NEA

Κοινό μέτωπο υγειονομικών για την επίλυση των προβλημάτων στο τέως ασφαλιστικό ταμείο ΕΤΑΑ - Τομέας Υγειονομικών

Κοινό μέτωπο υγειονομικών για την επίλυση των προβλημάτων στο τέως ασφαλιστικό ταμείο ΕΤΑΑ - Τομέας Υγειονομικών

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της απίστευτης ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων που απευθύνονται στα κεντρικά γραφεία του ταμείου στην Αθήνα, περιστατικό όπου μία φαρμακοποιός από τη Θήβα που είχε υποβληθεί σε καρδιολογική επέμβαση, επέστρεψε άπραγη στη Θήβα διότι δεν μπορούσε να ανέβει τις σκάλες στο πολυώροφο αυτό κτίριο λόγω του ότι ο ανελκυστήρας ήταν εκτός λειτουργίας επί μακρόν!

 

Απαράδεκτες χαρακτηρίζουν τις συνθήκες που επικρατούν στο τέως ασφαλιστικό ταμείο ΕΤΑΑ – Τομέας Υγειονομικών οι ασφαλισμένοι του. Το ταμείο που εξυπηρετεί τους ιατρούς, οδοντιάτρους, φαρμακοποιούς και κτηνιάτρους όλης της χώρας έχει «καταρρεύσει» και στα γραφεία του εκτυλίσσονται σε καθημερινή βάση σκηνές που αποτελούν όνειδος για τους υγειονομικούς αλλά και για τη χώρα μας.

Τα δεκάδες προβλήματα που ταλανίζουν το ταμείο συζητήθηκαν σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν στα γραφεία της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας εκπρόσωποι των υγειονομικών. Στη συνάντηση αποφασίστηκε να καταθέσουν από κοινού ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ), ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) και ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος (ΠΚΣ) υπόμνημα με συγκεκριμένες προτάσεις στο διοικητή του ΕΦΚΑ κ. Χρήστο Χάλαρη και τον υπουργό Εργασίας κ. Ιωάννη Βρούτση προκειμένου να ληφθούν άμεσα μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία του ταμείου και να μειωθούν οι χρόνοι ολοκλήρωσης των υποθέσεων.

Τονίζεται πως στη συνάντηση στα γραφεία της ΕΟΟ παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της ΕΟΟ Αθανάσιος Δεβλιώτης, η αντιπρόεδρος του ΠΙΣ Άννα Μαστοράκου, ο αντιπρόεδρος του ΠΦΣ Σεραφείμ Ζήκας, η εκπρόσωπος του ΠΚΣ Μάγδα Βουδούρη, ο αντιπρόεδρος Α' της ΕΟΟ Νικόλαος Δέδες, η Γενική Γραμματέας της ΕΟΟ Μαρία Μενενάκου και το μέλος του ΔΣ της ΕΟΟ Βασίλης Σταθόπουλος.

 

Αιτήματα υγειονομικών

Οι υγειονομικοί ζητάνε την άμεση διεκπεραίωση των χιλιάδων εκκρεμών αιτήσεων των ασφαλισμένων και προτείνουν να ενισχυθεί ο φορέας με προσωπικό. Ζητάνε από τον ΕΦΚΑ την άμεση επιστροφή των πρώην υπαλλήλων του ΤΣΑΥ, που μετακινήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες και σε δεύτερο βαθμό την ενίσχυση του ταμείου και με άλλους υπαλλήλους. Το οργανόγραμμα του πρώην ΤΣΑΥ αριθμούσε 168 υπαλλήλους, ενώ σήμερα μόλις 11 υπάλληλοι του τμήματος οικονομικών καλούνται να διεκπεραιώσουν το σύνολο των τρεχουσών και εκκρεμών υποχρεώσεων του πολυπληθούς ασφαλιστικού ταμείου.

Αν αναλογιστούμε, δε, ότι τα περισσότερα περιφερειακά γραφεία που υπάρχουν σε όλη τη χώρα πολλάκις παραπέμπουν τους ασφαλισμένους στα κεντρικά γραφεία της Αθήνας, είναι εύκολο να αντιληφθούμε τον όγκο της δουλειάς των υπαλλήλων, που έχουν απομείνει στο ταμείο και οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν κι άλλα προβλήματα, όπως την απουσία ενιαίου μηχανογραφικού συστήματος ή την έλλειψη αναλωσίμων. Οι υπάλληλοι εν έτει 2019 ψάχνουν σκονισμένους φακέλους που υπάρχουν σε κούτες πάνω από 40 χρόνια, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που οι εργαζόμενοι πληρώνουν από την τσέπη τους το χαρτί και τα μελάνια των εκτυπωτών!

Στα αιτήματα των υγειονομικών προς τον ΕΦΚΑ συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η αποσαφήνιση του υπολογισμού της προσαύξησης «του μονοσυνταξιούχου ασφαλισμένου» και η άμεση ψηφιοποίηση του ένχαρτου αρχειακού υλικού. Επιπλέον οι υγειονομικοί ζητάνε την μηχανογραφική επεξεργασία των διαδικασιών, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος βεβαίωσης οφειλών ή μη είτε για έκδοση σύνταξης που ξεπερνά τα 3 χρόνια, είτε για επιστροφή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του ταμείου, είτε για ένταξη στις 120 δόσεις.