NEA

Αλλαγές αναμένονται στα Νοσοκομεία και όχι μόνο

Αλλαγές αναμένονται στα Νοσοκομεία και όχι μόνο

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Μια νέα μέρα εκσυγχρονισμού και προόδου φαίνεται ότι θα ξημερώσει σύντομα στα δημόσια νοσοκομεία τόσο με τις προτάσεις τους ΠΙΣ όσο και με τα όσα προωθεί ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Όπως επιβεβαιώνει ο ΥΥΚΑ με κάθε ευκαιρία, στη διοίκηση των δημόσιων νοσοκομείων θα περάσει πιλοτική εφαρμογή του νέου λογιστικού συστήματος κωδικών χρέωσης DRGs πριν υπάρξει αλλαγή σκυτάλης με τους νέους διοικητές που αναμένονται σύντομα.

Ήδη, σε πολλά δημόσια νοσοκομεία, όπως είναι το Γενικό Κρατικό Νίκαιας, οι γιατροί λαμβάνουν έγγραφες εντολές από τους διοικητές να καταλογίζουν χρηματικά ποσά νοσηλίων σε ασθενείς, σύμφωνα με το νέο λογιστικό σύστημα κωδικών κοστολόγησης ιατρικών πράξεων DRGs (πρώην Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλείων – ΚΕΝ).

Πρόκειται ουσιαστικά για επέκταση των προϋπαρχόντων ΚΕΝ (συστήματος κοστολόγησης ιατρικών πράξεων, υλικών, φαρμάκων και ημερών νοσηλείας), στο σύστημα των Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών DRGs, το οποίο επιπλέον προβλέπει καταλογισμό χρηματικών ποσών στους ασθενείς που θα υπερβούν ορισμένο πλαφόν ημερών ή κόστους νοσηλείας ανά ασθένεια. Τα επιπλέον ποσά θα καταλογίζονται από τους γιατρούς στους ασθενείς και θα καταβάλλονται μέσω του ταμείου τους ή και άμεσα.

Αντιδράσεις για την πρόταση του ΠΙΣ

Οι προτάσεις για αλλαγές στα δημόσια νοσοκομεία,  που κατατέθηκαν στο υπουργείο Υγείας από τον ΠΙΣ έχουν θέσει σε θέσεις μάχης τις Ενώσεις των γιατρών, με την μία πλευρά να μην φαίνεται να κατανοεί τις προτάσεις της άλλης και τα επιχειρήματα όσων αντιδρούν να προσκρούουν στην πραγματικότητα των προτάσεων από τον ΠΙΣ.

Στις 23 και 24 Οκτωβρίου οι γιατροί προχωρούν σε απεργία και συλλαλητήριο, δηλώνοντας ότι δεν θα επιτρέψουν να περάσει το σχέδιο μετατροπής των νοσοκομείων και των «δημόσιων μονάδων υγείας» σε επιχειρήσεις, που θα λειτουργούν με μηδαμινή κρατική χρηματοδότηση και έσοδα από την πώληση των υπηρεσιών τους στους ασθενείς – πελάτες.

Μάνατζερ αναμένεται στον ΕΟΔΥ

Εν τω μεταξύ, μάνατζερ θα ορίσει ως επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας - ΕΟΔΥ (πρ. ΚΕΕΛΠΝΟ) ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ώστε να αρθεί το βάσανο της διοίκησης από τις πλάτες του επιστημονικού προσωπικού, όπως δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του. Μιλώντας στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» ο Βασίλης Κικίλιας επισήμανε ότι ο άνθρωπος που έχει επιλεγεί για να διοικήσει τον ΕΟΔΥ θα είναι μάνατζερ, ενώ οι αντιπρόεδροι του Οργανισμού θα είναι κορυφαίοι επιστήμονες.

Είπε ο υπουργός Υγείας: «Μάνατζερ, για να μπορεί να διοικεί τον οργανισμό και για βγάλουμε τη βάσανο της διοίκησης πάνω από τις πλάτες του επιστημονικού προσωπικού, ώστε να αφοσιωθεί αποκλειστικά στην υπηρεσία της δημόσιας υγείας και στην αντιμετώπιση των έκτακτων κρίσεων, όπως το μεταναστευτικό. Για αυτό ακριβώς μετατρέπουμε τον ΕΟΔΥ σε ένα σύγχρονο, ευέλικτο οργανισμό, στα πρότυπα των αντίστοιχων ευρωπαϊκών, με επικεφαλής έναν μάνατζερ, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στην Αγγλία και στη Γαλλία. Άλλωστε οι δύο αντιπρόεδροι του ΕΟΔΥ θα είναι κορυφαίοι επιστήμονες. Ο ένας αρμόδιος για τα λοιμώδη μεταδοτικά νοσήματα και ο άλλος για τα μη μεταδοτικά, όπως ο καρκίνος».

Όσο για τις προσλήψεις τα νοσοκομεία, ο υπουργός είπε ότι στο ΥΥΚΑ μέσω του Ψηφιακού μετασχηματισμού του υπουργείου Υγείας, θα επισπευσθούν οι προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού μηχανισμού στα νοσοκομεία. Πρόσθεσε δε ότι είναι στον άμεσο προγραμματισμό 1.300 θέσεις νοσηλευτών, τραυματιοφορέων και λοιπού προσωπικού, 1.500 θέσεις γιατρών, ενώ επιταχύνονται οι διαδικασίες για τις προσλήψεις 700 αγροτικών γιατρών:

 

«Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, υπάρχει όμως σκληρή δουλειά με σεβασμό μέχρι και στο τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου».

Και σε ερώτηση για την μη έγκριση από το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο (ΑΥΣ) της δαπάνης για τη σωτήρια θεραπεία του μικρού Παναγιώτη - Ραφαήλ, ο υπουργός Υγείας επανέλαβε αυτά τα οποία έχει δηλώσει το τελευταίο διάστημα, ότι το ζήτημα δεν είναι οικονομικό, αλλά επιστημονικό  και διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο Υγείας έχει κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια σε επιστημονικό επίπεδο.

Δωρεά της ΕΙΝΑΠ

Μετά τα 5000 ευρώ που έδωσε ο ΙΣΑ την περασμένη εβδομάδα, σήμερα και η ΕΙΝΑΠ ανακοίνωσε ότι δωρίζει 10.000 ευρώ για την μετάβαση του μικρού στις ΗΠΑ. Κι αυτό παρότι το ΚΕΣΥ έχει γνωμοδοτήσει το αντίθετο.