NEA

Είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης η προληπτική οδοντιατρική φροντίδα;

Είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης η προληπτική οδοντιατρική φροντίδα;

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

 

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Λασιθίου, Μανόλης Θραψανιώτης στον υπουργό Υγείας για την οδοντιατρική φροντίδα των παιδιών μέσω ΕΟΠΥΥ.

 

Με την Επίκαιρη Ερώτηση, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  αναδεικνύει ένα υπαρκτό πρόβλημα που δεν άγγιξε σοβαρά η προηγούμενη κυβέρνηση, το θέμα της παροχής προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας στις ευαίσθητες ηλικίες, έξι μέχρι δώδεκα ετών. Και μάλιστα ζήτησε να μάθει τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης σε σχέση με την δράση για την στοματική υγεία των παιδιών που είχε προχωρήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Μια δράση που είχε δρομολογηθεί σε συνεργασία με τους ελευθεροεπαγγελματίες οδοντίατρους και με βάση τις προτάσεις της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας. Οι καθυστερήσεις  με τις χρονοβόρες-όπως αποδείχθηκαν-διαδικασίες των εκλογών της Ομοσπονδίας, μετατόπισαν την έναρξη του προγράμματος για το 2019, με συνέπεια τη μεταφορά των κονδυλίων που είχαν προβλεφθεί σε άλλες επείγουσες ανάγκες.

Όπως αναφέρουν από το ΣΥΡΙΖΑ, «με την Επίκαιρη Ερώτηση αναδείχθηκε  η σπουδαιότητα αυτής της προληπτικής οδοντιατρικής παρέμβασης για την συνολική υγεία του  παιδικού πληθυσμού και έγινε προσπάθεια να διερευνηθούν οι προθέσεις της Κυβέρνησης της ΝΔ για τη συνέχιση της πρωτοβουλίας αυτής της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης στην απάντηση του, αναγνώρισε τη σπουδαιότητα της πρόληψης στην υγεία, δεν δεσμεύτηκε για τη συνέχιση αυτής της δράσης αλλά τη συσχέτισε με την «δημοσιονομική κατάσταση». Αφού τοποθετήθηκε γενικά για την αξία της στοματικής υγείας των παιδιών, δεν ξεκαθάρισε αν η χρηματοδότηση που είχε προβλεφθεί  για το 2019 (40 εκατομμύρια ευρώ) θα παραμείνει στο προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για το 2020.

Η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ βέβαια παρότι ως κυβέρνηση δεν νομοθέτησε υπέρ της δωρεάν οδοντιατρικής κάλυψης των παιδιών, τώρα μέσω του βουλευτή της, σχολιάζει ότι «το επόμενο διάστημα θα αποσαφηνιστεί αν η βούληση της κυβέρνησης για την εφαρμογή της συγκεκριμένης παρέμβασης, θα είναι τόσο ισχυρή, όσο με τα πρόσφατα δείγματα γραφής, τα οποία έδωσε για την ενίσχυση της φαρμακοβιομηχανίας και άλλων ιδιωτών παρόχων.

Υπάρχει όμως πάντα η πιθανότητα η νυν κυβέρνηση να φροντίσει το θέμα με τον δικό της τρόπο και όχι με τον τρόπο που είχαν επιλέξει οι προκάτοχοι… Οψόμεθα.