NEA

Εμβόλια και ανασφάλιστοι εκτοξεύουν δαπάνη και clawback

Εμβόλια και ανασφάλιστοι εκτοξεύουν δαπάνη και clawback

Από τον Γιώργο Σακκά

 

Για μια ακόμη φορά οι φαρμακευτικές εταιρείες απευθύνονται στον υπουργό υγείας με βασικό αίτημα να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να περιοριστεί η ταχύτητα με την οποία εκτοξεύεται η φαρμακευτική δαπάνη και φυσικά το clawback. Με επιστολή του ο ΣΦΕΕ επισημαίνει πως επιτέλους θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε να μη γίνεται κοινωνική πολιτική στην πλάτη των φαρμακευτικών εταιρειών.

Την νέα αντίδραση του ΣΦΕΕ προκάλεσαν τα σημειώματα των υποχρεωτικών επιστροφών για το α’ εξάμηνο του 2019, που αποστέλλονται στις επιχειρήσεις του κλάδου αυτή την περίοδο, αλλά και την τάση που διαφαίνεται για το 3ο τρίμηνο του έτους. Τα μέλη του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), σε επιστολή τους με αποδέκτες τους Υπουργούς Οικονομικών, Υγείας και Εργασίας, που κοινοποιήθηκε και στον Υφυπουργό Υγείας σημειώνουν πως το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους έδωσε το αρνητικό στίγμα, επιβεβαιώνοντας τις δυσμενείς εκτιμήσεις. Η αύξηση των επιστροφών ανέρχεται στο 23,6% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ το 3ο τρίμηνο του 2019, αναμένεται να είναι χειρότερο, όπως προκύπτει από τα ελάχιστα στοιχεία που είναι διαθέσιμα. Αν η πορεία αυτή συνεχιστεί τότε το 2019 θα είναι καταστροφικό για τη φαρμακευτική δαπάνη, όπως εκτιμά ο ΣΦΕΕ.

Οι αιτίες για τον εκτροχιασμό της εξωνοσοκομειακής δαπάνης δεν είναι άγνωστες, τονίζει ο ΣΦΕΕ. Καταρχάς, η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη παραμένει σταθερή, παρότι οι ανάγκες αυξάνονται. Επιπλέον, δεν εφαρμόστηκε ποτέ πλήρως και αποτελεσματικά ο έλεγχος της συνταγογράφησης. Επιπροσθέτως, στη δαπάνη εντάχθηκε και η κάλυψη των ανασφάλιστων, ο αριθμός των οποίων αυξήθηκε ραγδαία κατά 200 χιλιάδες ΑΜΚΑ, από την αρχή του έτους και μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Περαιτέρω εμπόδια βάζει η διατήρηση του κονδυλίου για τα εμβόλια στην εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, αν και σε όλες σχεδόν τις χώρες το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού διαθέτει ξεχωριστό προϋπολογισμό. Ξεχωριστό κονδύλι για την πρόληψη δεν υπάρχει. Έτσι, η φαρμακευτική δαπάνη αναμένεται να εκτιναχθεί τους τελευταίους μήνες του 2019, λόγω της αύξησης του εμβολιασμού, που Πολιτεία, γιατροί αλλά και η ίδια η φαρμακοβιομηχανία κρίνουν πως αποτελεί απαραίτητο μέτρο πρόληψης και προαγωγής της δημόσιας υγείας, που εξοικονομεί και σημαντικούς πόρους.

Οι καμπάνιες για την αύξηση του εμβολιασμού είναι μεν αποδεκτές από όλους, αλλά την ίδια στιγμή είναι παράδειγμα της ασυνέπειας των πολιτικών που εφαρμόζονται,  οι οποίες δεν συνυπολογίζουν καν το πρόσθετο έξοδο που προκύπτει. Άλλωστε, υπάρχουν οι πάροχοι και το clawback για να «πληρώσουν τα σπασμένα».

Το αυξανόμενο clawback έχει όμως πολλαπλές επιπτώσεις στη βιωσιμότητα της βιομηχανίας, στα πλάνα ανάπτυξης και στις θέσεις απασχόλησης, στην επάρκεια και την έγκαιρη διάθεση φαρμάκων στην αγορά και άρα στο σύνολο της κοινωνίας και της οικονομίας, όπως εξηγεί ο ΣΦΕΕ.

Η ανάγκη άμεσης λήψης αποφάσεων και μέτρων που θα δώσουν μια ανάσα στην αγορά είναι επιτακτική. Τα πρώτα μέτρα, μάλιστα, είναι εμφανή και έχουν διατυπωθεί από τους εκπροσώπους της φαρμακευτικής αγοράς επανειλημμένως. Αφενός, η κάλυψη του κονδυλίου για τη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφαλίστων από τους προϋπολογισμούς της Πρόνοιας. Αφετέρου, τα κονδύλια για τον εμβολιασμό θα πρέπει να είναι αποσπαστούν από τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, στα πρότυπα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών.