορεί να εμφανιστούν διαταραχές ύπνου, νευρικότητα και άγχος, κόπωση και απώλεια μνήμης, σεξουαλική δυσλειτουργία και μείωση ή και απώλεια της σεξουαλικής επιθυμίας (libido) καθώς και σημάδια κατάθλιψης. Επίσης η γυναίκα είναι πιο επιρρεπής στις κολπίτιδες αλλά και στις ουρολοιμώξεις και μπορεί να εμφανίσει ακράτεια ουρών, ενώ έχει 2-6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσει προβλήματα από την καρδιά και τα αγγεία της. Σοβαρότατο πρόβλημα της εμμηνόπαυσης είναι και η οστεοπόρωση, μια νόσος των οστών που εμφανίζουν χαμηλή πυκνότητα και συνεπώς χαμηλή ανθεκτικότητα και αντοχή. Έχοντας λοιπόν στόχο τη διατήρηση της ποιότητας ζωής και την εξασφάλιση υγείας της εμμηνοπαυσιακής γυναίκας, η πρόληψη και η σωστή αντιμετώπιση των επιπτώσεων της εμμηνόπαυσης έχει μεγάλη σημασία οπότε πριν την έναρξη οποιασδήποτε θεραπείας πρέπει να γίνεται λεπτομερής εξέταση από τους ειδικούς.

 

Εμμηνόπαυση και δέρμα

Το δέρμα των γυναικών υποφέρει κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, επεσήμανε ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Διδάκτωρ ΑΠΘ και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της ΕΛΕΤΕΜ, Κων. Καλοκασίδης. Με το πέρασμα του χρόνου, οι βασικές λειτουργίες της επιδερμίδας, όπως η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, η προστασία από τις ακτίνες του ήλιου και τα μικρόβια  και η αποθήκευση θρεπτικών ουσιών και νερού αρχίζουν να αλλοιώνονται.

Αν και εξαρτάται από το DNA και τον τρόπο ζωής της κάθε γυναίκας, από την ηλικία των  50 ετών εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια  γήρανσης του δέρματος που είναι ξηρότητα, χαλάρωση, ρυτίδες, απώλεια ελαστικότητας, χρωματικές αλλαγές καθώς και προβλήματα με τα αγγεία.

 

Η προστασία από την ήλιο με τη χρήση αντιηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας, ακόμα και εάν έχει συννεφιά ή κρύο, η χρήση αντιγηραντικών καλλυντικών κρεμών  που περιέχουν  διάφορα ενεργά συστατικά με αποδεδειγμένη αντιγηραντική δράση, η καλή υγιεινή δέρματος, η σωματική άσκηση, ο πολύωρος  βαθύς ύπνος, η ισορροπημένη διατροφή με βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και αντιοξειδωτικά, η αποφυγή του καπνίσματος, του άγχους και του αλκοόλ είναι  αυτά που πρέπει να κάνει κάθε γυναίκα που θέλει να έχει νεανικό δέρμα σ’ αυτή την περίοδο.

 

Βεβαίως, υπάρχουν και οι διάφορες θεραπείες  που γίνονται από τους ειδικούς στο ιατρείο όπως οι εγχύσεις με διάφορα ενέσιμα εμφυτεύματα για τις βαθιές ρυτίδες, η χρήση βοτουλινικής τοξίνης (Botox) για τη μείωση των εκφραστικών ρυτίδων, η μεσοθεραπεία ενυδάτωσης, το χημικό peeling  για ανανέωση της επιδερμίδας.

 

Ιδιαίτερα προβλήματα στόματος και γνάθου κατά την εμμηνόπαυση

Η οστεοπόρωση αποτελεί μια κατάσταση αρκετά διαδεδομένη στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Τα διφωσφονικά φάρμακα και η δενοσουμάμπη  χρησιμοποιούνται με αυξανόμενη συχνότητα στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης. Παρά την ευεργετική τους δράση, τα φάρμακα αυτά έχουν και ανεπιθύμητες ενέργειες. Η σημαντικότερη επιπλοκή που σχετίζεται με τη λήψη τους, και μπορεί να αποβεί εξαιρετικά σοβαρή, είναι η οστεονέκρωση των γνάθων, τόνισε ο Γναθοπροσωπικός Χειρουργός και Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της ΕΛΕΤΕΜ, Συμεών Ψωμιάδης. Η συχνότητα της εμφάνισης της  οστεονέκρωσης αυξάνεται όταν η χρήση των φαρμάκων συνδυάζεται με συγκεκριμένους προδιαθεσικούς παράγοντες  και συνοσηρότητες. Μπορεί, δε να συμβεί αυτόματα ή να συνδέεται με κάποιες οδοντιατρικές παρεμβάσεις.

Με  δεδομένα τα ανωτέρω, είναι σημαντικό τόσο οι παθολόγοι που χορηγούν τα συγκεκριμένα φάρμακα όσο και οι ίδιοι οι ασθενείς που τα λαμβάνουν να είναι ενήμεροι για τον  κίνδυνο οστεονέκρωσης των γνάθων. Απαραίτητο είναι να γίνεται εκτίμηση από οδοντίατρο πριν την έναρξη  χορήγησης των συγκεκριμένων φαρμάκων, ώστε να αντιμετωπίζονται έγκαιρα πιθανοί προδιαθεσικοί παράγοντες. Απαραίτητο είναι επίσης, με την υποψία ή τη διαπίστωση οστεονέκρωσης να γίνεται άμεση παραπομπή σε ειδικό, ώστε να αποφεύγεται η επιδείνωση των συμπτωμάτων και να μειώνεται η ανάγκη για εξαιρετικά περίπλοκες θεραπείες.

 

Προβλήματα στη φαρμακοθεραπεία εμμηνοπαυσιακών γυναικών

Τα φάρμακα, τα οποία γενικώς αδειοδοτούνται για όλους, ανεξαρτήτως φύλλου, συνήθως, χρησιμοποιούνται με τροποποίηση της δόσης συνήθως ανάλογα με το βάρος, την ηλικία, τη μεταβολική ικανότητα του ήπατος και την απεκκριτική δυνατότητα των νεφρών, επεσήμανε ο Καθηγητής Φαρμακολογίας & Κλινικής Φαρμακολογίας & Δ/ντής Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας ΑΠΘ και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της ΕΛΕΤΕΜ, Δημήτρης Κούβελας.

Επίσης, υπάρχουν προϊόντα κυρίως ορμονικής φύσης που αφορούν στις γυναίκες και φυσικά αλλάζουν χρήση σε σχέση με την ηλικία.

Πέρα από τα προφανή όμως, η ίδια η εμμηνόπαυση χαρακτηρίζεται από συμπτώματα που είναι συχνά πολύ ενοχλητικά και χρήζουν φαρμακευτικής αντιμετώπισης.

Κατάθλιψη, εκφυλιστικά νοσήματα, ουρολογικά, μυοσκελετικά, κ.ά. επίσης εμφανίζουν μεγαλύτερη επίπτωση στη συγκεκριμένη ομάδα.

Η ειδική μέριμνα των ιατρών αλλά και των υπολοίπων επαγγελματιών υγείας, πρέπει να ευαισθητοποιηθεί ιδιαιτέρως, ώστε να αποφευχθούν επιπτώσεις υγείας στην μετακλιμακτηριακή περίοδο της γυναίκας, με αποτέλεσμα την μείωση του προσδόκιμου ή ανήκεστο βλάβη της υγείας με αναπηρία και υψηλή νοσηρότητα.

 

 

* Τα γραφεία του Συλλόγου είναι Σταδίου 51, 105 59 Αθήνα και το τηλέφωνο επικοινωνίας 211 1828572.