NEA

Εντυπωσιακές εξελίξεις στην αιματολογία

Εντυπωσιακές εξελίξεις στην αιματολογία

Έμφαση στις νεότερες θεραπευτικές εξελίξεις στις αιματολογικές κακοήθειες, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στην ανοσοθεραπεία με CAR-T λεμφοκύτταρα, αλλά και στα υπόλοιπα νοσήματα του αίματος, όπως η αιμορροφιλία και οι αιμοσφαιρινοπάθειες θα δοθεί κατά τη διάρκεια των εργασιών του 30ου  Πανελλήνιου Αιματολογικού Συνεδρίου που θα διεξαχθεί από τις 7 έως 10 Νοεμβρίου 2019, στο Μέγαρο Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών, με τη συμμετοχή καταξιωμένων Ελλήνων και ξένων αιματολόγων.

 

Στόχος του Συνεδρίου είναι να αποτυπώσει τις θεαματικές εξελίξεις στην Αιματολογία τόσο σε κλινικό όσο και σε ερευνητικό επίπεδο, όπως με την ανοσοθεραπεία, δηλαδή με την τροποποίηση κυττάρων του ίδιου του ασθενούς, τεχνική που δίνει ελπιδοφόρες προοπτικές για την καλύτερη θεραπευτική αντιμετώπιση ασθενών με προχωρημένο αιματολογικό καρκίνο.
Με την τεχνική αυτή, ειδικοί επιστήμονες τροποποιούν κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος του ίδιου του ασθενούς, τα οποία στη συνέχεια «προγραμματίζουν» ώστε να επιτεθούν στα καρκινικά κύτταρα. Το μεγάλο όφελος με την τεχνική αυτή είναι ότι επιτυγχάνεται μεγαλύτερη περίοδος ύφεσης της νόσου για τους συγκεκριμένους ασθενείς, οι οποίοι διαφορετικά θα είχαν πολύ περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές.

 

Εφαρμογή ανοσοθεραπείας με CAR-T λεμφοκύτταρα στην Ελλάδα

Μία σημαντική ανακοίνωση, που έκαναν πρόσφατα, με αφορμή το συνέδριο, ο πρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, καθηγητής και πρύτανης του ΕΚΠΑ, Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, η γ.γ. της ΕΑΕ, δ/ντρια Αιματολογικής Κλινικής και της μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του «Ευαγγελισμού», Μαρία Παγώνη, και ο καθηγητής Αιματολογίας του ΕΚΠΑ, Ευάγγελος Τέρπος, μέσα στο επόμενο έτος (2020) προγραμματίζεται να εφαρμοστεί ανοσοθεραπεία με CAR-T λεμφοκύτταρα, σε πέντε (5) μεγάλα νοσοκομειακά κέντρα της χώρας μας: στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», στο «Αττικόν», στο Παίδων «Η Αγία Σοφία», στο νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη και στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας. Όπως διευκρίνισαν οι ειδικοί, η τεχνική της ανοσοθεραπείας με CAR-T λεμφοκύτταρα, δηλαδή με τροποποιημένα λεμφοκύτταρα, θα εφαρμοστεί σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών με λέμφωμα.

Η συγκεκριμένη μέθοδος εγκρίθηκε, πρόσφατα, από τον ΕΜΑ (Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων) για χρήση σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες με υποτροπιάζουσα ή ανθεκτική οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία και σε ασθενείς με διάχυτο λέμφωμα από Β-μεγάλα κύτταρα, οι οποίοι έχουν ήδη λάβει χωρίς επιτυχία δύο θεραπευτικές αγωγές.

Στην Ελλάδα, τα δεδομένα αναφέρουν ότι περίπου 30 έως 50 ασθενείς, κάθε χρόνο, θα έχουν ανάγκη από τη συγκεκριμένη μέθοδο ανοσοθεραπείας, κάτι που αποτελεί πρόκληση για την πολιτεία, τόσο για τις νοσοκομειακές ρυθμίσεις που απαιτούνται για τη νοσηλεία των ασθενών που θα υποβληθούν στην ανοσοθεραπεία, όσο και για το γεγονός ότι πρόκειται για θεραπεία υψηλού κόστους, μέρος της οποίας (η τροποποίηση των λεμφοκυττάρων) θα γίνεται σε γερμανικό ιατρικό κέντρο με κόστος 400.000 ευρώ.
Όπως εξήγησαν οι ειδικοί, η χορήγηση των λεμφοκυττάρων θα γίνεται σε κέντρα αλλογενών μεταμοσχεύσεων μυελού των οστών, λόγω της πιο οργανωμένης λειτουργίας τους, στα οποία, όμως, υπάρχει λίστα αναμονής. 

 

Ρ.Σ.

 

 

Στη φωτογραφία από αριστερά προς τα δεξιά: Ευάγγελος Τέρπος, Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου Καθηγητής Αιματολογίας του ΕΚΠΑ, Μαρία Παγώνη Γενική Γραμματέας του ΔΣ της ΕΑΕ και της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Διευθύντρια στην Αιματολογική Κλινική και Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός, Μελέτιος Α. Δημόπουλος, Πρόεδρος της ΕΑΕ, Πρύτανης του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου.