NEA

Νέα στοιχεία μπορεί να φέρουν την ανατροπή στην υπόθεση Novartis

Νέα στοιχεία μπορεί να φέρουν την ανατροπή στην υπόθεση Novartis

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Τα νερά του σκανδάλου Novartis ταράχτηκαν για πολλοστή φορά χθες, με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» για το ρόλο προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση. Ένα έγγραφο που επικαλείται η εφημερίδα αναφέρει ότι οι δύο από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες που ενοχοποίησαν με τις καταθέσεις τους δέκα πολιτικούς, είναι τα ίδια πρόσωπα που προτάθηκαν από δικηγορικό γραφείο για κατάθεση στις ΗΠΑ. Και αυτό προσδοκώντας αδρά αμοιβή που προβλέπεται από τον αμερικανικό νόμο!

Το εν λόγω έγγραφο φέρει ημερομηνία 8 Οκτωβρίου του 2019 και υπογράφεται από την επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, η οποία ενημερώνει την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τους μάρτυρες.

Αλλά όμως επισημαίνουν δικαστικές πηγές, δεν μπορεί ένας μάρτυρας να μπει σε καθεστώς προστασίας όταν έχει εμπλοκή ο ίδιος στην υπόθεση, και όταν έχει εξεταστεί προσδοκώντας χρηματικά οφέλη. Αν αυτό είναι όπως …φαίνεται, θα ενισχύσει το «κατηγορητήριο» της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά τα της υπάρξεως σκευωρίας για την ενοχοποίηση πολιτικών αντιπάλων.

Αναλυτικά η υπόθεση

Η εισαγγελέας αναφέρεται σε έγγραφο των αμερικανικών αρχών που έχει στα χέρια της και το οποίο περιλαμβάνει πληροφορίες που έδωσαν οι αμερικανικές Αρχές στις εισαγγελικές Αρχές της Ελλάδας για την υπόθεση της Novartis, με την αυστηρή προϋπόθεση να ΜΗΝ χρησιμοποιηθούν πουθενά, δηλαδή ούτε σε ποινική υπόθεση, ούτε από την κυβέρνηση της χώρας.

Στο έγγραφο των Αμερικανών, όπως αναφέρει η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη, «περιγράφονται μεταξύ άλλων δύο μάρτυρες των αμερικανικών αρχών που «είχαν πρόσβαση και γνώση σε αποδεικτικό υλικό αναφορικά με δωροδοκίες που έλαβαν χώρα από πλευράς Novartis, σε αξιωματούχους στην Ελλάδα.

 

Αξιοποιώντας τα συγκεκριμένα στοιχεία καταφέραμε να ταυτοποιήσουμε τουλάχιστον τον ένα εκ των δύο προσώπων, τον οποίο εν συνεχεία καταστήσαμε προστατευόμενο μάρτυρα στην ενώπιόν μας διαδικασία και ακολούθως μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος με την κωδική ονομασία “Μάξιμος Σαράφης”».

Και συνεχίζει για την άλλη μάρτυρα: «Τα στοιχεία του προστατευόμενου μάρτυρα με την κωδική ονομασία “Αικατερίνη Κελέση” αναφέρονται στο με αριθμό πρωτ. ...7-11-2-17 συνταγμένο στην αγγλική γλώσσα έγγραφο του Ομοσπονδιακού Γραφείου του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Διαφθοράς με την ίδια ημερομηνία». Αυτά αναφέρει η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη για τη δεύτερη μάρτυρα, αποκαλύπτοντας πως και αυτή είχε επαφές με τις αμερικανικές Αρχές.

Για τον ή την εν λόγω μάρτυρα η εισαγγελέας αναφέρεται επίσης στο έγγραφο των αμερικανικών Αρχών, όπου μεταξύ άλλων, σημειώνονται από την εισαγγελέα και τα εξής: «Για τη μάρτυρα, αναφέρεται στο έγγραφο αυτό (των Αμερικανών) ειδικότερα ότι “είναι υπάλληλος του... και ότι γνώριζε το σχέδιο δωροδοκίας”».

«Σας γνωρίζουμε», συμπληρώνει η Ελένη Τουλουπάκη, προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, «ότι για την ιδιότητα, τα πραγματικά στοιχεία ταυτότητας και τη γνώση της μάρτυρος αυτής, σχετικά με την υπόθεση Novartis, είχαμε ανεπίσημη πληροφόρηση από αλλοδαπές αρχές, πριν από την 6η Νοεμβρίου του 2017».

Στην αναφορά Τουλουπάκη γνωστοποιούνται και άλλες λεπτομέρειες – ειδικά για την «Κελέση».

«Σχετικά με την ίδια μάρτυρα, υπάρχει από τα κατασχεθέντα ηλεκτρονικά αρχεία της Novartis ηλεκτρονικό μήνυμα με ημερομηνία αποστολής 13-4-2013 με αποστολέα υπάλληλους της Novartis στο οποίο αναφέρεται ότι (ακολουθεί η μετάφραση). “Η... εργάζεται σαν τρελή, υποστηρίζοντας τον ... εντός και εκτός της Novartis και ο... ζήτησε αν θα μπορούσαμε να της προσφέρουμε μία συμβολική αύξηση μισθού. Ξεκάθαρα, δεν υπάρχει περιθώριο για κάτι τέτοιο. Το ερώτημα είναι: Βλέπεις τον ρόλο της τόσο σημαντικό, ώστε να της προσφερθεί η θέση του CPO, από τη στιγμή που ασχολείται σοβαρά με υπουργεία και Αρχές, σχετικά με εξαιρετικά εμπιστευτικά ζητήματα; Aν ναι, θα προκρίνεται μια προαγωγή”;».

Ο επικεφαλής των ερευνών από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, αντεισαγγελέας Ευάγγελος Ζαχαρής, μετά το έγγραφο Τουλουπάκη, απευθύνθηκε στις αμερικανικές αρχές ζητώντας στοιχεία για τους εδώ προστατευόμενους μάρτυρες, ποια ανταλλάγματα πήραν, αν έχουν εξεταστεί άλλοι και ποιο είναι το περιεχόμενο των καταθέσεών τους.

Δηλαδή έχουμε μπει σε μια νέα φάση που μπορεί να ανατρέψει όλη την πορεία της υπόθεσης.