ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Κ. Λουράντος: Σαφέστατα και μας δικαιώνει η παρέμβαση Μηταράκη για τον ΕΦΚΑ

Κ. Λουράντος: Σαφέστατα και μας δικαιώνει η παρέμβαση Μηταράκη για τον ΕΦΚΑ

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Δικαιωμένος δηλώνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κώστας Λουράντος από την απόφαση του Υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Νίκου Μηταράκη να προχωρήσει σε διάταξη με την οποία ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) θα υποχρεωθεί να καταθέσει αναδρομικά και για κάθε έτος ισολογισμούς καθώς μέχρι σήμερα, κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε.

Η διάταξη που αναμένεται σήμερα Πέμπτη 24 Οκτωβρίου, όπως είπε χθες μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΙ ο κ. Μηταράκης, θα έρθει να βάλει τέλος στο ότι ο ΕΦΚΑ δεν έχει καταθέσει ποτέ του ισολογισμό.

 «Σαφέστατα μας δικαιώνει αυτό», ανέφερε μιλώντας στο DailyPharmaNews ο κ. Λουράντος. «Η μη δημοσίευση ισολογισμού σημαίνει ότι δεν υπάρχει οργάνωση. Πως να δημοσιεύσεις ισολογισμό όταν δεν υπάρχει ισολογισμός; Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει εικόνα για έσοδα που έχουν μπει από τους πολίτες. Ο ΦΣΑ δικαιώθηκε. Σήμερα το πρωί με πήραν τηλέφωνο και από το υπουργείο Εργασίας και μου έκαναν παράπονα για την αποστολή του εξώδικου προς τη διοίκηση του ΕΦΚΑ. Όμως ακόμη και σήμερα έρχονται εκκαθαριστικά, διορθωμένα δήθεν τα οποία έχουν μεν μικρότερα ποσά σε σχέση με αυτά που ζητούσαν από τους φαρμακοποιούς πριν το εξώδικο αλλά και πάλι και τα διορθωμένα αυτά ποσά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Μου τηλεφωνούν συνάδελφοι, όχι μόνο από την Αθήνα αλλά από ολόκληρη την Ελλάδα και παραπονιούνται».

Το πρόβλημα για τον κ. Λουράντο είναι ότι δεν υπάρχει διάθεση επικοινωνίας και συνεννόησης από την πλευρά της διοίκησης του ΕΦΚΑ. «Έχουμε ζητήσει εδώ και ένα μήνα περίπου 4-5 φορές ραντεβού με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ και δεν έχει ανταποκριθεί κανείς! Εμείς επιμένουμε στο ότι πρέπει να λήξει αυτό το ζήτημα διότι πολλοί συνάδελφοι κοντεύουν να πάθουν εγκεφαλικό. Ακούστε. Είναι ψυχολογικό το θέμα. Όταν ξαφνικά βλέπεις μία ανάρτηση από έναν κρατικό Οργανισμό, από τον ΕΦΚΑ εν προκειμένω, που σου λέει ότι του χρωστάς 50-60 χιλιάδες ή και παραπάνω, τρελαίνεσαι».

Ο ΦΣΑ αφού έστειλε εξώδικο στη διοίκηση του ΕΦΚΑ ζητώντας συγκεκριμένα πράγματα, στη συνέχεια προχώρησε στην καταγγελία του Οργανισμού για κακοδιαχείριση και παραπέμποντας το ζήτημα στο Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης προκειμένου αυτό να προβεί σε έλεγχο των αποθεματικών του. 

Αν και ο πρόεδρος του ΦΣΑ αισθάνεται δικαιωμένος με τις τελευταίες εξελίξεις τονίζει ότι το ζήτημα δεν έχει κλείσει και πρέπει να κλείσει άμεσα. «Πριν ένα μήνα περίπου στείλαμε επιστολή προς όλα τα κόμματα της Βουλής και ζητήσαμε συνάντηση για να τους εξηγήσουμε τι συμβαίνει με τον ΕΦΚΑ. Από αυτά ανταποκρίθηκαν μόνο δύο, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Πήγαμε και τους είδαμε. Τραβούσαν τα μαλλιά τους οι άνθρωποι. Στη συνέχεια στείλαμε ένα εξώδικο προς τη διοίκηση του ΕΦΚΑ. Θορυβήθηκαν αρκετά. Φαίνεται όμως πως πίστεψαν ότι ξεφουσκώσαμε γιατί οι άνθρωποι δεν έχουν λογική μέσα τους, δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητά του. Εμείς για να στείλουμε εξώδικο, δεν το κάναμε για πλάκα. Το στείλαμε γιατί μας πνίγει το δίκιο. Και δεν αναφέρομαι μόνο στους συναδέλφους της Αττικής αλλά όλης της Ελλάδας. Από εκεί και πέρα επειδή δεν μας απάντησαν όπως έπρεπε εντός του χρόνου που είχαμε θέσει, καταγγείλαμε το γεγονός στο Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και παράλληλα στείλαμε και ένα έγγραφο στο υπουργείο Υγείας ζητώντας του να παρέμβει άμεσα θεωρώντας ότι δεν μπορεί να προχωρήσει άλλο έτσι το θέμα. Αντί για συνάντηση ο ΕΦΚΑ είχε στείλει από πριν στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο μία οδηγία να πάνε οι συνάδελφοι να κάνουν διακανονισμό των οφειλών τους σε 120 δόσεις, ασχέτως εάν οι οφειλές αυτές ήταν εκτός πραγματικότητας. Θα έπρεπε να μπουν στη ρύθμιση για να διευθετηθεί στη συνέχεια το πρόβλημά τους με επανεξέταση και καταγραφή του πραγματικού ποσού της οφειλής τους. Τα “ραβασάκια” αυτά επανέρχονται στους ίδιους μετά από δήθεν έλεγχο και είναι τα ίδια ποσά κατά τι μειωμένα. Λέω λοιπόν εγώ: Αυτοί που έχουν κάνει τη ρύθμιση των 120 δόσεων για ένα ποσό για το οποίο ουσιαστικά δεν συμφωνούν, τι θα κάνουν όταν τους έρθει το χαρτί να πληρώσουν την πρώτη δόση; Θα την πληρώσουν; Κι εάν την πληρώσουν αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνούν με το ποσό που τους έχει καταλογιστεί να πληρώσουν; Και τι επιπτώσεις θα έχουν εάν δεν πληρώσουν; Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι όλο αυτό είναι απαράδεκτο και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Πρέπει το θέμα να λυθεί. Και θα λυθεί! Δεν θα αφήσουμε να ταλαιπωρούνται άλλο τα μέλη μας. είναι πολύ σοβαρό θέμα για να το αφήσουμε έτσι».