NEA

Τα λειτουργικά έξοδα του ΕΟΠΥΥ, «καταπίνουν» τη μισθοδοσία των γιατρών

Τα λειτουργικά έξοδα του ΕΟΠΥΥ, «καταπίνουν» τη μισθοδοσία των γιατρών

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Χάνει η μάνα το παιδί, και το παιδί τη μάνα με τις λειτουργικές δαπάνες του ΕΟΠΥΥ που για να τις «μαζέψουν», δεν προσμετρούν ορισμένες, όπως είναι οι μισθοδοσίες εξωτερικών συνεργατών, ενοίκια και άλλα έξοδα. Χθες ο ΕΟΠΥΥ απάντησε με δελτίο τύπου σε ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου αλλά αντί να ξεκαθαρίσει το τοπίο, το έκανε ακόμα πιο …νεφελώδες αλλάζοντας ακόμα και τα νούμερα που αναφέρθηκαν στην κοινή σύσκεψη με τους φορείς προχθές Τετάρτη αλλά και όσα αναφέρονται σε έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ περί 550 εκατ. εξόδων διοίκησης το 2017. Αναφέρονται δηλαδή σε 44,7 εκατ. για το πρώτο 9μηνο που αναμένεται να φτάσουν τα 60 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Ενώ στην ανακοίνωση του ΠΙΣ οι ετήσιες λειτουργικές δαπάνες του ΕΟΠΥΥ αναφέρονταν να είναι ύψους 800 εκατ. ευρώ.

Όπως και να έχει, είναι απαράδεκτο οι γιατροί που κρατούν όρθια την ΠΦΥ να μην πληρώνονται στην ώρα τους, να σηκώνουν στους ώμους τους το clawback, να απαξιώνονται και την ίδια ώρα ο Οργανισμός να κάνει περιττές σπατάλες σε λειτουργικά έξοδα αντί να πληρώνει τους γιατρούς και τα διαγνωστικά.

Αναφέρουν από τον ΕΟΠΥΥ: «Για τις λειτουργικές δαπάνες του ΕΟΠΥΥ σας ενημερώνουμε τα εξής:  Οι ταμειακές εκροές του Οργανισμού για το πρώτο 9μηνο του 2019 για λειτουργικές δαπάνες ανέρχονται (συμπεριλαμβανομένων φόρων) σε 44,772,601.15 ευρώ.

 Η εκτίμηση των ταμειακών εκροών που θα αφορούν λειτουργικές δαπάνες για το σύνολο του 2019, αναμένεται να ανέλθει σε 60 εκατ. ευρώ…Το συνολικό ποσό των δαπανών υγείας για το 2019 εκτιμάται σε 3,511 δισ. ευρώ, περίπου, με τα 60 εκατ. ευρώ των λειτουργικών δαπανών να αντιστοιχούν σε ποσοστό μόλις 1,7% των συνολικών δαπανών υγείας για το 2019».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης,  επικοινώνησε χθες κατά την διεξαγωγή του ΔΣ του συλλόγου με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, o οποίος αναγνώρισε για άλλη μια φορά το δίκαιο των αιτημάτων του κλάδου, κάτι για το οποίο έχει τοποθετηθεί πρόσφατα και με επιστολή προς τον ΙΣΑ και δεσμεύθηκε για την πραγματοποίηση όσων έχει επιτύχει το Συντονιστικό Όργανο, με τις μαχητικές κινητοποιήσεις του.

Κινητοποιήσεις που τώρα αναμένεται να συνεχίσει ο ΠΙΣ αρχής γενομένης με 3ήμερη προειδοποιητική μέσα στο Νοέμβριο.