NEA

Αντιγριπική θωράκιση του πληθυσμού με «χορηγό» τις φαρμακευτικές

Αντιγριπική θωράκιση του πληθυσμού με «χορηγό» τις φαρμακευτικές

Οι φαρμακοβιομηχανία καλείται να καλύψει με επιπλέον clawback εκατομμυρίων την εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών.

 

Από το Γιώργο Σακκά

 

Αποτελεί πάγιο αίτημα των φαρμακευτικών εταιρειών εδώ και αρκετά χρόνια, η εξαίρεση του προϋπολογισμού για τα εμβόλια η οποία ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ, από τον κλειστό προϋπολογισμό της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης ο οποίος δεν ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ. Το τελευταίο διάστημα, το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΦ σημειώνουν ότι η ελληνική αγορά έχει εξασφαλίσει τις απαιτούμενες ποσότητες σε αντιγριπικά εμβόλια ώστε να υπάρχει κάλυψη του πληθυσμού και να μην παρουσιάζονται ελλείψεις. Μάλιστα αναφέρεται ότι για την τρέχουσα περίοδο οι ποσότητες των εμβολίων αυξήθηκαν κατά 500.000 δόσεις φτάνοντας συνολικά στα 2,6 εκατομμύρια έναντι περίπου 2,1 εκατομμύρια πέρυσι.

Παρ’ όλα αυτά σε καμία αναφορά των δημόσιων φορέων δεν αναφέρεται το ποιος θα καλύψει το κόστος της αντιγριπικής κάλυψης των ελλήνων πολιτών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς το κόστος για τα εμβόλια κατά της γρίπης ανέρχεται στα περίπου 30 εκατ. ευρώ αν υποθέσουμε ότι η μέση λιανική τιμή για ένα εμβόλιο είναι της τάξης των 12 ευρώ. Σημειώνεται πως το πλέον δημοφιλές εμβόλιο το οποίο κατέχει και το 75% της αγοράς, διακινείται στα φαρμακεία με τιμή της τάξης των 13,7 ευρώ.

Υπολογίζεται λοιπόν ότι σε σχέση με το 2018, η εν λόγω αγορά θα αυξηθεί τουλάχιστον κατά 5 εκατ. ευρώ, ένα ποσό το οποίο με δεδομένο τον κλειστό προϋπολογισμό για τα φάρμακα θα επιβαρύνει τις φαρμακευτικές εταιρείες που διακινούν εμβόλια. Βέβαια ο ΕΟΠΥΥ δεν καλύπτει το σύνολο της αγοράς, καθώς δεν είναι λίγοι οι πολίτες οι οποίοι καταβάλλουν το σχετικό τίμημα στο σύνολό του από την τσέπης τους. Όμως αυτό είναι ένα σχετικά μικρό ποσοστό καθώς το εμβόλιο συνταγογραφείται κυρίως σε ευπαθείς ομάδες, όπως τους ηλικιωμένους, οι οποίοι ακολουθούν την ενδεδειγμένη οδό συνταγογράφησης και αποζημίωσης του εμβολίου από τον ΕΟΠΥΥ. Παράλληλα να μη μας διαφεύγει και το γεγονός ότι το clawback σε ένα ποσοστό της τάξης του 10% υπολογίζεται και με βάση την «ανάπτυξη», δηλαδή της αύξηση του τζίρου των εταιρειών, και επομένως οι εταιρείες των αντιγριπικών εμβολίων θεωρούνται υπεύθυνες για την αύξηση της δαπάνης παρά το γεγονός ότι ακολουθούν κυβερνητικές επιταγές.

Στα παραπάνω θα πρέπει να συμπεριληφθούν επίσης και οι ανάγκες κάλυψης του πληθυσμού με εμβόλια κατά του πνευμονιόκοκκου, του έρπητα ζωστήρα και του ιού HPV, οι οποίες αυξάνονται λόγω και των σχετικών κινήσεων επαγρύπνησης του πληθυσμού.  

Όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας, δαπάνες οι οποίες έχουν να κάνουν κυρίως με τον εμβολιασμό του πληθυσμού, δεν μπορεί να είναι δαπάνες οι οποίες θεωρούνται και αξιολογούνται μέσω μηχανισμού clawback. Κατά συνέπεια οτιδήποτε αφορά τα εμβόλια που κυμαίνονται στα 100-150 εκατ. ευρώ συνολικά, θα πρέπει να βγει από τον κλειστό προϋπολογισμό και να αναζητηθούν άλλες μορφές χρηματοδότησης. Αναφέρουν δε ότι τα ζητήματα φαρμακευτικής και πολιτικής υγείας στην Ελλάδα δεν είναι ζητήματα μόνο του Υπουργείου Υγείας αλλά και ζητήματα που άπτονται του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Εργασίας, του Υπουργείου Ανάπτυξης και ενίοτε γίνονται και ζήτημα συντονισμού της κυβέρνησης.