ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Πρώτη «καμπάνα» σε φαρμακείο από την Περιφέρεια Αττικής για τη τήρηση του ωραρίου

Πρώτη «καμπάνα» σε φαρμακείο από την Περιφέρεια Αττικής για τη τήρηση του ωραρίου

Αίτημα να θεσμοθετηθεί η διενέργεια ελέγχων ή η συμμετοχή σε αυτούς που διεξάγουν οι Περιφέρειες και των κατά τόπους Φαρμακευτικών Συλλόγων

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Συναγερμός σήμανε στους φαρμακοποιούς της ευρύτερης περιφέρειας της πρωτεύουσας καθώς άρχισαν οι έλεγχοι από την Περιφέρεια Αττικής στα φαρμακεία για την τήρηση του ωραρίου της λειτουργίας τους. Έπεσε μάλιστα και η πρώτη «καμπάνα» σε φαρμακείο της δύναμης του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), το οποίο βρέθηκε να λειτουργεί, πέραν του κανονικού ωραρίου λειτουργίας, χωρίς να έχει δηλώσει διευρυμένο ωράριο στον ΦΣΑ ή στην Περιφέρεια!

Το DailyPharmaNews επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΦΣΑ κ. Κώστα Λουράντο ο οποίος δήλωσε ότι ο Σύλλογος έχει στείλει πολλές φορές έγγραφα στην Περιφέρεια και παλιότερα στη Νομαρχία προκειμένου να διεξάγει τους προβλεπόμενους από τον νόμο ελέγχους για την τήρηση του νόμου σε ό,τι αφορά το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων. Το θέμα όπως λέει ο κ. Λουράντος ήταν ότι δεν υπάρχει το απαραίτητο σε αριθμό προσωπικό για να κάνει αυτούς τους ελέγχους.

Είναι όμως πολύ σημαντικό για τον πρόεδρο του ΦΣΑ να γίνονται αυτοί οι έλεγχοι, καθώς όπως λέει χαρακτηριστικά «είμαστε ενάντια στην πειρατεία».

Το ζήτημα δεν έχει να κάνει μόνο με την ώρα κλεισίματος του φαρμακείου που σύμφωνα με το νόμο είναι στις 9 μ.μ. αλλά και την τήρηση του ωραρίου τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης όπως και τη λειτουργία το Σάββατο.

«Η τήρηση του ωραρίου σε ότι αφορά το κλείσιμο του φαρμακείου είναι γεγονός. Αυτό τουλάχιστον βλέπω και εγώ από τα μέρη που περνάω για να πάω σπίτι μου το βράδυ. Βλέπω ότι πραγματικά τηρείται η υποχρέωση για κλείσιμο στις 9 μ.μ. Όμως δεν έλεγξα και δεν μπορώ να ελέγξω εάν αυτά τα φαρμακεία που βλέπω συνεχώς και όλα ανοιχτά Δευτέρα και Τετάρτη Απόγευμα –πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- το έχουν πραγματικά δηλώσει (σ.σ. ότι θα μένουν ανοικτά αυτές τις ώρες. Θεωρώ ότι υπάρχουν αρκετοί που μένουν ανοικτοί χωρίς να το έχουν δηλώσει» ανέφερε ο κ. Λουράντος.

Όπως λέει θα πρέπει κάποια στιγμή η Περιφέρεια να ελέγχει και ο Σύλλογος να παραπέμπει στο Πειθαρχικό όσους βρίσκονται να λειτουργούν εκτός του  ωραρίου που έχουν επιλέξει».

Και συνεχίζει: «Οι συνάδελφοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι νόμοι θα πρέπει να εφαρμόζονται είτε μας αρέσουν είτε δεν μας αρέσουν. Δεν μπορεί κανείς να μη δηλώνει ωράριο και να ανοίγει κατά το δοκούν. Δυστυχώς όμως όπου δεν υπάρχει έλεγχος, υπάρχει ασυδοσία». 

Ήδη ο φαρμακοποιός που βρέθηκε από την Περιφέρεια να παρανομεί παραπέμφθηκε στο Πειθαρχικό του Συλλόγου.

Το σημαντικό της συγκεκριμένης υπόθεσης είναι το ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που ο ΦΣΑ, όπως επισήμανε ο κ. Λουράντος, που η Περιφέρεια γνωστοποιεί «καμπάνα» σε φαρμακοποιό για το θέμα του ωραρίου. Μέχρι σήμερα έχουν υπάρξει τέτοιες γνωστοποιήσεις για τη μη τήρηση του νόμου για άλλα θέματα όπως η μη παρουσία του φαρμακοποιού στο φαρμακείο κατά τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας του.   

Ο κ. Γιάννης Δαγρές, Ειδικός Σύμβουλος του ΦΣΑ και μέλος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου μιλώντας  στο DailyPharmaNews για το ίδιο θέμα σημείωσε και εκείνος από την πλευρά του την αξία των ελέγχων. «Από το 2011 και μετά οπότε και επιβλήθηκε το διευρυμένο και το ελεύθερο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων η εξυπηρέτηση του κοινού μέσα στο 24ωρο δυστυχώς αποδυναμώθηκε σοβαρά. Αυτό οδήγησε στο να θεσπιστεί τον Μάιο από την προηγούμενη κυβέρνηση ένα ρυθμισμένο, ενιαίο ωράριο έτσι ώστε να περιφρουρηθούν οι διανυκτερεύσεις και οι εφημερίες για να μπορεί να εξυπηρετείται καλύτερα ο κόσμος. Στο πλαίσιο αυτό τόσο η Περιφέρεια όσο και ο ΦΣΑ περιφρουρούν την τήρηση του ωραρίου. Είναι σημαντικό επίσης να αναφερθεί ότι ο ΦΣΑ έχει πλέον στη διάθεσή του από το καλοκαίρι Πειθαρχικό Συμβούλιο με παρουσία δικαστικού υπαλλήλου κάτι που σημαίνει ότι μπορεί πλέον να λειτουργεί με επάρκεια, όπως λειτουργούσε τα προηγούμενα χρόνια.     

Τόσο ο κ. Λουράντος όσο και ο κ. Δαγρές δήλωσαν ότι θα έπρεπε να υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση που να επιτρέπει τη δημιουργία μηχανισμού για τον έλεγχο και τον καταλογισμό τέτοιων παραβάσεων από τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους και εν προκειμένω από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής.