ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Κ. Λουράντος: Έχω προτείνει ηλεκτρονική ψηφοφορία, δεν είχα όμως στήριξη

Κ. Λουράντος:  Έχω προτείνει ηλεκτρονική ψηφοφορία, δεν είχα όμως στήριξη

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής θεωρεί «προεκλογική φούσκα» την πρόταση για σύγκλιση των Γενικών Συνελεύσεων την Κυριακή ως μέτρο αύξησης της συμμετοχής των φαρμακοποιών και εξηγεί τους λόγους

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Η συμμετοχή των φαρμακοποιών στα κοινά των Συλλόγων και ειδικά στις Γενικές Συνελεύσεις είναι ένα ζήτημα προβληματισμού και πάνω σε αυτό ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Κίνησης Φαρμακοποιών (ΑΚΙΦ) Αττικής κ. Στέλιος Καλογερόπουλος, Ταμίας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και μέλος του Δ.Σ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής έριξε στο τραπέζι την πρόταση να γίνονται οι Γενικές Συνελεύσεις του Συλλόγου την Κυριακή, θεωρώντας ότι αυτό θα ενισχύσει την πραγματικά μηδαμινή σημερινή συμμετοχή των φαρμακοποιών στα κοινά (δες εδώ).

Το DailyPharmaNews απευθύνθηκε στον πρόεδρο του ΦΣΑ κ. Κωνσταντίνο Λουράντο ζητώντας την δική του άποψη επί του θέματος και της πρότασης του κ. Καλογερόπουλου.

Καταρχήν, όπως είπε, «η Γενική Συνέλευση είναι μία σημαντική διαδικασία. Είναι μία διαδικασία όπου ανταλλάσσονται απόψεις. Οι απόψεις αυτές μπορούν να εκφραστούν, να ψηφιστούν, να αποσυρθούν. Οι φαρμακοποιοί που είναι η βάση της Γενικής Συνέλευσης μπορούν να συμμετέχουν, να ακούσουν, να τοποθετηθούν και να ψηφίσουν. Βεβαίως θα πείτε ότι μία Γενική Συνέλευση με εκατό άτομα δεν έχει αξία. Θα πω όμως ότι το εάν είναι 50 ή 100 ή κάποιοι παραπάνω έχει διαφορά;»

Το ζήτημα λοιπόν είναι τι προτείνει για να αλλάξει η σημερινή οπωσδήποτε προβληματική κατάσταση. Ο κ. Λουράντος στέκεται ιδιαίτερα στο πρόβλημα του χρόνου που δεν έχει στη διάθεσή του ο φαρμακοποιός. «Τι θα πρέπει να κάνουμε για να αυξήσουμε τη συμμετοχή; Να έχουμε μία μέρα ελεύθερη για να μπορούμε να συμμετάσχουμε σε μία Γενική Συνέλευση, όπως συμβαίνει σε διάφορους κλάδους. Εάν μπορούσαμε θα αποφασίζαμε να κρατήσουμε τα φαρμακεία κλειστά για να έχουμε το χρόνο να πάμε στις Γενικές Συνελεύσεις. Κανείς όμως δεν πρόκειται να κλείσει το φαρμακείο του για να συμμετάσχει σε Γενική Συνέλευση. Πολύ περισσότερο όταν το κλείσιμο του φαρμακείου διέπεται και από μία νομοθεσία που προβλέπει ποινές, εφόσον δεν υπάρχει η τήρησή της. Δευτέρα και Τετάρτη απόγευμα δεν μπορείς να κλείσεις το φαρμακείο σου έτσι και να πας σε Γενική Συνέλευση. Αυτή τη στιγμή το 90% των φαρμακείων της Αθήνας ακολουθεί ένα διευρυμένο ωράριο. Από εκεί και πέρα εάν κάποιος περιμένει Γενικές Συνελεύσεις με χίλια άτομα-που για μένα και τα χίλια άτομα μπροστά στο σύνολο των 3.300 φαρμακείων της Αττικής είναι λίγα-ματαιοπονεί. Ακόμη και Κυριακή δεν θα έρθουν. Άλλωστε έχει γίνει Γενική Συνέλευση Κυριακή, χωρίς να δούμε κάποιο ουσιαστικά καλύτερο αποτέλεσμα από αυτό που συμβαίνει στις υπόλοιπες Γενικές Συνελεύσεις μας».

Ως έναν ακόμη λόγο για τη μη συμμετοχή των φαρμακοποιών στις Γενικές Συνελεύσεις του Συλλόγου, πέρα της έλλειψης χρόνου λόγω των εργασιακών αλλά και των οικογενειακών και ευρύτερων τους υποχρεώσεων, ο κ. Λουράντος θεωρεί και το γεγονός ότι σήμερα ο κάθε φαρμακοποιός έχει εύκολη πρόσβαση στην πληροφόρηση για τα θέματα που αφορούν το χώρο εργασίας του. «Σήμερα τα νέα μαθαίνονται άμεσα, στο λεπτό από το διαδίκτυο, τα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα blogs».

