NEA

Εξάλειψη ηπατίτιδας C στην Ελλάδα: Η προσπάθεια συνεχίζεται με το ολιστικό πρόγραμμα «Αλέξανδρος»

Εξάλειψη ηπατίτιδας C στην Ελλάδα: Η προσπάθεια συνεχίζεται με το ολιστικό πρόγραμμα «Αλέξανδρος»

Ύστερα από την επιτυχή έκβαση της πρώτης φάσης του διεθνούς αναγνωρισμένου και βραβευμένου προγράμματος «Αριστοτέλης HIV» στην περιοχή της Αθήνας –το οποίο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αναχαίτιση της επιδημίας HIV στην πρωτεύουσα το 2012-2013– η προσπάθεια εξάλειψης της ηπατίτιδας C στη χώρα μας διευρύνεται με το ολιστικό πρόγραμμα «Αλέξανδρος» για την περιοχή της Θεσσαλονίκης.

 

Τη χρηματοδότηση του προγράμματος αναλαμβάνει η βιοφαρμακευτική εταιρεία Gilead, ενώ για την υλοποίησή του την πολύτιμη συνεργασία τους παρέχουν η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Έρευνας AIDS και Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων, ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας», το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Στόχος του προγράμματος «Αλέξανδρος» είναι να αναχαιτιστεί η μετάδοση της ηπατίτιδας C, κυρίως δε να αυξηθούν τα ποσοστά διάγνωσης και ίασης στους ευάλωτους πληθυσμούς της πόλης.

 

Gilead Sciences: αρωγός της προσπάθειας εξάλειψης της ηπατίτιδας C στην Ελλάδα

Η βιοφαρμακευτική εταιρεία Gilead Sciences θέτει σε πρώτο πλάνο την εξάλειψη της χρόνιας ηπατίτιδας C στην Ελλάδα, επενδύοντας και στηρίζοντας, τόσο στη χώρα μας όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, την έγκαιρη διάγνωση και διασύνδεση με την φροντίδα των ασθενών προκειμένου να επιτευχθεί η βελτιστοποίηση της αντιμετώπισης και τελικώς της εκρίζωσης της νόσου.

Η Gilead διαχρονικά στηρίζει έμπρακτα την ελληνική δημόσια υγεία και συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας, επενδύοντας τόσο στην έρευνα, όσο και στην προώθηση καινοτόμων πρωτοβουλιών, όπως το πρόγραμμα «Αλέξανδρος». Το πρόγραμμα αυτό διακρίθηκε ανάμεσα σε δεκάδες ανεξάρτητες ερευνητικές προτάσεις, στο πλαίσιο του παγκόσμιου προγράμματος της Gilead, ‘CHIME’, με στόχο την υποστήριξη της εξάλειψης της ηπατίτιδας C. Για την Gilead η δημιουργία συνεργειών μεταξύ ερευνητικών φορέων, πανεπιστημίων και ιδιωτικού τομέα τίθεται ως στρατηγικός στόχος, επιτυγχάνοντας πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.

O Γενικός Διευθυντής της Gilead Hellas, Σάββας Χαραλαμπίδης, επεσήμανε: «Η δέσμευση της Gilead Sciences στην προσπάθεια για την εκρίζωση της νόσου της ηπατίτιδας C είναι συνεχής και αμείωτη. Στο πλαίσιο της αποστολής της εταιρείας μας υποστηρίζουμε τη θεραπευτική φροντίδα των ανθρώπων που πάσχουν από ασθένειες απειλητικές για τη ζωή. Λειτουργώντας ως ενεργοί πολίτες και αλληλοεπιδρώντας με την κοινωνία, στηρίζουμε την προσπάθεια επίτευξης του εθνικού και συνάμα παγκόσμιου στόχου εξάλειψης της νόσου έως το 2030. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που το εγχείρημα αυτό έχει βρει γόνιμο έδαφος να αναπτυχθεί αλλά και σημαντικούς εταίρους να το υποστηρίξουν. Μέσα από τη συνεργασία μας με την ακαδημαϊκή και ιατρική κοινότητα καθώς και με συλλόγους ασθενών προσβλέπουμε να κάνουμε τη διαφορά στις ζωές των ανθρώπων.  Όραμά μας είναι να συμβάλλουμε στη βελτίωση υγείας του πληθυσμού και να θωρακίσουμε τη δημόσια υγεία από σοβαρές ασθένειες».