ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Σταύρος Μπελώνης στο 3rd Patient Compliance Conference: Αναγκαία η πρόσβαση του φαρμακοποιού στον ιατρικό φάκελο υγείας του ασθενούς

Σταύρος Μπελώνης στο 3rd Patient Compliance Conference: Αναγκαία η πρόσβαση του φαρμακοποιού στον ιατρικό φάκελο υγείας του ασθενούς

Χρήσιμες αναφορές από τον πρόεδρο της Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος στους… φροντιστές των ασθενών, στον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας του ασθενή, στο ρόλο των Συλλόγων ασθενών στη συμμόρφωση/προσήλωση στη θεραπεία και στην ανάγκη συμβολής της φαρμακοβιομηχανίας στο οικοσύστημα για την ανάπτυξη της πρόληψης στη χώρα μας 

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Σ’ ένα αθέατο πρόβλημα που έχει να κάνει με τη συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία τους αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΟΣΦΕ κ. Σταύρος Μπελώνης μιλώντας στο 3rd Patient Compliance Conference. Υπάρχει ένα κενό στην εξίσωση «γιατρός, φαρμακοποιός, ασθενής» σε ό,τι αφορά την προσήλωση του τελευταίου στη φαρμακοθεραπεία, όπως είπε χαρακτηριστικά στο στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Η συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία ως βασικός παράγοντας πρόληψης» λέγοντας ότι το κενό αυτό σε αυτή τη χώρα, με αυτή τη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τη δυνατότητα προσέγγισης και πρόσβασης του ασθενή σε αυτήν, αφορά άμεσα και τον φροντιστή του ασθενούς. Και εξήγησε που έγκειται αυτό το κενό. «Λείπει ένας σημαντικός ρόλος που είναι αυτός του φροντιστή, τον οποίο όμως τα τελευταία χρόνια οι φαρμακοποιοί πάγκου, τον βλέπουμε όλο και πιο συχνά. Έρχεται κάποιος άνθρωπος να πάρει τα φάρμακα για τον ασθενή, χωρίς να είναι νοσηλευτές, χωρίς να είναι σχετικοί. Στην καλύτερη περίπτωση είναι κυρίες που έχουν έρθει από άλλες χώρες και δηλώνουν νοσοκόμες».

Πρόκειται για κάτι, που όπως προαναφέρθηκε, το βλέπουν όλο και πιο συχνά οι φαρμακοποιοί του πάγκου αφού, όπως ανέφερε ο κ. Μπελώνης, «στα χρόνια της κρίσης έκλεισαν πάρα πολλά γηροκομεία και οίκοι ευγηρίας. Ξαναμάζεψαν τον παππού των 700 - 800 ευρώ στο σπίτι γιατί ήταν εισόδημα». Το ζήτημα λοιπόν ξεκινά από την ποιότητα της φροντίδας που προσφέρουν αυτοί οι «φροντιστές» που σαφώς επηρεάζει και τη συμμόρφωση του ασθενή στη φαρμακοθεραπεία. «Πώς νομίζετε ότι χειρίζονται το θέμα; (…) Βάζουν όλα (σ.σ. τα φάρμακα) σε μία χούφτα και τους τα δίνουν το πρωί. Αυτό είναι. Αυτή είναι η συμμόρφωση ή η προσήλωση». Είναι μεγάλο πρόβλημα για τον πρόεδρο της ΟΣΦΕ που είναι δύσκολο να καταγραφεί.

Σημαντικό για τον κ. Μπελώνη είναι επίσης να φτιαχτεί ο ηλεκτρονικός φάκελος του ασθενούς καθώς, όπως είπε, όλο και περισσότερες κατηγορίες φαρμάκων θα φεύγουν από τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, προς τα μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα. Εκεί θα υπάρχει πρόβλημα και για τον γιατρό, αφού χωρίς τον ηλεκτρονικό φάκελο δεν θα έχει καμιά πληροφόρηση για τη λήψη ορισμένων τέτοιων φαρμάκων. Άρα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΣΦΕ στον ηλεκτρονικό ιατρικό φάκελο οφείλει και πρέπει να έχει πρόσβαση και ο φαρμακοποιός που πρέπει να το συμπληρώνει για να έχει ο γιατρός όλη την εικόνα του ασθενούς, καθώς μπορεί ο ασθενής να μη μιλήσει ποτέ στο γιατρό του για κάποιο ΜΥΣΥΦΑ που έλαβε, ειδικά όταν δεν έχει καμία γνώση και δεν μπορεί να φανταστεί τις πιθανές αλληλεπιδράσεις που μπορεί να έχει ένα σκεύασμα με τα υπόλοιπα φάρμακα που μπορεί να λαμβάνει.

Ακόμη ο κ. Μπελώνης αναφέρθηκε στην τεράστιας σημασίας συμβολή των Συλλόγων ασθενών στη συμμόρφωση/προσήλωση των ασθενών στη θεραπεία τους αλλά και στο ρόλο αυτών που βρίσκονται στην ηγεσία αυτών των συλλόγων. Εξήγησε ότι οι ασθενείς που συμμετέχουν στα συνέδρια είναι άνθρωποι ενημερωμένοι, γνώστες των εξελίξεων ωστόσο αυτό δεν είναι το σύνηθες. «Ήμουν από τους πρώτους που καθιέρωσα στα συνέδριά μας να υπάρχει πάντα βήμα ασθενούς και τους θέλουμε αλλά εσείς δεν είστε ο μέσος όρος των ασθενών. Εδώ βλέπουμε την ελίτ, βλέπουμε ανθρώπους – ασθενείς που έχουν μία εξαιρετική μόρφωση και εξειδίκευση. Όμως απέχετε παρασάγγας από τον καθημερινό απλό ασθενή. Η συμβολή σας είναι τεράστια γιατί και εσείς μπορείτε να παίξετε έναν σημαντικό ρόλο στην προσήλωση».

Και κατέληξε ο πρόεδρος της ΟΣΦΕ ότι «εάν πραγματικά θέλουμε και σε αυτήν τη χώρα κάπως να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις, θα μιλάμε για υγεία και θα εννοούμε ένα ολόκληρο οικοσύστημα, όπου ο καθένας θα πρέπει με την ειδικότητά του, με τον διακριτό τους ρόλο και τις δεξιότητες που έχει να συνεργαστεί ώστε αυτό το οικοσύστημα να παράγει πρόληψη».

Κάλεσε δε και τη φαρμακοβιομηχανία να συμβάλλει σε αυτήν την προσπάθεια επενδύοντας πόρους στην πρόληψη.