Ως απάντηση για τον κ. Λουράντο για να αυξηθεί η συμμετοχή των φαρμακοποιών στις Γενικές Συνελεύσεις και να ενισχυθεί γενικότερα η παρουσία της βάσης στα δρώμενα του Συλλόγου είναι η χρήση της νέας τεχνολογίας. «Η δική μου άποψη είναι ότι την επόμενη μέρα μετά τη Γενική Συνέλευση, την οποιαδήποτε Γενική Συνέλευση η οποία θα πρέπει να μεταδίδεται διαδικτυακά και να μπορεί ο κάθε φαρμακοποιός με κωδικό να την παρακολουθήσει, όποτε μπορεί, να μπορεί να γίνεται ηλεκτρονική ψηφοφορία έτσι ώστε να ψηφίσουν άπαντες, απ’ όπου κι αν βρίσκονται. Τότε θα είναι σωστό και δίκαιο να πεις ότι “ναι, αυτή είναι απόφαση Γενικής Συνέλευσης”. Αυτό το έχω προτείνει τουλάχιστον δέκα φορές στο ΔΣ, υπήρξε όμως απροθυμία τεράστια για να προχωρήσει, ειδικά από αυτούς που σήμερα ζητούν Γενικές Συνελεύσεις όχι των 100 αλλά των 200 ατόμων και θα πανηγυρίζουν εάν έρθουν να ψηφίσουν σε μία Γενική Συνέλευση 200 από τους 3.300 φαρμακοποιούς. Εγώ θα πω όμως ότι και 500, και 1000 άτομα να έρθουν στη Γενική Συνέλευση λίγα θα είναι. Άρα όλος αυτός ο θόρυβος περί Γενικών Συνελεύσεων την Κυριακή είναι “προεκλογική φούσκα”. Εμένα με ενδιαφέρει να ξέρω τη γνώμη του κάθε φαρμακοποιού και όχι μόνο των 200, των 500 ή των χιλίων. Αυτοί που έρχονται στις Γενικές Συνελεύσεις είναι ως επί το πλείστον οι συνδικαλιστές. Η βάση δεν έρχεται πλέον. Εμένα όμως με ενδιαφέρει η άποψη του κάθε φαρμακοποιού, όχι μόνο των συνδικαλιστών. Θα πρέπει να δοθεί βήμα στον απλό φαρμακοποιό. Και ο απλός φαρμακοποιός για να αρχίσει να ενστερνίζεται την αξία του φαρμακευτικού συλλόγου, θα πρέπει να έχει λόγο και να συμμετέχει στις αποφάσεις. Άρα θα πρέπει να γίνει ηλεκτρονική η ψηφοφορία».

Ο κ. Λουράντος μάλιστα πάει και ένα βήμα παρακάτω την πρότασή του. «Θεωρώ ότι η ηλεκτρονική ψηφοφορία θα έπρεπε να εφαρμοστεί και στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής. Πριν τρεις μήνες ζήτησα από τη Νομική Σύμβουλο του Συλλόγου μας κ. Σοφία Αγγέλου να δει το θέμα, όμως δυστυχώς δεν βρήκα τη στήριξη που θα ήθελα στο Δ.Σ. για να προχωρήσουμε».

Στο ερώτημα που έθεσε το DailyPharmaNews προς τον κ. Λουράντο για το κατά πόσο λόγω της μη συμμετοχής των φαρμακοποιών στις Γενικές Συνελεύσεις του Συλλόγου και στη λήψη των αποφάσεων, αισθάνεται ότι ως πρόεδρος αντιλαμβάνεται και εκφράζει πραγματικά τις ανάγκες της «βάσης», απάντησε ότι «η βάση θέλει το εξής απλό πράγμα. Να προσαρμόζεται η λειτουργία του φαρμακείου στα νέα δεδομένα. Και μιλάω για τους φαρμακοποιούς της Αττικής. Η βάση θέλει να συμμετέχει στις αποφάσεις αλλά ταυτόχρονα θέλει να δουλεύει και να έχει και τη μοναδική μέρα αργίας, την Κυριακή, ελεύθερη. Πως μπορεί να γίνει αυτό; Γίνεται με τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία! Γίνεται!».

Για τον κ. Λουράντο ο ΦΣΑ ως ένας μεγάλος Φαρμακευτικός Σύλλογος πρέπει να πρωτοπορήσει ωστόσο θεωρεί ότι είναι η κατάσταση που υπάρχει σήμερα στο Σύλλογο και οι ισορροπίες που υπάρχουν μέσα στο Δ.Σ. που του κράτησαν και του κρατούν δεμένα τα χέρια του για να προχωρήσει σε τέτοιου είδους σημαντικές για τον ίδιο πρωτοβουλίες.