NEA

3rd Patient Compliance Conference 2019, «2020: Οι προκλήσεις στη συμμόρφωση των ασθενών. Ο ρόλος των θεσμικών φορέων και των επαγγελματιών υγείας στη συμμόρφωση».

3rd Patient Compliance Conference 2019, «2020: Οι προκλήσεις στη συμμόρφωση των ασθενών. Ο ρόλος των θεσμικών φορέων και των επαγγελματιών υγείας στη συμμόρφωση».

Το παρόν έδωσε στο 3rd Patient Compliance Conference 2019 ο κος Ανδρέας Ξανθός, πρώην Υπουργός Υγείας και Τομεάρχης Υγείας Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ.

 

«Οι Σύλλογοι των ασθενών μπορούν να παίξουν έναν ακόμη πιο κρίσιμο ρόλο στη χάραξη πολιτικής υγείας στη χώρα» ανέφερε στην τοποθέτησή του ο κ. Ξανθός. «Υπήρξε θεσμικός διάλογος και επικοινωνία το προηγούμενο διάστημα και έγιναν κάποια βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Αναγνωρίστηκε η ανάγκη εκπροσώπησης των ασθενών, σε κρίσιμα πεδία, συγκροτήθηκαν επιτροπές στις οποίες εκπροσωπούνταν οι λήπτες υπηρεσιών υγείας και υπήρξε μία ανθρωποκεντρική προσέγγιση». Πολύ σημαντικό βήμα, συνέχισε ο κ. Ξανθός, αποτελεί και η συγκρότηση ενός ενιαίου φορέα, υπό τη μορφή της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, που έβαλε ένα τέλος στην  κατακερματισμένη εκπροσώπηση των ασθενών, και αναβάθμισε τον ρόλο τους ως επίσημου συνομιλητή της πολιτείας.

Ο κ. Ξανθός τόνισε ότι παρόλα τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί η αναβάθμιση της Πρωτοβάθμια Φροντίδα.

 

«Το θέμα της συμμόρφωσης αποδεικνύει ότι είμαστε σε μία φάση που κάνουμε εν τω βάθη παρέμβαση, γιατί έχουμε εξασφαλίσει τα βασικά, με την έξοδο της χώρας από την κρίση», ανέφερε ο κ. Ξανθός. «Με ανοιχτές πληγές αλλά έχοντας κερδίσει τη μάχη της επιβίωσης της δημόσιας περίθαλψης και της προσβασιμότητας των πολιτών στις θεραπείες. Σήμερα έχουμε το περιθώριο και την υποχρέωση να δώσουμε έμφαση στην ποιότητα της φροντίδας. Η συμμόρφωση έχει σχέση με αυτό». Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, τόνισε ο κ. Ξανθός,  που επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των θεραπειών και πρέπει να ενισχυθεί. Πρέπει να ενισχυθεί ί η αγωγή της υγείας, με έρευνα και εκπαίδευση,  πολιτών και επαγγελματιών υγείας. «Και φυσικά είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ανοιχτό διάλογο με τους Συλλόγους Ασθενών». Συνεχίζοντας τόνισε πως είναι σημαντικό «να μην ακυρώσουμε παρεμβάσεις που έχουν κάνει πιο φιλικό το σύστημα αλλά να παρθούν αποφάσεις για την αναβάθμιση του.

 

Ωστόσο δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η συζήτηση «περί του να αλλάξει το νομικό καθεστώς στην υγεία και ελευθεροεπαγγελματίες να μπαίνουν στα δημόσια νοσοκομεία, να πάψει η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών, δεν βοηθά τις ανάγκες των ασθενών αλλά τις ανάγκες συγκεκριμένων συντεχνιών οι οποίες πιέζουν».

 

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα των: Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, Ένωση Ασθενών Ελλάδας, ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, Pharma Innovation Forum Greece, ΡευμαΖην και Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας.

 

Περισσότερες πληροφορίες: DailyPharmaNews

Βασιλική Κούτσικου: koutsikou@vnet-ads.com, Τηλ: 2102847049